ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Rotiţele leadershipului

On Ianuarie 15, 2009, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Menţine-ţi tot timpul leadershipul în echilibru, manifestându-ţi tot interesul faţă de "serviciul de întreţinere" a potenţialului tău la capacitate maximă.

Pe vremuri aveam în camera mea un ceas extraordinar de frumos. Era un ceas din acela vechi, cu ramă din lemn de abanos şi cu pendul. Nu se putea să nu-l observe prietenii mei atunci când intrau la mine în cameră. De fapt, era atât de frumos şi interesant, încât toţi mă întrebau de unde l-am cumpărat şi dacă nu vreau să-l vând. Ţineam foarte mult la ceasul acela, şi de aceea încă îmi amintesc cu drag de el.

Însă, într-o zi, ceasul s-a oprit pe neaşteptate, aparent fără niciun motiv. Rotiţele erau în stare bună şi bine rostuite, dar arcurile îşi pierduseră toată elasticitatea. Am încercat de multe ori să le înlocuiesc, le-am demontat cu grijă, le-am remontat cu şi mai multa grijă, dar rotiţele rămâneau în continuare nemişcate. În cele din urmă n-am avut de-ales şi l-am dus la un ceasornicar. I-am explicat meşterului despre ce este vorba, i-am spus că l-am demontat de multe ori dar fără niciun folos. Meşterul s-a uitat cu atenţie la ceas câteva minute.

- Mda. Ştiu care-i problema.

- Care e? am întrebat eu imediat.

- Tinere, ca să afli care este problema, trebuie în primul rând să înţelegi mecanismul de funcţionare al ceasului. Apoi tot ce trebuie să faci este să ajustezi componenta potrivită la anumiţi parametri. Tu ai schimbat arcurile, dar n-ai pus pendulul în poziţie de echilibru pentru că n-ai cunoscut principiile fizicii care stau la baza funcţionării ceasului.

Leadership: Ce piese trebuie să ajustezi pentru a-ţi atinge potenţialul, încât să nu declanşezi un simptom de anxietate în diferite momente din evoluţia ta?

În fiecare dintre noi există rotiţe pe care nu le putem vedea, care ne dau inspiraţia şi creativitatea de care avem mare nevoie pentru a funcţiona mai bine, pentru a găsi soluţii la problemele cu care ne confruntăm. Uneori, însă, se poate întâmpla ca rotiţele care ne pun în mişcare strategiile şi planurile de acţiune, să înţepenească. Atunci când se va întâmpla acest lucru, vom şti oare ce piese trebuie să ajustăm astfel încât să ne atingem din nou întregul potenţial, să dăm naştere unor gânduri îndrăzneţe, unor idei noi, interesante şi realizabile?

Una din cele mai importante "piese" pe care trebuie s-o ajustezi pentru a-ţi atinge potenţialul este capacitatea de a schimba ceea ce te împiedică să fii tu însuţi în condiţiile tendinţei de exces a gândirii bazată pe cercetarea şi pe reflecţia inovativă.

O altă piesă este distanţarea de sublimul ce vine de nicăieri - care îţi inundă creierul cu imagini, stări şi senzaţii de dincolo de personalitatea ta. Sau ar putea fi apropierea de un statut al meşterului care are ambiţia capodoperei, dar nu şi a lucrului bine făcut.

Îţi manifeşti tot interesul faţă de fenomenul de întreţinere a potenţialului tău de lider la capacitate maximă? Urmăreşti cu atenţie evoluţia leadershipului tău? În cazul în care potenţialul tău ar suferi o „defecţiune”, ai putea să ajustezi acea componentă cheie din el la anumiţi parametri astfel încât să-l faci să „ticăie” din nou?

Orice tip de leadership am practica, oricât de bine ar fi pus la punct, el va suferi mici modificări în timp fie din cauza unor elemente neluate în calcul iniţial, fie din motive independente de noi. De aceea se impune revizuirea lui permanentă (a fiecărei strategii şi adaptarea la noile condiţii impuse, cât şi la constrângerile ce apar). Un lider trebuie să dea dovadă de maleabilitate, flexibilitate, adaptabilitate şi să deţină cunoştinţe consistente şi variate de a-şi pune leadershipul în poziţia de echilibru.

Leadership: Ce anume te face să fii animat de aspiraţia spre autodepăşire, încât să eviţi refugierea într-o inactivitate confortabilă?

Ca şi ceasurile, inspiraţia ne dă forţa pierdută prin oscilaţiile sale. Inspiraţia este mecanismul care realizează legătura dintre strategiile pe care le construim şi materializarea lor practică. Leadershipul nostru va fi reglat cu o precizie absolută dacă, din când în când, facem o ajustare uşoară a modului în care privim lucrurile, a felului în care abordăm şi remediem fiecare „defecţiune” care se poate produce. Iar dacă lăsăm inspiraţia să se uzeze, toate rotiţele din subconştient care ne oferă soluţii se vor strica si ele.

Scriitorul american Frank Tibolt afirma cu convingere: “Acţiunea generează întotdeauna inspiraţie”.

Dacă suntem pasivi şi ne refugiem într-o inactivitate confortabilă s-ar putea ca rotiţele care ne pun în mişcare capacitatea de gândire şi inovaţie, să ruginească şi să rămânem în urmă. De aceea, în orice moment trebuie să fim gata să devenim cât mai buni, cât mai creativi şi cât mai profesionişti. Dacă facem acest lucru şi dacă suntem dispuşi să părăsim zona de confort, vom putea să funcţionăm tot timpul la capacitate maximă.

Aspiraţia spre autodepăşire este expresia unei perspective creată în jurul a ceea ce vrei de la viitor, care se transformă într-o nouă realitate sau într-una mai bună, conform alegerii "piesei" care te face să fii mai plin de energie. Este cu neputinţă să posezi sensul unei existenţe bazată pe rezultate şi performanţă dacă te împotriveşti conţinutului propriei interiorităţi, fără altă constrângere decât aceea a autenticităţii unei "piese".

Psihologia din spatele leadershipului se bazează pe potenţialul de valorificare a extra-atenţiei asupra componentelor ceasului, care se potriveşte cu ansamblul de reguli menite să determine modul de constituire a unei noi teorii a cunoaşterii.

Rotiţele din mecanismul leadershipului sunt mijlocul sigur care te propulsează înainte. Ca lider trebuie să ai grijă ca toate rotiţele potenţialului tău să fie unse între ele chiar şi în stare de normală funcţionare, să te asiguri mereu că ele corespund anumitor parametri - ca să nu se blocheze. Astfel întregul tău mecanism de leadership va merge continuu fără să scârţâie sau să se oprească.

Menţine-ţi tot timpul leadershipul în echilibru, manifestându-ţi tot interesul faţă de "serviciul de întreţinere" a potenţialului tău la capacitate maximă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate