ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Puterea de vrajă a magicianului

On Aprilie 16, 2010, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Dă un avânt puternic leadershipului tău, fără să te opreşti la acel prag în care punctele tale vulnerabile sunt puse la grea încercare.

Îţi aminteşti de celebrul film „Zorro (1975)”? La un moment dat căpitanul Huerta o răpeşte pe iubita lui Zorro, întinzându-i acestuia o capcană.

Nimic nu confirmă mai bine caracterul unui om decât proba de foc a curajului. Zorro, cel mai pătrunzător dintre toţi, simte ceea ce i s-a pregătit. Fantezia lui se strecoară, ca un gaz incolor, dincolo de imaginaţia colonelului Huerta, ghicind astfel, gratie simţului lui „superior”, nu numai care era planul exact al capcanei ce i s-a întins, dar şi calea de scăpare, calea ocolitoare cea mai avantajoasă.

Geniul nu cunoaşte niciun fel de obstacole. Zorro îşi găseşte scăparea în neatenţia cu care Huerta şi-a calculat planul.

"Cine se crede această fantomă primejdioasă, crede că ar putea să depăşească, dintr-o smucitură, dintr-un salt, orice capcană şi să pătrundă tainele cele mai ascunse? Cum a reuşit oare acest panglicar uşuratic să scape din capcana întinsă cu atâta meticulozitate, cu atâta pricepere şi măiestrie? Ce vrajă, ce scamatorie l-a scăpat, şi de această dată, de o mare încercare?" se întreabă cu spaimă în suflet colonelul Huerta.

Dar zadarnice întrebări ! Zorro şi iubita lui au scăpat nevătămaţi. Încă o dată colonelul s-a dovedit a fi mai prejos decât „salvatorul” poporului.

Leadership: Acţiunile pe care le îndeplineşti sunt o urmare a alegerii tale de a rămâne prea mult într-un singur loc pe tot parcursul unor lecţii de evaluare a posibilităţilor tale de a fi altcineva?

Dreapta împotrivire a unui singur om poate birui orice bariere, mai ales dacă e vorba de Zorro. Lumea a pus pe seama lui lucrurile cele mai extraordinare şi mai imposibile, şi pe drept cuvânt îşi merită toate laudele şi aprecierile. Gloria unui geniu nu se poate stinge asemenea unei lumânări. Un geniu nu se poate prăbuşi atât de vertiginos în prăpastia uitării şi a dispariţiei, un geniu nu se retrage în anonimat după ce a cunoscut cel mai senzaţional triumf.

Ci continuă, însufleţit de un ideal nobil, punându-şi în acţiune întregul instinct al geniului său, să lupte pentru a-şi transforma viziunea în realitate. Făcând abstracţie de punctele vulnerabile care îi pun la grea încercare răbdarea, dar şi omniscienţa.

Zorro a posedat aşa zisul simţ lăuntric, cu ajutorul căruia a fost în stare să vadă, cu absolută claritate, cu o acurateţe inegalabilă, tot scenariul pe care i-l pregătise duşmanul său. El a avut o minte într-adevăr pătrunzătoare care l-a asigurat împotriva primejdiilor, ajutându-l să desluşească realităţile ascunse, să creioneze strategia şi să-şi calculeze foarte bine toate posibilităţile reale de reuşită. Şi tot mintea pătrunzătoare i-a permis să se înalţe la un nivel acceptabil al riscului, deasupra tuturor, stabilind o legătura strânsă, bazată pe încredere, cu "inima" poporului.

Te înalţi la un nivel acceptabil al riscului, punându-ţi în acţiune întregul instinct al geniului tău?

Atunci când treci printr-un moment cheie în viaţă, atunci când din toate direcţiile eşti încolţit de ameninţări şi de vulnerabilităţi, când necazurile par să se ţină scai de tine, numai două lucruri îţi pot sări în ajutor: o minte pătrunzătoare şi o fantezie energică.

A rămâne prea mult într-un singur loc pe tot parcursul unor lecţii de evaluare a posibilităţilor tale de a fi altcineva înseamnă să te hazardezi să îţi impui o diferenţă prea mare între tine şi ceilalţi oameni. Înseamnă să dovedeşti anumite lucruri pentru a fi în centrul atenţiei totale, fără să ţii cont de ceea ce trebuie să-ţi impui tu însuţi: o limită în orice. Sau mai exact trebuie să-ţi ştii limitele, cât poţi duce şi până unde te împinge patima autodepăşirii sau patima slujirii unui ideal înalt.

