ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Quid Pro Quo

On Februarie 06, 2011, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Ieşi din limitele leadershipului, găsind acel lucru care îţi defineşte viaţa în cele mai pozitive moduri.

Filmul “Leon – The professional”. Pe scurt, aşa cum vă spuneam şi în articolele precedente, filmul prezintă relaţia remarcabilă dintre un asasin profesionist – Leon, şi Mathilda, o fată rămasă orfană. Datorită timpului pe care îl petreceau împreună, între ei s-a creat o legătură puternică bazată pe încredere şi sinceritate.

La un moment dat, Mathilda, îi spune lui Leon cu o voce indignată:

- Leon, noi nu facem altceva decât să muncim. Ar trebui să luăm o pauză. Hai să ne jucăm ceva. Un joc frumos.

Vorbele fetei l-au lăsat un pic confuz pe Leon. Era o schimbare cu care, categoric nu era obişnuit. Un asasin profesionist ca el, din principiu nu se poate coborî la astfel de distracţii. Dar, fiindcă o îndrăgea foarte mult pe Mathilda, a acceptat.

Leadership: Îţi poţi depăşi limitele profesiei tale prin sustinerea ideii unui schimb de roluri între ceea ce te pune în valoare şi ceea ce te izolează?

Jocul lor a constat într-un schimb de roluri. Era uşor să-l confunzi pe Leon cu John Wayne sau cu Clint Eastwood. În sinea ei, urmărind reprezentaţia lui Leon, Mathilda îşi spunea: “E greu să crezi că omul ăsta e un asasin, e greu să crezi că e atât de nemilos.” Într-adevăr, Leon era atât de nostim jucându-şi noul rol, era atât de distractiv, era atât de încântător să fii lângă el. Doar Mathilda îi cunoştea ambele laturi şi îl iubea oricum. Era un prieten foarte drag. Au vorbit, au râs şi au dansat.

Acel joc i-a înlăturat din minte lui Leon, cel puţin pentru o scurtă vreme, gândurile negre. I-a înlăturat din inimă tristeţea de care avea parte. I-a înlăturat din suflet acel gust amar al singurătăţii şi al uitării de sine. Astfel, el şi-a ignorat gândul care îi spunea că un adevărat profesionist, un adevărat asasin, trebuie să fie mereu realist şi să nu primească nici un pic de fantezie în viaţa lui. Şi-a depăşit pentru un timp limitele profesiei sale, iar acest lucru a fost un lucru cu adevărat înălţător pentru el, pentru liniştea lui sufletească, pentru fericirea sa.

Leadership: Cauţi să descoperi în tot ceea ce este limitat acele proporţii umane care nu sufocă viaţa?

Adevărata ştiinţă a leadershipului, care nu se rezumă la creşterea motivaţiei, înseamnă să descoperi în tot ceea ce pare limitat acele proporţii umane care nu sufocă viaţa, care nu variază în funcţie de acea iluzie reală a golirii de sine în care omul trăieşte.

Aceste proporţii sunt în strânsă legătură cu dimensiunile acţiunii tale asupra judecăţilor de valoare morale care determină o conduită sănătoasă, cu mărimea spaţiului de constrângeri care limitează numărul de alternative ale prevenirii faptelor nesăbuite, descoperirea şi anularea resentimentului de orice formă, o suprasolicitare a empatiei şi a sentimentului de vinovăţie care împovărează sufletul şi mintea.

Pentru a supravieţui şi a prospera în organizaţia ta, trebuie să fii un adevărat profesionist. Asta înseamnă să te dedici cu tot sufletul muncii tale, carierei tale, şi să nu te abaţi de la regulile pe care singur ţi le impui, sau îţi sunt impuse.

Dar viaţa personală? Bucuria, fericirea vieţii, când le vei descoperi? Respectul faţă de propria ta viaţă, faţă de sine, faţă de sentimentele tale interioare care îţi cuprind întreaga fiinţă şi îţi conferă o stare pozitivă - te vei bucura vreodată de ele cu adevărat?

Leadership: Eşti în acord cu rostul pe care îl ai de împlinit, optând pentru continuitatea unei formule de a cădea de acord asupra preţului pe care trebuie să-l plăteşti ca să suporţi o nouă înţelegere a vieţii?

Regăseşte-te pe tine, înainte de toate. Ca să ajungi să trăieşti acea senzaţie că “eşti viu”, pe care numai contactul cu lumea ţi-o poate da, trebuie să revii la atitudinea aceea plină de căldură sufletească, plină de spirit, plină de calm, plină de acceptare, plină de bucurie.

La începutul poveştii “Micul Prinţ”, scriitorul francez Antoine de Saint-Exupery făcea o precizare : “Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte.

Undeva în străfundul tainic al inimii tale, nu simţi câteodată ca ai dori să joci un alt rol? Unul mai puţin obositor, şi, de ce nu, chiar mai puţin realist?

Zâmbeşte. Distrează-te mai des. Sigur ai nevoie de-o pauză, de o relaxare a minţii. Ieşi din limitele leadershipului tău, găsind acel lucru care îţi defineşte viaţa în cele mai pozitive moduri.

Leadershipul tău este asigurat de acel element care ar trebui să fie catalizatorul schimbării, într-o versiune a vieţii care chiar dacă nu merge mai departe, arată de parcă ar face-o?

Ştiai că lucrul care îi ucide pe oamenii infestaţi cu bacteria holerei (Vibrio Cholerae) este deshidratarea? Vomită şi defechează până când mor. Numai un singur lucru îi ţine suficient de mult în viaţă ca să poată elimina acea bacterie: o soluţie compusă din apă, sare şi zahăr. Dar în primul rând apa proaspătă este elementul vindecător.

Leadershipul de calitate poate fi considerat un element vindecător, doar dacă te “readuce la viaţă”, doar dacă îţi permite să combini activităţile de business cu viaţa personală, doar dacă îţi permite să fii un om fericit din toate punctele de vedere. Pacea şi liniştea sufletească sunt elementele la care poate fi supus catalizatorul numit "personalitate" puternică, dar nu tuburată de tensiuni şi excese.

Ca lider numai un singur lucru te poate menţine suficient de fericit şi împlinit: menţinerea relaţiilor prieteneşti cu ceilalţi oameni.

În viaţa de lider trebuie să dai întotdeauna ceva pentru ceva. Quid Pro Quo. Trebuie să dai puţin din amândouă: trebuie să dai dovadă atât profesionalism, cât şi de empatie faţă de ceilalţi. Capacitatea de a te adapta la viaţa celorlalte persoane, depinde de felul în care îţi exprimi propria viaţă.

Fericirea ta, ca lider, va fi dată de calitatea relaţiilor pe care le vei stabili cu ceilalţi.

Sentimentele morale care permit aprecierea faptelor sunt începutul imaginii pe care şi-o construieşte puterea ta de admisibilitate asupra acţiunilor de promovare a mentalităţii responsabile de percepţia încercărilor lăuntrice şi a comportamentelor pe care acestea le induc.

Concluzie: În leadership, în orice funcţie de răspundere, dar şi în cazurile obişnuite, munca trebuie alternată cu perioade de relaxare, cu hobby-uri deconectante şi preferabil cu activităţi de socializare. Există destule exemple de lideri care au excelat şi în alte domenii: de ex. Bill Clinton era un excelent saxofonist, Vladimir Putin este un bun pianist şi un foarte bun sportiv, etc. Pentru relaxare totdeauna a fost indicată odihna activă prin care anumite porţiuni din creier “se odihnesc”, în timp ce alte zone lăsate în repaus mult timp sunt activate.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate