ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Reducţia la esenţă

On Ianuarie 24, 2016, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Gândește-te înainte de toate la ce nu trebuie să arăți lumii, încât să devină clar ce anume trebuie să arăți.

În opera sa, Eisenstein vede totul în proporţii gigantice, cosmice şi în legătură cu aceasta este şi ceea ce numeşte chiar el "lipsa de omenie a sistemului de imagini groaznice" (deşi această obsesie a cruzimilor trebuie să aibă şi o altă explicaţie). Mărturiseşte că interesul său în cercetarea fenomenelor se stinge îndată ce lucrurile ajung la pragul stadiului de dezvoltare omenesc îngust.

El se află mereu undeva, la nivelul păianjenului înţelept. De aceea, de pildă, tema care revine constant în opera sa, aceea a răzbunării, este văzută printr-o optică aparte: răzbunarea este, pur şi simplu, o reacţie, ca o anexă parţială a legii generale a egalităţii acţiunii, ca rezistenţa care dictează pendulului mişcarea de oscilare.

Eisenstein urmăreşte totdeauna în filmele sale reducţia la esenţă. Obişnuia să spună în glumă că regizorul este dator să se gândească înainte de toate la ce nu trebuie să arate şi atunci îi va deveni clar ce anume trebuie să arate. Urmărind filmele sale, vom constata - de exemplu - o esenţializare simbolică prin prezenţa permanentă a celor trei elemente de bază: apa, focul şi pământul. *

Leadership: Interesul tău în cercetarea fenomenelor se stinge îndată ce lucrurile ajung la pragul stadiului de dezvoltare îngust?

Cine reușește să parcurgă întreaga evoluție a raportului dintre știință și filosofie, tehnologie și societate, va aborda tema propriei creaţii cu o stare de ură, de ostilitate, sau cu o atitudine de condamnare, care creează un zid gros între ceea ce încearcă să surprindă și ceea ce trebuie să dovedească. Dar zidul se poate transforma într-o oglindă dacă știi ce trebuie să abordezi.

Leadershipul, orientat spre reprezentarea expansiunii unicităţii individului, trebuie să valorifice interesul în cercetarea fenomenelor de noutate, definite prin prezenţa permanentă a unor elemente de bază. Iar acest interes nu trebuie să se stingă îndată ce lucrurile ajung la pragul stadiului de dezvoltare îngust, adică până la epuizarea posibilităților de reconfigurare a unor așteptări legate de o realitate pe care numai tu o poți înţelege. Ci trebuie amplificat continuu prin combinarea elementelor de bază la o anumită instanţă de context.

Meritul principal al unei opere reușite îi aparține regizorului pentru faptul că sistemul de convingeri, sintetizat într-o temă care se vrea esenţa unei idei originale, sau a unei realităţi anume dorite întru manifestare, asigură atingerea unei stări de perfecţiune care îl poate ajuta să facă faţă cerinţelor de demonstrabilitate a unor teorii și adevăruri personale.

Dacă vrei să devii un lider excelent, învaţă să joci rolul unui regizor. Gândește-te înainte de toate la ce nu trebuie să arăți lumii, elimină toate componentele realităţii cunoscute, astfel încât să creezi un subiect particular de dezbătut. În același timp învaţă să vezi totul în proporţii gigantice, adică dintr-o optică aparte, atribuind fiecărui aspect o mai pronunţată semnificaţie personală pe care să o aduci constant în atenție.

Reducţia la esenţă sugerează acea obţinere a clarităţii în abordarea unui anumit subiect de scenariu, prezentat sub forma unei constatări surprinzătoare.

Un regizor excelent reușește să arate lumii reacția sa de tipul „Doar eu ştiu asta” în direcția a ceea ce vrea să schimbe, sau în direcţia a ceea ce reprezintă esenţa tuturor realizărilor sale, printr-o evidenţiere particulară a ideilor şi trăirilor sale.


* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us