Leadership: Rămâi ferm pe poziţii adoptând o atitudine de învingător, fără a deveni o victimă sigură a efectelor de conectare la o valoare de tip "Empty Artist" ?

Tu eşti în stare să te concentrezi asupra soluţiilor în situaţiile critice? Vezi clar cum stau de fapt lucrurile? Ai o viziune asupra felului cum ai putea să le influenţezi? Ai curajul să calci pe teren nou şi să ieşi din tiparul cu care te-ai obişnuit? Eşti mulţumit de nivelul tău curent de performanţă? Refuzi să rişti şi să creşti şansele de reuşită? Cum te percep ceilalţi oameni? Poţi conta pe ei în cele mai grele momente? Dar ei, pot conta pe tine?

"Empty Artist" este cazul exemplar al omului care suferă datorită concentrării excesive asupra performanţelor sale, pentru că a găsit nivelul cel mai profund al suferinţei: a venit cu un produs care îi aparţine 100%, care îl defineşte ca autoritate autonomă, dar este judecat foarte dur pentru calitatea produsului în conformitate cu bazele unei direcţii de gândire prost configurate - parțialitatea în luarea deciziilor, abuzul de putere sau de încredere, favoritismul, ambiţia excesivă, rigiditatea, competenţa agresivă, etc.

Leadershipul întotdeauna incită la reflectare şi explorare. Este un fel de stimul care îmbunătăţeşte în mod semnificativ opţiunile tale de a filtra orice încercare de a-ţi exercita voinţa asupra altor indivizi până în acel punct în care ei sunt nevoiţi să te accepte ca pe un om superior.

Un ideal de judecată şi de dreptate din spatele regulilor de drept pe care trebuie să le aplici pe durata acestei recunoaşteri de superioritate, este absolut obligatoriu, căci îţi demonstrează vitalitatea, întreaga energie creatoare pe care ai pus-o în împingerea uriaşului mecanism al exercitării puterii tale pe drumuri noi.

Dar totodată leadershipul se poate comporta ca un fel de frână pusă galopului transformărilor prin care treci, de la nivelul inferior la cel superior. Acest sentiment de măreţie la care aspiri, şi pe care ajungi să-l simţi după ce ai doborât toate barierele impuse de alţii, devine cu uşurinţă un ideal aruncat consolator în vânt dacă îţi abandonezi angajamentul faţă de valorile şi principiile în care crezi cu convingere (ce au jucat un rol semnificativ şi în povestea de succes a lui Zorro).

Dacă nu ştii să-ţi temperezi tendinţa de a te sălta la un nivel superior, dacă te grăbeşti să atingi măreţia, vei avea un mare şoc atunci când vei apăsa "pedala de frână". Rişti o deconectare de la sursa întregului tău potenţial de lider, pierderea acelei energii definitorii care se declanşează în direcţia scopului şi rezultatului neaşteptat.

Un lider excelent reacţionează foarte bine la acţiunile sale atunci când conduce, dar şi atunci când frânează brusc.

Leadershipul este atitudinea pe care ţi-o imprimă imaginea unei realităţi imediate care nu se opune celei adevărate.

Puterea de vrajă a magicianului este puterea de inducere în eroare a adversarilor, ştiuţi şi neştiuţi, şi este dată de experienţă, intuiţie şi capacitatea de cunoaştere a oamenilor.

Experienţa te învaţă ce acţiuni să adopţi în situaţiile de cumpănă, şi cum să te aperi de rivalii ştiuţi şi neştiuţi care întotdeauna vor sta în calea ta. Tot experienţa, ca şi atenta cunoaştere a oamenilor, îţi dezvoltă intuiţia necesară în a contracara acţiunile celor rău intenţionaţi.

Cunoscând bine natura umană şi modul de acţiune al oamenilor din jurul tău, vei putea lua deciziile adecvate oferind elemente surpriză prin care să poţi anihila sau contracara orice acţiuni subversive, ca în final să-ţi atingi scopul propus.

Dă un avânt puternic leadershipului tău, fără să te opreşti la acel prag în care punctele tale vulnerabile sunt puse la grea încercare.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us