ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Razele calde ale asfinţitului (II)

On Martie 15, 2013, in Leadership On/Off, by Neculai Fantanaru

Încearcă să descoperi adevărata cauză a tot ceea ce ţi se întâmplă, fără să cazi pradă tendinţei de auto-devalorizare.

Îndelungi cazne şi chinuitoare aşteptări scot la iveală, ca într-o naştere grea, adevăratele trăiri ale Laurei Quinn. De aici încolo, într-un răstimp uimitor de scurt, într-o încordare de voinţă şi printr-o concentrare extraordinară, se petrece marea dramă a sufletului ei, marea ciocnire între particulele încărcate cu sarcini opuse într-un câmp de mare intensitate.

“De ce? De ce m-am aliat cu domnul Hobbs? Sunt un complice! Sunt vinovată! Voi ajunge după gratii! Dumnezeu mă va pedepsi! Pot să negociez să scap din asta. O să mă duc la Ashcroft să-i ofer diamantele furate în schimbul libertăţii noastre!

Decât să trăiască neîncetat infernul lui Dante, mai bine intră de bunăvoie în purgatoriu, împinsă de sentimentul de vinovăţie, sperând că va scăpa cu sufletul neîntinat.

Ea simte această „cosmică interconectare”, ştie că omul care a pornit pe căi greşite tot mai are în suflet o rază de soare, o urmă de mea culpa, şi astfel e mai aproape de adevăratul slujitor al lui Dumnezeu care se căieşte. Decât acele fiinţe care îşi continuă trendul descendent, decât acei oameni reci, cu inimă dură, îngheţată, a căror acţiuni le diminuează stima de sine, îngreunându-le semnificativ ieşirea la liman.

În profunzimea ei, Laura Quinn posedă însuşirea superioară de a se căi, de a se corecta. Energia impetuoasă, rău folosită şi rău canalizată, învaţă să o stăpânească în numele adevărului, prin Duhul Sfânt primit la renaşterea ei. Prin formula sacră, înţeleasă sincer doar de sufletul ei neprihănit: ”I am truly sorry for myself”, găseşte circumstanţe atenuante, menţinându-şi în acest fel stima de sine.

Leadership: Te manifeşti în exerciţiul propriei temporalităţi ca un fenomen de individualizare pe termen lung a cărui esenţă este de a arăta cum conţinutul experienţei tale trebuie să prezinte o însemnătate a săvârşirii unei abateri de la linia firescului?

Materia luminoasă rezultă din materia întunecată. Laura are o nouă însemnătate în paralelogramul forţelor destinului: de a fi purtătoarea unei profunde spiritualităţi, de unde ea extrage esenţialul pentru structurarea unei noi configuraţii a conştiinţei sale. Lumina, fenomenul care face vizibilă lumea dinăuntrul ei, îi modifică în profunzime starea de spirit. Iar această lumină, atât de naturală, lovind-o direct ca un fulger în noapte, vine de-a dreptul de la singura sursă care o produce, mai darnică cu părţile proeminenţe ale Eului ei, conştiinţa.

Calde, foarte concentrate de energie în zona care trebuie vindecată, razele de speranţă îi ies în întâmpinare, în timp ce părţile cele mai aride din caracterul ei strâng umbră. Benevolă, trecerea de la zona umbrită la cea luminată, este realizată de o zonă intermediară de semiumbre, regrete combinate cu revolta interioară, cu mila pe care singura şi-o produce. Iar această zonă se reduce cu cât contrastul din partea luminată şi cea umbrită este mai puternic.

Zbuciumata fiinţă câştigă bătălia cu ea însăşi. În inima ei, goală, sfâşiată, sfărâmată în mii de cioburi, topită în remuşcări pline de căinţă, se strecoară delicat o bucurie, abia perceptibilă, dar eliberatoare, răcoritoare şi reînnoitoare: “I'm free, at last.” Conţinutul experienţei sale a început să prezinte o însemnătate a săvârşirii unei abateri de la linia firescului prin faptul că şi-a anulat orice şansă de a reveni la anii întunecaţi ai trecutului când a fost nevoită să accepte o realitate care nu-i confirma dorinţele.

Leadership: Actualizarea preferinţelor tale pentru şansa unui nou început se realizează ca un fenomen de individualizare a propriei imagini, prin intermediul unui determinant de tipul: "Move away from who you have been" ?

Momentele cheie ale existenţei tale sunt susţinute puternic cu argumente contradictorii? Se unesc aceste momente printr-un pod foarte îngust peste care trebuie să treci? Ce anume te poate transforma într-o făptură lipsită de apărare? Ai puterea de a te împotrivi crudei realităţi? Îndelungi cazne şi chinuitoare aşteptări scot la iveală adevăratele tale trăiri? Ai în suflet o rază de soare, o urmă de vină? Posezi însuşirea superioară de a te corecta?

Acordul sau dezacordul cu propria ta fire, atitudinea pe care o adopţi în momentele cheie, piedicile ce le resimţi la nivel de experienţe trăite îşi au izvorul în conştiinţa ta, în ceea ce s-ar putea numi influenţa viitorului asupra prezentului. Un fel de joc dublu în care cei doi adversari, cele două entităţi opuse ale aceleiaşi fiinţe, rămân captive într-o lume nefuncţională, şi care se îmbină într-un singur întreg, înşelător şi riscant: sentimentul de a fi victimă, de a fi părăsit.

În acest caz psihicul tău are de suferit grav. Începi să te simţi furat de o altă realitate, devii tot mai vulnerabil, te acuzi pe tine însuţi. Până să începi să te gândeşti la ce este bine şi ce vrei să schimbi la tine, te laşi purtat de un ritm viaţă tot mai dinamic, dar copleşitor, cu perspective sumbre de viitor. Ca urmare ajungi să te plasezi în jurul bâlbâielilor constante din închisoarea în care tu singur, nestingherit, te închizi.

Omul de afaceri american, faimos pentru îndeplinirea funcției de președinte al Corporației ITT, spunea la un moment dat un lucru memorabil: “Leadership-ul este practicat nu atât de mult în cuvinte, ci în atitudine și în acțiuni.

Cu tot caracterul pronunţat al tendinţelor tale de dezvoltare, pornind de la particularitățile propriei tale personalităţi, numai cele progresiste sunt neîndoielnic dominante, fireşte numai la scara specifică şirului tău de valori pe axa timpului.

Leadership: Cum crezi că eşti evaluat pentru felul de a te angaja în lupta împotriva unui inamic ascuns, considerând faptul că modul de concepere a lucrurilor şi a lumii depind de imaginea pe care ţi-o sugerează o alegere de moment?

Poţi înţelege mai bine leadershipul datorită luminilor pe care le proiectezi chiar tu asupra lui. Ce fel de lumini proiectezi asupra leadershipului? Acele lumini care te împiedică să vezi un pic mai clar cine eşti cu adevărat? Acele lumini care te transpun într-o stare de inacceptare şi nefericire?

Leadershipul poate arunca, cu mare gravitate, lumini necruţătoare asupra tuturor aspectelor care pot exercita o dominare totală asupra omului. Iar aşa cum citeam undeva pe internet, omul, articulând valorile în existenţa sa şi în fluxul realităţii, îşi articulează totodată existenţa într-un angrenaj al devenirii precare uneori, manifestată prin tendinţa de a rămâne în urmă faţă de tot ceea ce-l defineşte.

Leadershipul monitorizează anumite constante umane. Mai întâi de toate se face simţit în dorinţa intimă de a te autoevalua, apoi în maniera în care te priveşti tu însuţi, şi devine crucial în maniera în care te percep toţi ceilalţi din jur.

Prin aceste considerente leadershipul, vibrând puternic pe cea mai înaltă treaptă a existenţei tale, devine bun sau rău. Un proces de răcire a zonei care te formează, un simptom de îmbolnăvire. Sau o alternativă care te avantajează, un fenomen care face vizibilă lumea dinăuntrul tău, modificându-ţi în mod corespunzător, ca un motor bine uns, starea de spirit.

După cum alchimistul, din sânul a ceea ce este solid sau neutru, trebuie să desprindă substanţa pe care o va duce cu răbdare, prudenţă, spre transmutaţia ei perfectă, tot astfel şi tu, ca să nu transformi leadershipul într-un prilej de resemnare, trebuie să desprinzi corzile care te țin pe loc, prizonier într-o realitate umbrită de însăşi dorinţele tale de ascensiune.

A te angaja în lupta împotriva unui inamic ascuns înseamnă să conştientizezi ca varianta ta superioară de a fi poate constitui primul pas către învingerea ta, în special din punct de vedere al tendinţei de a alege o recompensă mai mare tardivă în locul uneia imediate.

Razele calde ale asfinţitului reflectă modul în care te armonizezi cu propria ta fiinţă, cu propriul tău caracter, în acele situaţii incerte când lucrurile se complică, în acele situaţii în care trebuie să-ţi exprimi acordul faţă de ceea ce se va întâmpla dacă nu reuşeşti să-ţi demonstrezi vitalitatea. Totodată desemnează acea emoţie electrizantă, binefăcătoare, care te fortifică chiar şi în momentele de deznădejde, când cazi în spirala mohorâtă a patimilor.

Nu uita niciodată vorba aia: „Atunci când cazi în gol, ai credinţa că acolo jos Dumnezeu te va prinde."

Câştigă bătălia cu tine însuţi. Revendică-ţi drepturile şi spune ,,NU” oricărei tentative de a intra în zona întunecoasă a leadershipului. Fereşte-te de a aluneca în mod periculos în extrema opusă libertăţii fără margini. Păzeşte-ţi inima de orice remuşcări. Umple-ţi sufletul de acea bucurie imensă, răcoritoare şi reînnoitoare, exprimată prin cuvintele: “I'm free, at last.

Încearcă să descoperi adevărata cauză a tot ceea ce ţi se întâmplă, fără să cazi pradă tendinţei de auto-devalorizare.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us