Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Semnătura originală a artistului

On August 17, 2018
, in
Aptitudini şi Abilităţi by Neculai Fantanaru

Oricare ar fi valoarea pe care ţi-o dă timpul şi şcoala vieţii, cel care are de pierdut este acela care nu-şi permite să se conecteze la tine.

Mi-aș dori uneori să pot rămâne veşnic acolo, în acea lume fascinantă a artei ghidată de spiritul viu al prozei incendiare, la fel de răsunătoare ca ecoul unei șoapte de scoică ce se aude în suflet peste timp. O lume în care să fiu doar eu, plutind într-o mare de idei corelate cu eforturile de a creşte probabilitatea de conectare la ceva mai presus de mine, în condiţiile unei experienţe din care să am multe de învăţat.

Expresivitatea cuvintelor nu e deloc gratuită dacă nu îmi definitivez o ştiinţă, un stil, o teorie, căci se adresează mai puţin ochiului şi mai mult sufletului abandonat în favoarea dezlănţuirii fanteziei cele mai nestrunite. De aceea, sunt cuprins de regrete la înţelegerea faptului că arta îşi păstrează şi o variantă de "ratare", aceea care stă sub semnul lui "nu avea cum să fie" din pricina semnificaţiilor ce decurg din comparaţiile cu stările de lucruri ale unei lumi aflate într-o eternă alcătuire şi dezalcătuire.

Reprezentarea fidelă şi monitorizarea imparţială, aproape mecanică, a realităţii, cu o anumită deschidere spre cele mai variante aspecte ale spiritului uman, o poate întreprinde doar literatura în fiecare pagină scrisă admirabil cu eleganţa firească a artistului ce-şi câştigă unicitatea prin actul creaţiei dominat de elementele limbajului caracteristic ficțiunii.

Poate că amănuntul acesta n-ar depăşi semnificaţia unei coincidenţe, dacă n-ar trebui să inserez într-o notă personală înregistrarea nouă a unei lumi care dispare într-un fel de plânset în piepturile acelora care pot păstra o amintire vie despre mine. Sinceritatea artistului este o podoabă a exprimării prin diferite forme și metode, un caz particular al folosirii termenului "asemănător" într-un univers cromatic obținut prin suprapunerea și contopirea materiei de inspiraţie.

Leadership: Poţi să redai expresivitatea unei experienţe de cunoaştere prin posibilitatea de a transmite cu forţă ideile şi sentimentele unui literat care interpretează totul prin prisma infuziei de cultură artistică?

Într-un cuvânt, simţindu-mă atins de acea inspiraţie caracteristică artiştilor care tălmăcesc cu intensitate înfăţişările cele mai frapante ale realului, atras deopotrivă de procedeul de tratare “decorativă” a unei zone de creaţie mai puţin explorată, ajung să mă integrez cu uşurinţă în lumea pe care o experimentez sub forma particulară de a vedea dincolo de ceea ce “se vede”. Că doar de-asta am aterizat în 3D-ul unui spaţiu plin de taine şi de imaginaţie.

Încă nu m-am decis ce rol să-i confer personajului din acest spaţiu.

Efectul plinului şi efectul golului, frumosul şi urâtul, mişcările vitale ale fenomenelor şi stările emoţionale ale creierului, pe scurt o distanţă mică între marginile unei sfere de contraste, pot să imortalizeze o clipă de semnificaţie acordată ineditului unei exprimări resimţite de cititori într-un fond sentimental care nu pare a fi real decât dacă luăm în calcul tot ce se poate vedea în perspectiva unui spațiu creator de artă și cultură.

Baza sensibilă a construcţiei literare, sprijinită pe un joc al interacţiunilor şi al vecinătăţilor radiante ale totalităţii - matrice generatoare de mister, de sugestie şi de simbol, într-o artă aparent temporară, se poate acorda la meşteşugul picturii care cere stăpânirea deplină a compoziţiei. Mă simt ca şi când aş strânge în braţe un cerc luminos al cărui centru este peste tot, iar circumferinţa nicăieri. Apectul acesta face parte din legile compoziţiei.

Expresivitatea unei experienţe de cunoaştere impresionează prin posibilitatea de a transmite cu forţă ideile şi sentimentele unui literat care interpretează totul prin prisma infuziei de cultură artistică ce o aduce în punctul în care totul este de o naturaleţe efervescentă.

Leadership: Contribui la împlinirea potenţialului de expresivitate aflat în stare latentă în alcătuirea limitelor de interpretare a unei arte care se adresează doar celor ce nu constituie “o entitate de conţinut foarte rară”?

Cineva mi-a adresat zilele trecute o întrebare interesantă, fiind însufleţit de convingerea existenţei unei puteri de judecată superioare ce se regăseşte în operele mele:

"Domnule Fântânaru, nu vă este teamă că se va găsi altcineva care să vă depăşească în ce priveşte aspectele intrinseci ale cunoaşterii în corelație înțelesurile pe care filosofia artei le atribuie cuvintelor sale fundamentale: „estetica şi hermeneutica literară” ?

I-am răspuns cu însufleţirea pe care o încearcă pictorul atunci când atinge pânza albă cu cele mai frumoase culori pentru a reda un moment perfect, irepetabil:

“În primul rând nu îmi va fi niciodată teamă de foştii elevi/studenţi de nota 10, de indivizii îmbrăcaţi la patru ace sau de aceia care ocupă diverse poziţii de conducere. Ei sunt depăşiţi de limitele de interpretare ale artei, sunt înfrânţi precum Goliat dintr-o singură lovitură de unul mic şi neînsemnat ca David. Marea cunoaştere în lumea artei nu tolerează deloc înălţimea sau conformismul.

Însă, mi-ar fi teamă de tipul acela pricăjit, pe care nu-l bagă nimeni în seamă, pe care îl vezi câteodată vorbind singur, dar care face jogging în fiecare noapte, pe orice fel de vreme.”

De aici va veni noutatea în viitor, din cunoaşterea pe care nimeni nu şi-o închipuieşte că va fi vreodată posibilă şi din acea experienţă de viaţă care trece drept o banalitate, un fapt care nu interesează pe nimeni.

În leadership stă veşnic în picioare o singură concepţie: oricare ar fi valoarea pe care ţi-o dă timpul şi şcoala vieţii, cel care are de pierdut este acela care nu-şi permite să se conecteze la tine.

Leadershipul, ca parte componentă a artei ce poartă în sine posibilitatea de tratare a unor zone de creaţie mai puţin explorate, trebuie să dispună de posibilitatea dezvoltării unei cunoaşteri însuşite dintr-o experienţă de viaţă care se lasă citită din unghiul unei receptări care nu îţi neagă vizibilitatea şi convingerile.

Semnătura originală a artistului se revede în dispoziţia cu care el se apropie de lumea coeziunii în relaţia dintre expresivitate şi vizibilitate, impresionând cu vioiciunea descrierii sale, cu iscusinţa cu care îşi clădeşte naraţiunea, aducând-o treptat până la o culminaţie maiestuoasă.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…