ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Razele calde ale asfinţitului (I)

On Martie 14, 2013, in Leadership On/Off, by Neculai Fantanaru

Desprinde-te de ceea ce are un efect advers asupra clarităţii orientării tale, concentrându-te mai mult pe câştigarea acceptării tale ca individ autonom.

Nu ştia de ce îi era mai groază. Că va ajunge să-l urască pe domnul Hobbs, sau că va ajunge să se urască pe sine? Acesta era momentul cheie al existenţei Laurei Quinn, susţinut cu argumente contradictorii, un pod foarte îngust peste care trebuia să treacă încet, fără să se întâmple vreun accident. Un Upside Down enervant o desprindea tot mai mult de persoana ei. Accentuarea tendinţei de a se accepta cu toate defectele ei, sau de a se împotrivi ei însăşi de-a lungul drumului spre îndeplinirea scopurilor.

Laura Quinn, din filmul „Flawless (2007)”, este una din acele făpturi lipsite de apărare, extrase parcă din romanele lui Dostoievski, despre care nu poţi spune că le urăşti sau le iubeşti, dar care prin blândeţea, prin sfiala lor, prin puterea lor de a se împotrivi crudelor realităţi, te invită la reflecţie, inspirându-ţi un sentiment profund, un soi de conştiinţă, un nou mod de a te privi pe tine însuţi.

Şi, fără să-ţi dai prea bine seama de ce, trăsăturile definitorii ale acestei fiinţe, măreţia acestui spirit - superior prin căldura pe care o răspândeşte în jur, compasiunea, stima, mărinimia, iertarea, toate aceste mici fragmente existenţiale care adunate într-un singur moment devin comoara cea mai de preţ, te urmăresc multă vreme şi până la urmă te leagă pe nesimţite de lumea ei.

Începi să simţi, să te gândeşti la ce este bine şi ce vrei să schimbi în viaţa ei, te laşi purtat de povestea ei, de ritmul ei de viaţă copleşitor, de perspectivele ei de viitor. Până ce ajungi să te plasezi în jurul bâlbâielilor constante din închisoarea în care ea singură, nestingherită, se închide şi zace acolo fără odihnă. Cum poţi să abandonezi această aprofundare analitică a acestei conştiinţe frânte?

Leadership: Îţi faci datoria de "verdict corect al unui destin solemn", detaşându-te de satisfacţia de a ridica trofeul lipsei de sens deasupra a tot ceea ce te leagă de viaţă?

Atitudinea faţă de cunoaştere a sinelui, într-un aşa numit "timp de persistenţă" (pentru o durată relativ scurtă), este importantă în explicarea eşecului spiritual, pus pe seama condiţiei de producere a unui stil de viaţă care nu maximizează marja de preferinţe a individului. Dar asta, în limitele unei obiectivităţi autoimpuse care se descoperă puţin câte puţin în contextul împlinirii personale nerealizabile pe deplin.

Cheia întregului proces de finisare a sinelui, care pune leadershipul sub unghiul unei lupte cu nonsensul, cu haosul, cu elementele vitale primejduite, aduce în conştiinţă atât uşa ce se deschide, cât şi cea ferecată, iar realizarea devine substitut al cheii. Amândouă uşile fac trecerea spre o maturitate intelectuală şi o desăvârşire ca fiinţă umană. Rămâne la latitudinea fiecăruia ce uşă alege să deschidă.

Anthony Silard, preşedintele al The Center for Social Leadership, spunea la un moment dat: "Ca să devii o persoană integră, trebuie să iei mingea şi s-o aşezi înapoi unde îi este locul, adică în tine." În acest context, mingea are semnificaţia unei asumări de responsabilitate faţă de modul cum te conduci singur pe calea vieţii, a unei continuităţi a gândirii care se adresează sieşi, exprimate în exerciţiul critic al raţiunii, folosit preponderent ca ipostază a descătuşării de limitele convingerilor adânci şi statornice.

Leadershipul are în centrul său convingerile puternice, mai ales modul în care stăpâneşti şi înţelegi emoţiile. Atunci când îţi evaluezi şansele de a în armonie cu tine însuţi, fă în aşa fel încât toate mingile să strălucească.

Verdict corect al unui destin solemn ia în considerare puterea omului de a-şi forma un ideal înalt chiar în mijlocul unei vieţi triste, fără să renunţe la ipostaza de erou al unei odisei care îl ţine conectat într-o permanentă fascinaţie.

Cu cât te concentrezi mai mult pe câştigarea acceptării tale ca individ autonom, ca om care se bizuie numai pe propriile puteri, cu atât te poţi împăca cu ideea de a fi o fiinţă superioară. Depăşirea vulnerabilităţii de a nu avea un reazăm la greu (ceea ce determină canalizarea întregii atenţii spre un ritm de viaţă copleşitor), este posibilă numai prin desprinderea de ceea ce ai fost sau de ceea ce crezi că eşti, prin reinventare, prin extinderea "mişcării" de a fi tu.

Semnificația pe care o dai cunoaşterii şi reuşitei de sine, intensificată în depozitul temporar al energiei psihice şi al sensibilităţii, este hotărâtoare în atingerea unei stări de plenitudine. Construcţia acestei stări, care se poate concretiza într-o atitudine mai îndrăzneaţă, este însă dependentă de mediul social de origine, de trecutul tău personal, de modul de reacţie la întâlnirea cu vicisitudinile inerente existenţei de zi cu zi, cu munca orientată spre un scop, etc.

Leadershipul este o obligaţie faţă de autoritatea morală şi emoţională pe care trebuie să ţi-o asumi ca atare, concepută şi impusă într-un mod autentic. Interacţiunea între dimensiunea care îţi particularizează personalitatea şi dimensiunea care îţi caracterizează existenţa, luând totodată în considerare dimensiunea ta de produs intelectual, dă naştere formei celei mai înalte de trăire, acelor mini-formaţiuni temporale limitate la relaţiile dintre mediu şi timp. Simţi împlinirea prin ceea ce trăieşti, nu prin ceea ce eşti.

Orientarea omului spre un nou început de viaţă depinde de calitatea a ceea ce îl inspiră să facă alegerile care reflectă adevăratul sine, fără să slujească unui trecut sau prezent care nu mai vrea să treacă.

Razele calde ale asfinţitului simbolizează aspectele vieţii în care întâmpini dificultăţi, impunându-ţi să iei decizii pe care, poate, nu eşti pregătit să le suporţi. Dar aşa cum într-un tablou, trăsăturile expresive ale fizionomiei sunt evidenţiate printr-un puternic joc de umbră si lumină, tot aşa, în viaţa de zi cu zi, calităţile tale de om puternic sunt evidenţiate prin acţiunea de cunoaştere a sinelui şi printr-o activă disponibilitate de cunoaştere a tot ceea ce înseamnă nou şi străin - chiar şi atunci când propriile aşteptări îţi sunt scăzute.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate