ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Scenariul de leadership

On Decembrie 12, 2010, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Leadershipul este un scenariu pe care trebuie să-l pui bine la punct înainte de a-i da drumul în lume.

Cineva mi-a adresat de curând o întrebare cu totul surprinzătoare, la care a adăugat un compliment cu totul special. M-au bucurat amândouă. Întrebarea domnului Sergiu era dacă mi-am creat cumva vreun scenariu de lucru, vreo metodă, sau vreun tipar special după care mă ghidez în realizarea articolelor mele, atât de reuşite din punctul dumnealui de vedere, articole care surprind într-adevăr esenţa a ceea ce înseamnă leadership.

Domnule Sergiu, mai mult decât orice, încerc să spun mereu o poveste minunată în fiecare articol sau carte pe care o scriu, căutând să ajung la esenţa ideii pe care o am de transmis, ţinând cont doar de ceea ce este prioritar. Ideea căreia îi dau naştere trebuie să fie cât mai simplă – cât mai uşor de înţeles, deci să fie exprimată în termeni obişnuiţi, să fie concretă, credibilă, şi, în acelaşi timp cât mai profundă. Pentru a le menţine cititorilor interesul treaz trebuie să vin în întâmpinarea aşteptărilor lor, altfel ideea mea nu va persista şi nu va trezi curiozitatea lor.

De unde îmi apare inspiraţia? De peste tot. O simplă conversaţie, o informaţie gasită într-o carte, o ştire de ultimă oră, un material comic de pe web, o imagine dintr-o revistă, etc., toate îmi pot oferi inspiraţie. Însă trebuie să am intuiţia de a vedea ideea... înţelepciunea de a o înţelege ...şi curajul de a mă folosi de ea.

Leadership: Care este locul pe care îl ocupa "brandul" tău în încercarea de încadrare a propriei experienţe de cunoaştere în realitatea unui univers narativ în care nu orice pretext de reflecţie ocupă un loc central?

Aşa cum fiecare scenarist îşi creează un scenariu pe care apoi îl ecranizează, aşa cum fiecare echipă de fotbal profesionistă îşi aranjează mai întâi scenariile de joc, după care intră pe teren, tot aşa un scriitor bun îşi creează mai întâi scenariul, şi abia apoi trece la scrierea cărţii.

Scenariul pe care eu îl creez, adică schema articolului sau a cărţii pe care urmează să o "scot în lume", este pus la cale minuţios. Sub nicio formă nu trec la textul propriu-zis dacă scenariul nu e bun. Acesta trebuie să aibă un punct de plecare şi un punct final. Şi este absolut imperios ca descrierea articolului/capitolului (fraza aceea scurtă de la început care ilustrează esenţialul) să se potrivească întotdeauna cu finalul, iar titlul pe care îl aleg să fie în strânsă legătură cu subiectul pe care îl abordez.

Performanţa mea va avea o valoare cu atât mai mare, cu cât scenariul va fi mai bun.

Brandul este povestea modalităţii de a introduce un nou concept, un nou act de limbaj sau un nou fel de a vedea, de a judeca și de a aprecia lucrurile și viața, care recunoaşte în mod explicit importanţa extinderii propriei experienţe de cunoaştere.

Reflecţia este un proces de gândire şi de receptare a ideilor ce are ca primă condiţie (de manifestare a potenţelor creatoare) acea creştere a cantităţii de informaţie care ia naştere în urma procesului de trecere de la faza sintetică la cea analitica. Reflecţia este trebuincioasă la analiza modalităţilor de construcţie a unor noi viziuni, perspective sau puncte de vedere, conform condiţiilor proprii de funcţionare care iau naştere în spațiul foarte vast în care te desfășori artistic.

Leadership: Arta şi măiestria ta se contopesc în acelaşi timp într-un adevărat performance din unghiul înţelegerii reflecţiei faţa de un Ego care se vede cea mai importantă parte din realitate?

Cele două tipare, arta şi măiestria, trebuie să se contopească în acelaşi timp pentru ca leadershipul tău să aibă un efect de "intrare" într-o creştere accelerată de performanţă. Scenariul elaborat potrivit leadershipului, prin care îţi ghidezi măiestria de a-ţi stăpâni profesia, mai ales acele înclinaţii care merită determinate sistematic şi periodic, trebuie să fie inclus într-un cadru specificat de referinţă al valorii tale. Consolidat pe un fundament unic al întregii determinări de a-ţi exprima identitatea, prin forţa fertilizantă a gândurilor, ideilor, părerilor şi punctelor de vedere ce ţin de contexte diferite de cele convenţionale.

Pentru artiştii şi maeştrii care alternează în diferite roluri în afirmarea identităţii personale, succesul în a atribui artei un sens capabil să submineze inteligent orice reper de interes, semnificaţie şi apreciere din partea oricui, devine un spaţiu pe care ei îl explorează la maxim şi ştiu să scoată tot ceea ce pot mai bun din el.

Din alt punct de vedere, mai pragmatic, semnalarea unui potenţial insucces profesional, datorat lipsei de exemplaritate în plan ideatic şi expresiv, dar în special îngrădirilor sau constrângerilor de ordin "intern" şi "extern", strânge laolaltă versiunile de abordări care nu sunt succesive versus diferenţele dintre versiuni succesive.

Ego-ul tău se vede cea mai importantă parte din realitate atunci când rolul pe care ţi-l asumi (conform mixajului dintre imagine, realitate, mesajul transmis şi contextul de producere a efectelor) interacționează cu subiectul şi devine el însuși o necesitate a lumii. Un actor ştie să-şi controleze comportamentul şi reacţiile astfel încât impresia pe care o induce audienţei să fie pe măsura intenţiilor sale.

Leadership: Reuşeşti să-ţi prezinţi "povestea" în funcţie de reflectarea propriilor performanţe într-o receptare aparte?

Scenariul este de fapt o versiune de adevăr pe care o pui la dispoziţia oamenilor, un mare flirt cu ştiinţa compoziţiei de valori şi idei în spiritul căruia te-ai format şi educat profesional, o adaptare a propriilor tale convingeri şi orientări la aşteptările celorlalţi, de tipul "merită" sau "nu merită".

În plus, poziţia ta faţă de ceea ce transmiţi, un mesaj, o viziune, o învăţătură, stări sau emoţii, poate fi relativ marginalizată şi chiar imaginea de sine poate fi defavorabilă în cadrul semnificaţiei pe care o atribui leadershipului. Uneori ele dezvoltă, treptat, un soi de inferioritate în faţa Ego-ului tău, un chin interior, mai ales dacă nu reuşeşti să-ţi prezinţi "povestea" în funcţie de adevărata măsură a performanţelor tale.

Faptul că ai calităţi de lider nu înseamnă că deţii toate răspunsurile şi că eşti capabil să găseşti "povestea" potrivită pentru a-i atrage pe oameni. Oamenii vor povestea potrivită pentru rolurile lor, şi un scenariu care să-i reprezinte acolo unde datoria le-o cere.

Celebrul personaj Peter Munk, din opera scriitorului Wilhelm Hauff, i-a cerut Omuleţului de Sticlă să-i îndeplinească dorinţa – de a avea cea mai bogată sticlărie din regiune, dar fără să-l roage să-i destăinuie şi taina unde anume ar putea vinde sticla la preţul cel mai bun.

Dacă te vei hazarda să treci în fruntea oamenilor, construind scenarii bazate doar pe ficţiuni, deci care nu întăresc acel sens de control a realităţii pe care oamenii o doresc schimbată, vei sfârşi la fel ca Peter Munk. În final vei rămâne cu un scenariu cu scop, dar fără verdict şi fără prea mari aşteptări. Receptarea propriei creaţii va fi făcută de pe poziţia unui fapt neîmplinit.

Iată ce ştiţi ! Iată ce vă scapă !

Secretul succesului tău stă în scenariul de leadership pe care ţi-l creezi, şi pe care trebuie să-l pui bine la punct înainte să-i dai drumul în lume. Doar nu-ţi închipui cumva c-ai să treci în fruntea oamenilor, adoptând stilul clasic: doar promisiuni şi explicaţii, dar nimic concret şi viabil.

Oamenii îţi vor acorda votul de încredere numai dacă vii cu un scenariu bine pus la punct, care are sens şi e plauzibil, şi în care sunt expuse cât mai multe detalii concrete (atenţie ! detalii care se pot concretiza rapid în direcţii de acţiune). Dacă vrei să spargi tiparele şi să obţii cât mai multe puncte bonus, trezeşte-le oamenilor interesul realizând un scenariu al cărui mesaj să aibă un impact de durată. Stârneşte interesul oamenilor relevându-le un gol în conştiinţa lor: "iată ce ştiţi" şi "iată ce vă scapă".

Scenariul de leadership constă în puterea de pătrundere şi de înţelegere a esenţei lucrurilor; este singura formă de "artă" pură prin care îţi poţi exprima ideile şi intenţiile – şi este cea mai sigură formă de manipulare. Reprezintă mijlocul prin care poţi să marchezi punctul decisiv, făcându-ţi o grămadă de susţinători.

Pentru ca ideile pe care vrei să le promovezi să persiste, este absolut imperios ca scenariul cu care te prezinţi în faţa oamenilor să fie surprinzător, să vină în întâmpinarea aşteptărilor lor, dar în acelaşi timp să fie uşor de înţeles şi de aplicat ca să-ţi permită să te foloseşti de idei imediat.

Dacă vrei să-ţi faci cunoscută calitatea leadershipului tău, atunci ieşi în lume cu un scenariu excepţional. Dar nu-ţi irosi timpul scriind un "eseu" care nu vă plăcea nimănui şi a cărui esenţă n-ai să fii în stare s-o pui în practică.

Ideal ar fi ca fiecare fragment din scenariul tău să fie deosebit de fermecător, să-i seducă pe oameni şi să le stimuleze emoţiile – aşa cum reuşeşte s-o facă un adevărat scenarist sau un adevărat scriitor. Ai dreptul să pui în scenă orice tip de personaj, orice decor, orice fel de acţiune, orice idee, orice principiu sau orice regulă de leadership, şi să le manevrezi pe toate după bunul plac.

Concluzie: Leadershipul presupune că dispui pe lângă calităţi native şi competenţe atestate, şi de un scenariu de acţiune bine pus la punct în care să fie precizate atât metodele cât şi căile de obţinere a efectului scontat – un scenariu pe care să-l faci cunoscut în lume, altfel nu vei avea niciodată niciun susţinător.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate