ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Rhythm of My Heart

On Februarie 10, 2020, in Alpha Leadership, by Neculai Fantanaru

Învaţă să te redescoperi într-o ipostază de care îți vei aduce aminte cu plăcere în roşul-pur al unui timp nemăsurat.

Am început să pictez trandafirul, cu fineţe şi mare talent, In The Rhythm of My Heart, aşa cum m-aş picta pe mine însumi în culorile vii ale unui înţeles sublim atribuit rememorării unei vieţi pornită din însăşi miezul unei arte nonfigurative ce se percepe doar prin deschiderile unei metafizici Heideggeriene. Un roşu aprins este rezervat vârfului de petale, înainte ca ele să se deschidă în faţa unui univers veşnic care începe de la o pură coincidenţă, sau de la o banală asemănare cu o piramidă răsturnată şi concentrată în forma unui diamant.

Trandafirul este obiectul observaţiei mele, al interpretării mele la nivel estetic, ca un fel de abstractizare capabilă să simbolizeze orice obiect posibil investit cu fervoarea unul suflet sfânt. Trebuie să stau nemişcat ore în şir, la fel ca obiectul creaţiei mele, ştiind că amândoi avem puterea să trăim acelaşi vis dintr-un timp ce relaţionează exclusiv cu sintagma “Let me still exist in another place”, în aşa fel încât să-mi păstrez acel sentiment de „self value” într-un univers dual.

Comparaţia perceptuală cere ca bază artistică, într-un fel în care metafizicii l-ar numi Asqachumensi (recunoștință făuritorilor Marii Uniri), un procedeu de a desena cu sufletul, încât să surprinzi mişcarea dublă a traiectoriei unui glas, a unei linii, senzaţii de formă, lumină, temperatură, toate întărite prin mijloace corespunzătoare artei: figură, culoare şi orientare în spaţiu. Marea artă a cabalei se ocupă cu perceperea exteriorizării unei lumi mistice asemănătoare celei pe care o trăieşti la nivel de simţire, dar în alt spaţiu şi sub altă formă.

Leadership: Poţi să te laşi îndrumat de accesibilitatea unei încărcături afective izvorâtă dintr-o imagine veridic închipuită a modului în care poate arăta lumea într-un plan artistic mai înalt, încât să te recunoşti într-o altă ipostază?

Vântul adie uşor. Soarele încălzeşte plăcut atmosfera unui realism poetic cu accente simboliste. Simt pensula artistului cum îmi creionează sufletul, înainte ca pictura să capete o formă frumoasă, potrivită mie, concentrată în ochiul unui diamant care străluceşte printr-un operator metaforic: „Where the ocean meets the sky”. Stăpânul meu îmi spunea adesea în timp ce amesteca culorile într-un mix de efort fizic și căutare mistică: "Să te joci cu ştiinţa aşa cum pictezi un suflet, fără să fi văzut vreodată o pictură. În asta constă toată magia cabalei !"

Ultimul dintre cabalişti, în viaţă şi în nemurire, încearcă o nouă modalitate de a se integra în alte lumi, pe refrenul unei încărcături afective, aparţinând planului divin: „Burning down the bridges of my memory”.

Delicat ca o atingere fugitivă, recreat de o mişcare intensă de pensulă - dublată pe traiectoria deosebirii părţilor de întreg, mă simt transpus în altă realitate prin asemănarea izbitoare cu figura unui faraon egiptean care sugerează putere și frumusețe regală. Alţii mă privesc în conformitate cu figura unui Bamby cu ochii mari, apoşi şi candizi. Depinde de unghiul în care figura şi orientarea spaţială sunt menţinute în aceeaşi stare de spirit, deschisă spre cercetarea vizual-conceptuală.

Sunt un trandafir neobişnuit pe care de multe ori îl defineşte experienţa de a controla spaţiul dintre lumi, în acelaşi mod în care artistul se integrează, cu sufletul şi simţirea divină, în subiectul principal al picturii sale. Artistul se face vorbire, se face dialog, devine liantul dintre lumi, un reflex condiționat al unei ordini superioare, constrâns să urmeze cursul acţiunii unei “With the words I love you”.

Mă puteţi privi oricât doriţi, dar nu mă vei putea înţelege cu ochiul obişnuit al muritorului, ci numai printr-o activitate analoagă cu creaţia marcată de posibilitatea traversării lumilor.

Leadership: Oferirea unei experienţe de vizualizare sigure şi uşoare pentru proiecţia unei imagini pe care să o poţi vedea doar dintr-un anumit unghi, este valoroasă prin simularea condiţiilor pentru vizualizarea unui nou format al realităţii?

Ajungi la reţeta creării unui lucru numai în momentul în care ai înţeles natura lui, divinul în armonie cu esenţa omului trecută prin filtrul materiei. De fapt, însemnătatea unui trandafir poate fi recunoscută după felul în care artistul realizează iluzia mişcării generate de Alter-Egoul său în chip de spirit divin. Şi nu ştiu cum se face, dar de fiecare dată când artistul încearcă să-mi dea o tuşă nouă, mereu cu însufleţirea neasemuită a unui zeu nemuritor, mă simt ca şi când aş experimenta o iluzie într-o dimensiune fizică ce pur şi simplu mi se pare reală.

