ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Revărsările neliniştilor creatoare

On Iunie 19, 2014, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Ţine pasul cu iniţiativele de îmbunătățire a proceselor de constituire a creaţiei, acordând prioritate căutărilor de montaj a tuturor componentelor “conţinutului” ei.

Căutările continue din timpul redactării scenariului - care, iniţial bătute la maşină, conţin numeroase ştersături, adăugiri, modificări - dovedesc, cred, că cristalizarea în conştiinţa realizatorului s-a petrecut şi pe parcurs. Aşa se explică probabil că unele din însemnări pot naşte presupunerea că au fost făcute după filmări. În timp ce elementele esenţiale există în foile de montaj, deci au fost gândite dinainte, altele vor apărea ulterior de-a dreptul în film.

Toate aceste constatări, ca şi numeroase altele pe care nu are rost să le detaliem aici aruncă o lumină asupra felului în care a fost creat filmul "Crucişătorul Potemkin". Din clipa sosirii lui Eisenstein la Odessa şi până la finisarea filmului, constatăm căutări neîntrerupte, desfăşurate într-o febră a creaţiei. O nelinişte creatoare permanentă care îl ducea pe maestrul Eisenstein la găsirea succesivă de noi soluţii. "Crucişătorul Potemkin" a fost creat într-o stare de incandescenţă creatoare, cu o spontaneitate evidentă. *

Leadership: Îţi dovedeşti, în orice condiţii de improvizaţie, puterea de a lupta cu mijloacele de constituire a creaţiei printr-un "Think Back" care are puterea de a cristaliza o nouă formă de fuziune între subiect şi fundal?

Din punct de vedere al construcţiei leadershipului care se află în contact direct cu terenul fertil de transmitere unei cunoaşteri teoretice şi practice, avem de-a face deseori cu o schimbare relativ însemnată de accente în ceea ce priveşte actul şi raţionalitatea Creaţiei. Iar aici avem de-a face cu o fuziune nouă între subiect şi fundal, în sensul că ceea ce vrei să scoţi în evidenţă trebuie să aibă impact la nivel de viziune, dar trebuie să aibă şi rezonanţă la nivel de receptare, abordare şi utilizare a mijloacelor de realizare a creaţiei interpretative şi improvizate.

Construcţia unei creaţii are la bază căutări neîntrerupte de noi orizonturi, de noi aranjamente, de noi suporturi de realizare a obiectivelor de performanţă individuală. Aici trebuie avut în vedere căutarea expresiilor de intelectualitate (care îi înnobilează munca artistului) şi sugerarea lor atât prin tehnică cât şi conceptual.

"Think Back" este mărturia unei lupte pe care ai dus-o cu mult timp în urmă, cu strângerea şi găsirea unor formule asociative de prezentare şi promovare a artei. Găsirea unor dovezi care să ateste veridicitatea unei arte necesită eforturi susţinute şi o documentare aprofundată, dar rezultatele merită cu prisosinţă.

Conţinutul unei creaţii se cristalizează prin numeroase ştersături, adăugiri şi modificări ce dovedesc o punere în contextul pasiunii a unui parcurs inițiatic, tumultuos și fecund.

O operă se realizează deseori din improvizaţii ale momentului şi din improvizaţii ale temelor abordate, în procesul de identificare a elementelor semnificative ce trebuie transmise prin mesaj. De fapt, creaţia se bazează pe un du-te vino neîncetat de sentimente, gânduri și emoții, idei, conexiuni, interpretări, de "aş vrea, n-aş vrea" care se răsucesc unele în jurul altora. Toate făcând parte din procesul de stabilire a unor noi abordări şi viziuni privind implementarea unei noi variante de „produs”.

Într-un anumit sens, punctul de vedere a liderului artist, care porneşte de la premisa că singurul mod în care poate înţelege şi susţine arta este să vadă dincolo de prejudecăţile construite de-a lungul timpului, corespunde cu iniţiativele de îmbunătățire a proceselor de producţie a creaţiei.

Căci nu poţi să efectuezi o îmbinare şi să conferi stabilitate formelor de întemeiere a unei ştiinţe, bogate în elemente de cultură tehnică, indispensabile bunei funcţionări a instanţei de autoritate în faţa altora, dacă nu acorzi prioritate căutărilor de montaj a tuturor componentelor “conţinutului”.

Leadership: Creşterea autorităţii tale în sfera creaţiei implică o nouă alcătuire a mijloacelor de construcţie a fundamentelor şi conceptelor ce urmează traiectoria unor preocupări frecvente faţă de potenţialitatea şi trebuinţele tale de cunoaştere şi de acţiune?

Analiza conceptului de autoritate în sfera creaţiei, dar şi promovarea artei de o particulară şi elevată rezonanţă care instituie noi forme de exprimare, cristalizează în conştiinţa realizatorului o anumită formulă a compoziţiei, o sumă de erori numite valori, o nouă alcătuire a mijloacelor de construcţie a fundamentelor şi conceptelor de interes major.

Priorităţile acordate mijloacelor de instituire şi gestionare a creaţiei, în reprezentările ştiinţifice, devin mai mult o chestiune de putinţă decât de voinţă. Două realităţi sunt prezente în sfera priorităţilor: revizuirea idealurilor şi reînnoirea tuturor elementelor de cunoaştere, pe de o parte, şi formele de organizare a procesului de învăţare-evaluare pe de altă parte. Şi găsirea succesivă de noi repere care să contureze specificul unui anumit rol profesional. Asta, numai în cazul în care consideri arta ca fiind o formă de exprimare a valorii individuale.

A fi regizor înseamnă să descoperi o nouă formă de exprimare a propriilor emoții printr-o modalitate de creație în care orice combinație de noţiuni şi realităţi este permisă.

Revărsările neliniştilor creatoare scot în evidenţă acea agitaţie febrilă din partea liderilor, creată din pricina căutării unor noi mijloace de producţie şi transmitere a creaţiei, respectând condiţiile implementării unor noi concepţii despre calitate şi performanţă.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate