ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Şah la rege !

On Mai 12, 2016, in Leadership Know-How, by Neculai Fantanaru

Ia în considerare posibilitatea de a muta în orice direcţie o singură pătrăţică, dar care să aibă însemnătate într-o lecţie de verificare şi apreciere de sine.

Ce imensă putere de sugestie zăcea latentă, încă de pe atunci, în fiinţa mea, în creierul meu, în acest conductor de energie pus în legătură cu tot ceea ce mă definea în baza unei înţelegeri de cooperare între certitudine şi aşteptare? Ce fel de descătuşare a minţii putea să introducă esenţialitatea, ideea de coabitare totală a două entităţi atât de asemănătoare dar şi atât de diferite, între mine şi proiecţia unei superiorităţi absolute?

Ce proprietate a materiei de transfigurare, prin forma şi schimbarea unui potenţial constant de referinţă, putea fi măsurată prin asocierea cu un câmp de cunoaştere care varia periodic în timp? În ce mulţime a valorilor unei variabile reale se putea dezvolta o nouă claritate, o nouă proiecţie a viitorului, spre binele meu, fără a influenţa rezultatul final?

Puterea de a vorbi cu mine însumi, veşnic scormonitoare, într-un excelent exercitium mentale, fără mijlocirea vreunei viziuni cu potenţial constant de determinare, regăsindu-mă tot mereu acel de odinioară, un oarecare incognus înainte de ştiut, era rezultatul unui joc absurd împotriva mea. Era confirmarea disponibilităţii de a mă acomoda în fața provocărilor mari sau mici pe care le implica capacitatea de a mă plasa în spaţiul nelimitat al psihicului.

Iar această complexitate a cufundării în mine însumi, de care era în stare s-o depăşească numai un maestru al şahului, ca un Kasparov, ca un Karpov, îmi oferea ocazia de a mă întâlni într-o partidă memorabilă cu un homo obscurissimus. Se justifica astfel plasarea mea de-a lungul unei imitaţii a dimensiunii realităţii, în virtutea că peste tot opera un soi de înlănţuire cauzală ce-mi dilua esenţa într-o compunere de noi forţe, făcând-o mai uşor de înţeles.

Manifestam aceeaşi stare de spirit ca cea a Doctorului B din opera lui Zweig, smuls violent din normalul acceptat, neavând altceva decât jocul acesta absurd, numit şah. Ceva în mine voia să-şi dovedească dreptatea şi nu aveam de combătut decât pe celălalt din mine.

Era un fel de obsesie năucitoare care nu îmi ataca doar creierul, nu doar psihicul necesar desăvârşirii percepţiei unui statut de învingător, într-o fază de derută precedată de luciditate, părând mai degrabă o sforţare a spiritului de felul unei experienţe la limita paranormalului, ci mă menţinea în limitele înguste ale unui careu invariabil.

Ah, Şah la Rege ! Regret, dar nu era niciun şah, eram apărat de un nebun.

Leadership: Te afli în punctul de unde începe şi se sfârşeşte acea acţiune unică de punere în mişcare a tuturor contrastelor, al cărui unic exponent este remiza?

Leadershipul, în faza de supraofertă de informație revelatoare, asupra cărora își focalizează atenția numai fiinţele individuale, cele ce experimentează fiorul rece al insuportabilului „Who The Hell Am I ?”, are ca primă arie de acoperire acea putere de incursiune într-un joc cu dublu profil: un profil care utilizează o piesă de tip „Rege” și un profil care utilizează o piesă de tip „Nebun”. Două contraste care se atrag şi totodată se resping.

Regele simbolizează bătălia omului cu existența, varianta lui pozitivă, dorind să îşi biruiască lăuntrul strigării patimilor departe de lume, dominat de tendinţa exponenţială de evadare din real, dar totodată ataşat unei continue şi îndestulătoare provocări la luptă împotriva lui însuşi.

Nebunul, dovedindu-se de multe ori singura soluție firească, este alunecarea omului în demenţă. Este starea psihică pe care derapajele inacceptabile ale experienţelor personale o creează în fiecare moment al vieții, împingându-l să nu mai judece lucid. În acelaşi timp nebunul poate reprezenta determinantul acelei stări de veghe care îţi permite să te focalizezi asupra punctelor de referinţă ale propriei fiinţe care nu sunt suficient de bine dezvoltate pentru a-ţi asigura un echilibru moral şi emoţional, optim şi sigur.

Remiza se mai consideră atunci când regele nu este în şah, dar orice mutare ar face, ar intra în şah. Omul care intenţionează să-şi domine caracterul și să câștige avans în procesul cunoaşterii de sine, de care oricum va fi silit să se lovească, spre a se conecta o zonă nouă de manifestare, întotdeauna va încerca să găsească acea constantă definitorie care anulează capacitatea Nebunului de a da Şah.

Sensul unei descoperiri apropiată de acea înălţime a înţelepciunii care condiţionează o îmbunătăţire a stării de spirit, reclamă neobosit acel "altceva" al tău într-o meta-lume, pe pătrăţele albe şi negre ale anticipărilor creatoare, de unde începe şi se sfârşeşte acea acţiune unică de punere în mişcare a tuturor contrastelor, al cărui unic exponent este împăcarea, remiza, ca termen al unei înţelegeri mai adânci.

A-ţi păstra acea stare de spirit proprie leadershipului care îndeamnă la o atitudine de superioritate, înseamnă să te împaci cu cine ai fi putut fi atunci când ai gândit şi ai acţionat ca şi când ai fi fost altcineva.

Creierul matematic şi strategic al marelui joc, catalizatorul cel mai puternic a sferei de putere psihică, este responsabil, în această privinţă, de spectacolul unei combinaţii de mutări cheie, făcând obiectul acceptului de validare a unei logici de tipul „mută în orice direcţie o singură pătrăţică, dar care să aibă însemnătate într-o lecţie de verificare şi apreciere de sine”.

Şah la rege se produce atunci când încerci să-ţi combaţi alter-egoul într-un excelent exercitium mentale, fără mijlocirea vreunei viziuni cu potenţial constant de determinare, regăsindu-te tot mereu acel de odinioară, un oarecare incognus înainte de ştiut. Este rezultatul unui joc absurd împotriva propriei tale fiinţe. Este confirmarea disponibilităţii de a te acomoda în fața provocărilor mari sau mici pe care le implică capacitatea de a te plasa în spaţiul nelimitat al psihicului.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us