Prin tot felul de reprezentări artistice, îmi permit adesea să combin diferitele elemente ce simbolizează valori spirituale: sacrificiu, revelaţie, puritate, maiestate şi distincţie, imortalizate aleator pe pânza fină de in, de la diverse forme abstracte la un degradeu al tușelor care dă impresia unei tridimensionalități. Formele sunt unite compoziţional printr-un mobilizator de forţe “Love may still alive”, dar şi interpretate vizual ca având o singură semnificaţie: Elscogrellar (imaginarea unei scriituri neobişnuite).

Light up my darkness ! Singura condiţie pentru vizualizarea unei alte realităţi este să mă transpun într-un vis frumos care se repetă, într-un plan superior de unde să-mi privesc viaţa ca şi cum aş fi la cinema.

Sunt un trandafir neobişnuit fiindcă curge în mine roşul unui sânge divin care se cere exteriorizat în gânduri şi trăiri tot mai intense. În timp ce lumea îmi admiră înfăţişarea, dar îmi ignoră cu desăvârşire profunzimea, forţa unificatoare a figurii coerente utilizată simbolic într-un spaţiu specific, la adăpost de alte raporturi sau interacţiuni sociale, artistul îşi rememorează destinul pe întinderea pânzei atât de grăitoare, dominat de învăţătura tainică a lui Papus:

“După cum în omul invizibil circulă fluide şi celule (fluide sanguine şi nervoase), factori activi ai organismului, tot aşa în Natura Invizibilă circulă forţe şi fiinţe, factori activi ai planului fizic. Ocultistul care a putut constata în om existenţa unui corp astral, factor şi conservator al formelor organice, nu se mai opreşte în studiul Naturii la forţele fizico-chimice sau la rezultatele evoluţiei. El ştie că aceste lucruri vizibile nu sunt altceva decât rezultatul principiilor invizibile pentru simţurile noastre.”

Leadership: Îţi manifeşti sensibilitatea faţă de percepţia receptorului pentru înalta lui misiune de Creator, redând fidel imaginea ta văzută printr-o analogie cu termenul “înviere în alt plan”?

Marea ştiinţă poate fi percepută doar prin mijloacele de expresie artistice din câmpul unui mijloc perfect de analogie: “Precum în cer aşa şi pe pământ”. În cazul de faţă, trandafirul este personificat într-un artist care ştie să redea fidel imaginea divinităţii obţinută printr-o analogie sesizantă cu o vorbă de duh: „With the words I love you”.

Prin prisma cabalei, poate că totuşi sunt egalul lui Dumnezeu, fiindcă ştiu să fiu un trandafir pictat cu sufletul unui artist de geniu, şi fiindcă sufletul meu ştie foarte bine cum să facă trecerea în alte lumi şi alte universuri prin intermediul mijloacelor artistice. Dar lumea din ziua de azi a uitat însemnătatea nobilă a artei, fiindcă însăşi lumea şi-a pierdut coordonatele însemnătăţii sale în univers. Numai artiştii mai pot să aducă la lumină mântuirea și nemurirea. Iar dacă n-ar fi fost cei hotărâţi dinainte de providenţă, omenirea nu ar fi putut să trăiască niciodată minunea transformării.

Artistul care ştie să-şi dezvăluie sensibilitatea integrându-se în viaţa unui trandafir, ştie de asemenea că Iisus este o parabolă aleasă cu dibăcie de vechii cabalişti. Fiul lui Dumnezeu a înviat din morţi fiindcă a ştiut să se transforme, schimbându-şi compoziţia din spirit în materie solidă, şi invers. Aşadar, în esenţă este vorba despre modul în care te poţi integra în două lumi asemănătoare: prin spirit, prin îndumnezeire, prin mântuire, prin apel la întrupare, reînarcare, înviere şi înălţare la cer.

Artistul este personificarea unui trandafir, fiind un receptacul pentru emoţii care vin de peste tot: din cer, din pământ, dintr-o bucăţică de hârtie, dintr-o formă trecătoare, dintr-o pânză de păianjen, sau dintr-o undă sonoră. Picasso a ştiut asta cel mai bine, înainte de a se deplasa în timp, înainte de a se încorpora în mine. Iar eu am readus arta în prim planul celei mai înalte ştiinţe.

Leadershipul, din perspectiva artistică, este întreţinut de ideea că o imagine poate rămâne întipărită în memoria lumii şi a timpului atâta vreme cât Creatorul ei pleacă de la realitate pentru a merge în adâncimea unei vaste cosmologii.

Rhythm of My Heart este consecinţa însufleţirii ce se naşte din contopirea a două realități, diferite ca substanță și ca manifestare, cea imediată și cea de lungă durată, încât să se ajungă la un numitor comun numit „construcţie artistică”.

Să iubeşti arta înseamnă să priveşti creaţia minunată a lui Dumnezeu cu ochiul unui artist capabil să surprindă spontan acea actualitate care are şanse să reziste probei timpului.* Notă: Rod Steward - Rhythm of My Heart

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei văd lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gândeşte pe sine
  4. Triumful oamenilor grandioşi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate