ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Revărsările neliniştilor creatoare

On Iunie 19, 2014, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Ţine pasul cu iniţiativele de îmbunătățire a proceselor de constituire a creaţiei, acordând prioritate căutărilor de montaj a tuturor componentelor “conţinutului” ei.

Căutările continui din timpul redactării scenariului - care, iniţial bătute la maşină, conţin numeroase ştersături, adăugiri, modificări - dovedesc, cred, că cristalizarea în conştiinţa realizatorului s-a petrecut şi pe parcurs. Aşa se explică probabil că unele din însemnări pot naşte presupunerea că au fost făcute după filmări. În timp ce elementele esenţiale există în foile de montaj, deci au fost gândite dinainte, altele vor apărea ulterior de-a dreptul în film.

Toate aceste constatări, ca şi numeroase altele pe care nu are rost să le detaliem aici aruncă o lumină asupra felului în care a fost creat filmul "Crucişătorul Potemkin". Din clipa sosirii lui Eisenstein la Odessa şi până la finisarea filmului, constatăm căutări neîntrerupte, desfăşurate într-o febră a creaţiei. O nelinişte creatoare permanentă care îl ducea pe maestrul Eisenstein la găsirea succesivă de noi soluţii. "Crucişătorul Potemkin" a fost creat într-o stare de incandescenţă creatoare, cu o spontaneitate evidentă. *

Leadership: Îţi dovedeşti în orice condiţii de improvizaţie puterea de a lupta cu mijloacele de constituire a creaţiei?

Din punct de vedere al construcţiei leadershipului care se află în contact direct cu terenul fertil de transmitere unei cunoaşteri teoretice şi practice, avem de-a face deseori cu o schimbare relativ însemnată de accente.

Liderul-artist renunţă la elementele de inconsecvenţă ce caracterizează construcţia timpurie a “creaţiei” sale, prin căutări neîntrerupte de noi orizonturi, de noi aranjamente, de noi suporturi de realizare a obiectivelor de performanţă individuală. Dar mai ales prin căutarea expresiilor de intelectualitate - care îi înnobilează munca - şi sugerarea lor atât prin tehnică cât şi conceptual.

O operă se realizează deseori din improvizaţii ale momentului şi din improvizaţii ale temelor abordate, în procesul de identificare a elementelor semnificative ce trebuie transmise prin mesaj. De fapt, creaţia se bazează pe un du-te vino neîncetat de sentimente, gânduri și emoții, idei, conexiuni, interpretări, de "aş vrea, n-aş vrea" care se răsucesc unele în jurul altora. Toate făcând parte din procesul de stabilire a unor noi abordări si viziuni privind implementarea unei noi variante de „produs”.

Într-un anumit sens, punctul de vedere a liderului artist, care porneşte de la premisa că singurul mod în care poate înţelege şi susţine arta este să vadă dincolo de prejudecăţile construite de-a lungul timpului, corespunde cu iniţiativele de îmbunătățire a proceselor de producţie a creaţiei. Căci nu poţi să efectuezi o îmbinare şi să conferi stabilitate formelor de întemeiere a unei ştiinţe, bogate în elemente de cultură tehnică, indispensabile bunei funcţionări a instanţei de autoritate în faţa altora, dacă nu acorzi prioritate căutărilor de montaj a tuturor componentelor “conţinutului”.

Leadership: Creşterea autorităţii tale în sfera creaţiei implică o nouă alcătuire a mijloacelor de construcţie a fundamentelor şi conceptelor?

Analiza conceptului de autoritate în sfera creaţiei, dar şi promovarea artei de o particulară şi elevată rezonanţă care instituie noi forme de exprimare, cristalizează în conştiinţa realizatorului o anumită formulă a compoziţiei, o sumă de erori numite valori, o nouă alcătuire a mijloacelor de construcţie a fundamentelor şi conceptelor de interes major.

Priorităţile acordate mijloacelor de instituire şi gestionare a creaţiei, în reprezentările ştiinţifice, devin mai mult o chestiune de putinţă decât de voinţă. Două realităţi sunt prezente în sfera priorităţilor: revizuirea idealurilor şi reînnoirea tuturor elementelor de cunoaştere, pe de o parte, şi formele de organizare a procesului de învăţare-evaluare pe de altă parte. Şi găsirea succesivă de noi repere care să contureze specificul unui anumit rol profesional. Asta, numai în cazul în care consideri arta ca fiind o formă de exprimare a valorii individuale.

Revărsările neliniştilor creatoare scot în evidenţă acea agitaţie febrilă din partea liderilor, creată din pricina căutării unor noi mijloace de producţie şi transmitere a creaţiei, respectând condiţiile implementării unor noi concepţii despre calitate şi performanţă.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us