ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Realitatea din lumea subterană a omului (I)

On Iunie 04, 2012, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Stimulează-ţi performanţele psihologice prin raportarea la o cunoaştere fertilă, populată de caracteristicile cele mai semnificative ale fiinţei umane.

Dacă drumul acesta are un început, atunci trebuie să aibă şi un sfârşit, îmi ziceam cu o îngăduinţă forţată. Dar sfârşitul nu va fi curând, îmi repeta cu stăruinţă conştiinţa. Căci întunericul devenea tot mai clar, turnul înălţător al inspiraţiei acapara tot mai multe resurse de energie.

Eram prizonier într-o cameră fără ferestre, unde îmi construiam personajele asemenea unui fabricant de păpuşi vii care ştie să aprindă în ele acea scânteie miraculoasă, divină, dătătoare de viaţă, şi care cu puterea unui singur gând poate să le redea simţurile, să le răscolească trăirile aşa cum vântul scutură ramurile copacilor, să le dezlănţuiască, să le inunde într-un imens şuvoi de energie.

Fiecare firicel de sentiment, fiecare val de emoţie se înălţa cutezător, limpede, la un singur semn al voinţei mele. Mi se părea că pot să reglez orice schimbare în lumea neobosită, mereu incitantă, conturată de personajele mele nenumărate. Puteam să montez, să desfac, să repar cu fineţea unui ceasornicar întreg aparatul cugetării şi sensibilităţii lor - ceea ce îmi stârnea cea mai vie curiozitate faţă de esenţa naturii umane !

Leadership: În centrul simţirii tale stă trează acea calitate a conştiinţei de a trece dincolo de suprafaţa aparenţelor şi a discerne direcţia mişcării propriei formări?

Eram un bun observator, mintea mea înregistra automat totul din realitatea cotidiană, atât de precis, atât de minuţios, încât după o scurtă analiză puteam să împodobesc cu elemente obiective tot mai mult realitatea paralelă, a lumii fascinante a magiei care, ca şi iubirea, dădea sens existenţei mele.

Dacă Ulise singur s-a înapoiat din Hades, din lumea subpământeană a întunecimilor, eu mă adânceam tot mai mult în zona tumultoasă, plină de suişuri şi coborâşuri a sufletului şi psihicului uman. Să descopăr, să înţeleg însemnătatea acestor entităţi interdependente, dar după nişte legi mai puţin obişnuite, după nişte principii bine gândite care să-mi întregească totodată raţionamentul şi profunzimea simţirii.

Iar, la fel cum Ulise fusese însoţit de un zeu, eu eram însoţit de demonul cunoaşterii, principalul purtător de cuvânt al tuturor virtuţilor, marele fondator al impulsului pentru creaţie, în lumea accesibilă a imaginaţiei.

Abilitatea de a simţi se conturează prin debutul impulsului de creaţie într-un spaţiu închis în care simţurile îţi sunt răsfăţate de tentaţia de a face o comparaţie între între ceea ce se vede şi ceea ce se păstrează nevăzut.

Formarea mea începea din momentul dobândirii calităţii de observator şi se continua cu identificarea valorii momentului de corelare a artei cu creatorul ei. Receptarea unor noi idei şi concepţii despre propriul Ego, luau forma unei trăiri a originalităţi axate pe ceva pierdut sau durat, asemenea unui vis ce transportă imaginaţia în ţinuturi exotice, marcate de fascinaţia necunoscutului şi de magia depărtării de lume.

Să răzbat mai adânc decât psihologii în lumea subterană a omului. Să cuprind în întregime, ca într-o plasă de pescar, misterul naturii mele adevarate prin rascolirea acelor resurse sufletesti aflate mai curand in adormire decat in proprietatea unei realitati care nu este altceva decat o aparenta.

Să arunc momeala care produce cele mai înalte vibraţii şi să agăţ cele mai fine senzaţii şi percepţii - acesta era planul meu, ideea care stătea la baza creării unui alt sens al vietii, în lumea crepusculară a sufletului şi raţiunii unui personaj care se cere mereu reinventat.

Leadership: Îndeplineşti condiţia ca situarea ta în contextul unei închideri în viaţa privată să capete o formă prin care să fie percepută acea calitate a propriei firi pe care o ignoraseşi?

Cine poate cunoaşte mai bine tainele artei de a conduce, decât omul situat, prin înţelegerea bine fundamentată a naturii umane, prin aderarea sau respingerea tuturor factorilor de influenţă, pe o poziţie foarte înaltă a creaţiei şi maturităţii?

Dar de multe ori creaţia şi maturitatea sunt construcţii destinate staţionării într-o zonă "fără semnal" unde nimeni nu te poate contacta, dar din care poţi vedea totul de la înălţimea propriei experienţe de trăire şi de la înălţimea propriei închipuiri.

Ar greşi amarnic acela care s-ar gândi să vadă într-o casă izolată, într-un loc închis, doar un prilej de evadare din realitatea actuală, deoarece îi scapă prilejul de a-şi întemeia propria lume fantastică în mijlocul unei experienţe de tipul “learning by living deep în thought”.

Ca un cititor prins în păienjenişul dramei romanului, silit să ia parte la frământările personajelor, liderul este necontenit prins în procesul de plăsmuire a acelei arte care face loc, în chip implicit, descoperirii sau reînnoirii trăirilor umane - plecând de la perceperea propriilor experienţe şi trăiri. El îşi stimulează performanţele psihologice prin raportarea la o cunoaştere fertilă, populată de acele aspecte ale realităţii extrase din terenul pustiu al propriei închisori imaginare.

A fi izolat într-un colţ de lume este conţinutul unui roman în care autorul se confesează pentru a se putea descifra mai bine, facilitând o detaliere a elementelor care îi compun caracterul.

Realitatea din lumea subterană a omului desemnează trăirile, emoţiile, gândurile şi aspiraţiile, pe care le integrezi în universul tău spiritual. Ca să înţelegi mai bine natura umană şi ca să-ţi extinzi orizontul de percepere a unor stări sufleteşti, trebuie să te integrezi într-o lume izolată din care să extragi cele mai relevante învăţăminte formate la rădăcina fiinţei tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei văd lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gândeşte pe sine
  4. Triumful oamenilor grandioşi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate