ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Scara laterală

On Iulie 02, 2011, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Înclină-te adânc înaintea celor mai importante valori ale tale şi păstrează-ţi mereu respectul pentru ele dacă vrei ca efectul leadershipului tău să fie maxim.

Ieri seară am avut prilejul să întâlnesc unul din acei oameni care ne fac cinste prin păstrarea unor norme etice bine stabilite, chiar dacă, poate, nu-şi asumă responsabilităţi majore. Mă aflam în parcarea din Carrefour, coborâsem din maşină şi mă îndreptam spre magazin. În faţa mea era un domn de vârstă mijlocie, părea un om obişnuit.

Dintr-o dată, un individ se apropie de domnul respectiv, într-un mod foarte ciudat, ca şi cum ar fi avut vreun secret important să-i spună, ca şi cum ar fi avut o misiune supremă să-i încredinţeze. Într-o clipă individul scoate din buzunar un telefon mobil de toată frumuseţea, cred că un Nokia C7. Părea nou nouţ. Dar individul voia să-l vândă cu numai 150 de RON.

Dându-şi seama că avea de-a face cu un hoţ mărunt, unul din acei hoţi care tocmai şterpeliseră ceva şi voiau să scape cât mai repede de obiectul furat vânzându-l la un preţ mult sub cel al pieţei, răspunsul domnului veni cu o promptitudine şi o fermitate de neegalat: „NU”.

Leadership: Poţi să-ţi extinzi valabilitatea propriilor convingeri sub condiția categorică a obținerii tuturor aprobărilor conştiinţei, în conformitate cu o formă mai înaltă de responsabilitate?

Iată, mi-am spus eu în sinea mea cu vădită admiraţie, iată un om care îşi serveşte cu credinţă valorile, acele valori care nu-ţi îngăduie să dai curs impulsului de moment de a trece peste propriile principii şi criterii morale, bine înrădăcinate în fiinţa proprie. Domnul respectiv putea foarte uşor să se aleagă cu un telefon nou nouţ, la un preţ minim. Însă nu a vrut să-şi însuşească un bun de care era conştient că a fost furat.

Aşa cum o rachetă poate să învingă toate barierele gravitaţiei şi să se propulseze până la Lună, şi chiar mai departe - tot aşa şi tu trebuie să fii capabil să-ţi învingi toate ispitele şi slăbiciunile, trebuie să fii îndeajuns de abil şi tenace ca să te fereşti de toate acele căi care îţi indică un traseu greşit - o variantă ocolitoare a propriilor tale valori şi convingeri, şi să-ţi propulsezi propria persoană pe o treaptă mai sus.

Convingerile, despre care avem impresia că ne limitează sau ne blochează de fiecare dată când trecem pe un drum secundar, un drum al lipsei de cumpătare sau un drum al ispitelor, reprezintă un simptom al unei obişnuinţe adânc înrădăcinate în oameni: de a privi totul prin prisma propriilor interese.

Iar conştiinţa este partea superioară din noi care ordonă convingerilor să nu faulteze dreapta judecată care străbate calea bunei reputaţii în planul experienţelor noi şi a situaţiilor limită.

E de datoria ta, ca om de calitate, să-ţi respecţi mereu valorile şi să ai grijă să îţi aşterni drumul în viaţă cu cele mai bune intenţii, practici şi abordări. Cruţă-te de zilele triste pe care nu le poţi prevedea, acele zile în care nu îţi vei măsura aşa cum trebuie pulsul propriilor hotărâri şi norme. Înclină-te adânc înaintea celor mai importante valori ale tale şi păstrează-ţi mereu respectul pentru ele dacă vrei ca efectul leadershipului tău să fie maxim.

Leadership: Legătura de tip "Eu-Duşman" VERSUS Legătura de tip "Eu-Aliat"

În studiul percepției sensului leadershipului, observăm două criterii de relevanță enunțabile sub formă de ipostaze ce rezultă din cercetarea propriei conştiinţe: fie eşti de partea ta bună, fie eşti de partea ta delăsătoare. Aceste două ipostaze, care apar în primul plan al preocupării tale pentru formare şi dezvoltare, ridicându-se cu severitate la nivelul cerinţelor leadershipului, îţi clarifică grila de valori în timpul călătoriei tale spre un sine îmbunătăţit.

