Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Self-Raising Flower (II)

On Aprilie 23, 2021
, in
Leadership Impact by Neculai Fantanaru

Asumă-ţi realitatea pe care o creezi, fără să te detaşezi de propriu tău Eu.

Un om scrie şi altul se simte trântit pe caldarâm când citeşte. Dar în toate lucrurile este o legătură şi nu toţi oamenii văd la fel privind acelaşi cuvânt. Aşa că mă gândesc în sinea mea: bine să ne limităm doar la cuvinte. Deseori trecem sub tăcere faptul că ne acceptăm greu unii pe alţii, eventual abia ne transmitem un salut, crezând că totul ţine de spaţiul din afara comunicării ca să fim împăcaţi cu noi înşine.

Cuvintele sunt cercul de foc al încrederii în sine, miracolul unei tămăduiri care îţi ia orice durere. Doar natura îmi este cel mai bun prieten, cu precădere în cazul când scriu cu aceeaşi mână cu care însăşi natura m-a înzestrat, nădăjduind că astfel îmi voi afla rostul într-un spaţiu al meditaţiei, al reculegerii şi al descoperirii de sine. Devine cu atât mai necesară această apropiere de mine însumi cu cât scrisul capătă proporţiile obiective ale evoluţiei naturii, uneori răsfirându-se în prefigurări inedite de varii orizonturi, determinate de motivaţia subiectivă a susţinerii diferitelor idei.

Nici nu-i de mirare. Am înţeles că viaţa se scurge ca bătaia din aripile delicate ale fluturelui, iar cuvintele mele nu pot opri cursul firesc al naturii. Ele îşi pot lua zborul precum albinele spre o floare a libertăţii, ori spre o floare a purităţii încărcată cu polenul staminelor care, în timp, vor ajunge la maturitate. Dar nu toţi oamenii au ajuns la maturitate.

Leadership: Eşti în stare să înfrânezi conflictele tale lăuntrice prin dăruire şi ordine, datorită unei capacităţi de interconexiune cu natura ce îţi poate individualiza Creaţia?

Nu-i o legendă că florile ce trăiesc din rodul-pământului sunt flori fierbinţi care, asemenea cuvintelor cresc numai din dragoste, din adevărata apreciere a sinelui. Sunt cazuri când fluturele trebuie să se lase condus de destin şi ajunge să se odihnească abia atunci când ajunge la capătul drumului, alteori el trebuie să aştepte până când aripile se uscă pentru a zbura.

Dar oamenii care scriu, la fel ca oamenii care citesc, nu toţi cercetează cuvintele care sunt eligibile pentru asigurarea polenizării încrucişate a florilor frumoase menite să atragă şi, mai ales, să reţină micile vieţuitoare. Faptul că izbutesc să evit orice conflict lăuntric, să duc bătălia din spaţiul realităţii, chiar să produc o hiperbolizare a unei identităţi corespunzătoare cu cea din spaţiul realităţii fizice, dar pe plan spiritual, este o capacitate a artistului de a imita natura şi de a crea o iluzie puternică.

Fiecare cuvânt poate avea un miros aparte, diafan, sublim, poate avea un gust dulce şi aromat, numai dacă ştii să-l asociezi florilor din care se produce mierea, nu doar cele din care se împletesc cununi în care micile vieţuitoare se strecoară fără să fie băgate în seamă. Temeiul creaţiei mele este ideea că orice realitate terestră poartă în sine în chipul unei forţe a naturii redate cu ajutorul cuvintelor. Simplu de realizat la prima vedere, cu toate acestea eu încă îmi caut cuvintele...

Leadership: Îţi orientezi demersurile livreşti spre autenticitatea unei lumi edificată pe distincţiile operate de intelect şi de stările emoţionale provenite din expresiile unui limbaj bazat pe percepţia vizuală?

Ar mai fi ceva. Cuvintele cu multiple înţelesuri. Particularitatea lor este că ele cresc din organele plantelor de depozitare suculente. Alteori cuvintele de acest fel emit un parfum deosebit, specific florilor pe care le vizitează femela albină Euglossa Cordata, descris doar într-un singur mod: AWESOME. Este începutul unei poveşti fabuloase pe care numai copiii o pot îmbrăţişa. Şi astfel, cuvintele scapă de năpasta unor judecăți strâmbe şi condamnări fără vinovăție.

De fapt, cuvintele se umplu cu polen numai atunci când încearcă să copuleze cu florile, sau doar vizitând florile de Anacamptis a căror polenizare este asigurată de albinele ce populează o imagine plină de culoare. Iar mesajul unei picturi care surprinde zborul albinelor sună cam aşa: "Fereşte-te de înţepătura dragostei ! "

Cât de frumos sunt alese cuvintele astea, cu câtă uşurinţă se combină ele în alcătuirea unui buchet de flori în care se remarcă parfumul iasomiei și delicata prospețime a lăcrimioarei.

Din fericire suntem diferiţi, altfel ar fi mare plictiseală. Semenii, îi înţelegem, nu suntem obligaţi să îi şi acceptăm, fiecare rezonează cu ce îi seamănă. Înţelegerea este mai mult decât acceptare, iar dacă accepţi ai multe de făcut după aceea. De multe ori oamenii sunt mai frumoşi văzuţi de la distanţă, la fel ca zborul fluturilor, succesul lor având aceeaşi durată de viaţă ca cea a reginei albinelor. Ei se hrănesc din cartea cuvintelor cu o ultimă picătură de miere.

Însăşi cuvintele pe care le citiţi aici sunt îndulcite cu o miere bogată și hrănitoare de rozmarin, dar nu oricine simte gustul mierii, la fel cum nu oricine simte vibraţia cuvintelor care tocmai pe mine mă conţin.

Leadership: Poţi să surprinzi particularul unei gândiri intelectualiste axată pe cunoaşterea realităţii percepută ca act al existenţei cuvintelor într-un univers încercat de voluptatea imaginilor vii?

Natura m-a cuprins aici ca formă indirectă asupra relaţiei dintre spiritualitate, pe de o parte, şi materie şi formă de de alta. Privind lucrurile în felul acesta ajung să-mi pun întrebări parcă tot mai încuietoare, cuvinte care aduc în atenţie acea predilecţie a unui personaj notoriu din opera Margueritei Yourcenar pentru tot ce este în perpetuă schimbare:

"Din universul ideilor, Zenon se întorcea în universul mai opac al substanţei cuprinse şi delimitate în câte o formă. Ghemuit într-un ungher, la el în odaie, îşi irosea ceasurile de veghe în strădania de a dobândi o concepţie mai justă cu privire la raporturile dintre lucruri, sau în meditaţii neformulate asupra naturii. Corectă astfel acel viciu al gândirii ce constă din a înhăţa obiectele, ca să te slujeşti de ele sau, dimpotrivă, din a le arunca fără să examinezi mai îndeaproape substanţa specifică din care sunt făcute."

Spunând acestea vreau să indic un adevăr al Marii Cunoaşteri: până ce omul nu-şi va conduce cuvintele spre sondarea legăturii dintre fluture şi albină, luând în considerare modul lor de comunicare spre a obţine o armonie a creaţiei (pe care însuşi Creatorul o doreşte şi o va instaura treptat), nici formele variate ale jocului dialectic nu vor apărea ca necesitate în categoriile frumosului.

Marea cunoaştere se concentrează asupra modalităţii de transmitere a sentimentelor sau a trăirilor, cu precizarea că orice se vede poate fi o extensie a unui vis, a unei viziuni, a unei contemplări sau a unei dorinţe.

Marea cunoaştere are ca prim considerent faptul că totul fi poate fi interpretat diferit în funcție de percepţia vizuală.

Self-Raising Flower este începutul unei schimbări lăuntrice care îşi are izvorul în cultul naturii, cum ar fi pământul, vântul, apa, lumina solară, etc. Trebuie să învăţăm să introducem în lumea noastră lăuntrică orice element al naturii, cu care să comunicăm de-a dreptul, fără învăţător şi tălmaci, ci doar cu sufletul. Aceasta este baza adevărată a alchimiei ce permite realizarea progresivă a Marii Opere Hermetice.

Chiar acum, drag cititorule, încearcă să renunţi la concepte superioare în favoarea unei cercetări mai amănunţite asupra sinelui: ce anume face ca zborul unui fluture să-ţi influenţeze sufletul?

Ce anume determină vibraţia sufletului tău ştiind că, asemenea unei albine, trebuie să faci 3.000 de zboruri pe zi pentru a aduce în stup 100 g de apă? Cum ai putea exprima acestea în doar câteva cuvinte aflate în strânsă legătură cu mama natură?

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…