Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Servitorul diavolului

On Iunie 10, 2010
, in
Leadership Y5-SuperZoom by Neculai Fantanaru

Analizează bine convingerile pe care ţi le formezi despre cel care te conduce, atribuindu-le o ordine care să ţină seama de impactul pe care îl pot avea asupra ta.

Principiul pacifiştilor spune să nu faci niciodată rău altora. Dar diavolul nu ţine niciodată cont de morala şi de etica pe care le promovează oamenii. El judecă oamenii după nişte criterii foarte riguroase, numai de el ştiute, tratându-i după criteriul intereselor sale.

Îţi aminteşti filmul: "The Mummy – Tomb Of The Dragon Emperor (2008)"? Speranţa generalului Yang a fost dintotdeauna aceea de a-l reduce la viaţă pe împăratul Qin Shi Huang, singurul care putea reinstaura ordinea în haosul din patria sa, şi apoi să devină mâna lui dreaptă. Şi a reuşit. Deşteptându-l pe adormit, şi-a văzut visul cu ochii. Mai rămânea doar să-şi demonstreze absoluta loialitate faţă de EL.

Leadership: Poţi să-ţi creezi o realitate nouă a vieţii tale cu un "duplicate content" de tipul THE VERY BEST, fără să simţi că ai pus o parte din tine acolo?

Mulţi sunt cei chemaţi, dar puţin cei aleşi. Niciodată diavolul nu-şi poate duce la îndeplinire planul fără ajutorul unor servitori loiali. Chiar şi el are nevoie de sprijin. Însă cel mai greu lucru din lume este să-şi găsească servitorul perfect, care să se dedice cu însufleţire, trup şi suflet, zi şi noapte, idealului său. Servitorul perfect trebuie să fie în măsură pentru toate. Imperfecţiunea, îndoiala, greşeala, sunt considerate slăbiciuni.

Vechiul lui general, generalul Ming îl înşelase de aceea împăratului Qin Shi Huang i-a fost oarecum greu să se încreadă în noul pretendent la o funcţie atât de înaltă. Cu toate acestea a acceptat ca Yang să-i fie general fiindcă l-a înviat din morţi. Asta da dovadă de loialitate. Un astfel de om n-are nevoie de CV, nu mai trebuie să fie testat, evaluat, monitorizat, să dea probe şi să primească calificative. E fără îndoială omul potrivit, e decisiv, posedă minte de explorator şi emană încredere în sine.

Leadership: Importanţa ta se măsoară prin misiunea pe care ti-o asumi într-un demers făra sorţi de izbândă, dar care are potentialul de a corespunde standardului de probă al unei măreţii de necuprins?

Ura care zace într-o inimă statornică nu poate fi tăinuită la nesfârşit. Împăratul Qin Shi Huang, a cărui singur obiectiv era să ajungă stăpânul lumii, nu ar fi putut niciodată să-şi ucidă ura faţă de adversarii săi, adică faţă de toţi acei oameni care nu au vrut şi care nu ar fi acceptat niciodată să i se supună.

Împăratul Qin Shi Huang, readus la viaţă după 2000 de ani, nu a putut da uitării vechiul lui gând, acela de a cuceri lumea, ci dimpotrivă, s-a înverşunat şi mai tare să-şi atingă scopul, mai ales că atât el, cât şi armata sa, au fost condamnaţi la o moarte chinuitoare.

Prin faptul că nici după moarte nu şi-a abandonat misiunea pe care singur şi-a asumat-o, împăratul Qin Shi Huang a devenit un conducător de temut.

Leadership: Poţi să deschizi o perspectivă promiţătoare de reconectare la o entitate supremă, câştigându-i încrederea în contextul unei schimbări de orgine?

Cine îşi urmează cu devotament conducătorul, împărtăşeşte aceeaşi soartă cu el. Cine întră în slujba diavolului nu se mai poate elibera de el. Este şi cazul generalului Yang. E o nebunie. E sinistru, dar s-a creat un soi de relaţie între ei, o relaţie misterioasă pe care nu o pot denumi. Dar în niciun caz nu putea fi vorba de prietenie, căci diavolul nu-şi face niciodată prieteni, doar servitori.

Ambiţia lui nemăsurată de a-şi sluji stăpânul şi credinţa pe care o avea în izbânda acestuia, la care se adaugă încrederea în forţele proprii, i-au dat generalului Yang un avânt puternic, un curaj ce nu poate aparţine decât nebuniei sau geniului, dar care l-au dus la pieire. El a fost foarte ambiţios, dar în avântul lui de a reuşi în tot ceea ce şi-a propus, a judecat superficial. Şi a plătit pentru greşeala lui. Ar fi trebuit să se gândească mai bine înainte de a se avânta într-o astfel de aventură, alături de diavol.

Originea unui om sălăşluieşte în libertatea lui, dar în leadership libertatea prea mare în ceea ce priveşte regulile dă naştere la antipatie, fiindcă înseamnă în cele din urmă lipsă de coerență în atingerea obiectivelor şi instabilitate în ceea ce privește autonomia decizională. Această origine a omului trebuie să utilizeze o altă variantă de dobândire a unui statut privilegiat, anume prin echivalenţă simbolică: “to go one's way”.

Practic, generalul Yang trebuia să revendice doar valoarea de "afişaj" a unei puteri supreme, nu şi varianta personală de utilizare a ei.

Leadership: Evaluezi cât mai obiectiv tendinţa de a fi orientat spre sarcini, fără să acţionezi împotriva reprezentări de imagine care de cele mai multe ori este simultană cu o altă reprezentare coordonată acesteia?

Aşa cum un lider trebuie să aibă capacitatea de a-şi evalua oamenii, tot aşa şi cei ce-şi aleg un lider trebuie să-l evalueze cu deosebită atenţie. Nu rareori se întâmplă ca un lider să aibă alte intenţii decât cele declarate şi să înşele încrederea echipei sau să o călăuzească spre un punct terminus, altul decât cel iniţial, şi chiar spre eşec.

Ai abilitatea de a sesiza adevărul despre firea celui pe care accepţi să te conducă? Ţi-ai făcut cumva o impresie greşită despre el? Intri pe un teren nou doar de dragul de a servi pe cineva? Recunoşti importanţa selectării liderului potrivit? Cum îl poţi recunoaşte pe adevăratul lider?

Succesul tău depinde, la propriu, în mare măsură de abilitatea ta de a alege. Analizează bine convingerile pe care ţi le formezi despre cel care te conduce, atribuindu-le o ordine care să ţină seama de impactul pe care îl pot avea asupra ta. Gândeşte-te de două ori înainte să-ţi alegi liderul.

Reprezentarea unei imagini de superioritate este de cele mai multe ori este simultană cu o altă reprezentare coordonată acesteia: o multiplicare a unui sine, care îl proiectează pe celălalt în sine însuşi.

Servitorul diavolului este omul care nu se poate ridica mai sus de condiția spirituală a predicatorului unei credințe înfricoșătoare.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…