De fapt, aceste două ipostaze care pot conferi leadershipului un plus sau un minus de valoare, se întrepătrund pentru a indica de partea cui eşti. Eşti de partea legăturii tainice de tip "Eu-Duşman", care îţi diminuează însuşirile cele mai valoroase? Sau de partea legăturii tainice de tip "Eu-Aliat", care îţi securizează conexiunea la leadership prin acţiunea de „dedicare totală” faţă de cerinţele sale obligatorii?

Fiecare om alunecă pe drumul incertitudinii, constrâns să aleagă între cele două ipostaze, în funcţie de propriul bagaj cultural și emoțional, etic şi raţional. Dar mai ales în funcţie de felul său de a se împăca cu sinele înainte şi după deciziile luate.

Este evidentă conștientizarea totală de sine, diferită în funcție de circumstanţele în care aceasta se produce. Uneori poţi fi orb la defectele tale, şi să trăieşti cu ruşinea de a fi retrogradat la statutul de sine pătat. Sau poţi să-ţi zugrăveşti leadershipul cu puternice culori care să-ţi pună în evidenţă valorile tale incoruptibile, precum responsabilitatea morală şi obligaţia de a acţiona împotriva "petelor gri", împotriva acelor porniri specifice mentalităţilor care slujesc cauze şi alternative nedrepte.

În această privinţă apar deci, sensuri diferite ale liderului sub impulsul condițiilor strict impuse de principiile după care se conduce în viaţă, în muncă, în situaţii diverse, care determină o serie de efecte pozitive sau negative asupra leadershipului practicat. Treptele de evoluție pe care liderul le urcă se află într-o strânsă interdependență cu mediul în care se dezvoltă şi evoluează, şi cu măsurile pe care le ia şi le sprijină integral pentru a nu-şi altera identitatea.

Leadership: Conştientizezi deosebirile între modul de a defini valoarea maximă a propriului Eu şi atingerea limitei maxime a propriei capacităţi de asimilare a unui nou mod de a te mişca printre nuanţele slăbiciunilor morale?

A nu-ţi respecta în orice moment principiile de bază, sănătoase, călăuzitoare, care stau la baza propriei tale personalităţi, înseamnă să-ţi ocoleşti adevărata ta natură, înseamnă să urci spre un nivel mai ridicat pe o „scară laterală”, secundară, una obscură, deseori şubredă, care nu îţi garantează succesul pe lungă durată. Această scară te îndepărtează de desăvârşirea deplină a leadershipului tău, nu-ţi aduce niciun plus de performanţă vizibilă, niciun beneficiu moral. Şi cu cât urci mai sus pe această scară alternativă, cu atât te vei distanţa mai mult de propriile tale valori.

În orice moment al vieţii tale te vei afla faţă în faţă cu tine. Vei fi întotdeauna pus în faţa unei oglinzi ce reflectă propriile tale convingeri, credinţe, valori. Vei fi doar tu, faţă în faţă cu propria constiinţă, cu ceea ce greşeşti sau cu ceea ce faci bine. Te vei regăsi. Îţi vei da seama de adevăratul tău caracter, de adevărata ta valoare, de adevărata ta natură interioară. Şi îţi vei recunoaşte atuurile, sau, dimpotrivă, părţile vulnerabile - slăbiciunile şi defectele pe care le ai.

Valoarea maximă a propriului Eu se determină prin diminuarea contrastelor dintre ceea ce eşti când nu ai nimic de ascuns şi ceea ce eşti când îţi extinzi viziunea despre persoana ta în contextul unei dovezi a fermităţii de neegalat în faţa ispitei, a corupţiei şi a nedreptăţii: „NU”.

Concluzie: Însuşeşte-ţi acele norme morale care într-adevăr au valoare într-o societate civilizată, păstrând mereu respectul pentru ele, căci ele reprezintă adevărata comoară cu o valoare inestimabilă. Ele îţi vor permite să urci pe scara valorilor, totdeauna cu fruntea sus, chiar dacă ascensiunea va fi mai lentă decât cea de pe „scara laterală” - aparent mai accesibilă, dar mai nesigură.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate