ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Set The World On Fire (II)

On Ianuarie 08, 2019, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Dacă nu ştii să citeşti foarte bine chipul unui om, în orice circumstanţă, nu poţi prevedea nici îmbunătăţirea imaginii pe care o văd ceilalţi la tine când te transpui într-un tablou impresionist.

Ori de câte ori încercam să-mi creez o nouă imagine personală, în corespondenţă cu tăria gândurilor şi aspiraţiilor cele mai avântate, sfârşeam prin a-mi crea o identitate datorită intensificării fidelităţii faţă de micile activităţi de creaţie. Trecerea la o personalitate aparte se face printr-o asumare responsabilă a condiţiei de artist, dialogând numai cu vibraţia de înaltă puritate a culorilor culese din pulberea luminoasă a unui caleidoscop de fapte marunte, insesizabile şi efemere.

Singura logică a înţelegerii resorturilor şi reperelor estetice, suficientă înţelegerii adâncite a legăturii cu lucrurile care mă priveau sau îmi aparţineau, se asocia preponderent cu optimizarea superioară a contrastului dintre subiectul investigat şi şevaletul unei lumi multicolore. Am înţeles că totul poate fi schimbat la mine dacă practic conştientizarea actului creator.

Puterea unui artist constă în vraja mişcărilor vitale şi emoţionale, potrivite în special pentru pictura pe şevalet, cu care făureşte din haosul lumii o capodoperă plină de simboluri şi aluzii pricepute numai de iniţiaţii în alchimie, în arta filosofiei, în natura spiritualităţii, dar mai ales în arta citirii chipului.

Dacă nu ştii să citeşti foarte bine chipul unui om, în orice circumstanţă, nu poţi prevedea nici îmbunătăţirea imaginii pe care o văd ceilalţi la tine când te transpui într-un tablou impresionist.

Efectul artei în leadership este imaginea dintr-o oglindă care a căpătat viaţă, înfrumuseţând caracterul unei situaţii de a fi capabilă să provoace emoţii, să impresioneze.

Şi totuşi, simţeam că nu este de ajuns să mă integrez într-o imagine vibrantă concepută într-un spaţiu pictural aparte, asociat unui context cvasi-figurativ, apropiat abstracţiei lirice şi expresionismului. Mai trebuia să înmagazinez întruna şi impulsurile unei inteligenţe absolute, dincolo de tematica aleasă.

Cel care reuşeşte să făurească din sine însuşi frumuseţea unei metafore, descrierea unei făpturi magice, cel care reuşeşte să dea viaţă şi vedere unei lumi în care realul şi ficţiunea se confundă ceva mai mult, acela îşi câştigă imaginea de reformator al unei întregi culturi.

În timp ce îşi păstrează o anumită imagine în minte, ca şi cum ar fi o hartă a unui drum în viitor, artistul închide ochii şi se deplasează într-un spaţiu al creaţiei, reflecţiei şi visării, ghidându-se cu ajutorul memoriei spre alteritate.

În cazul meu, fiindcă totul din jur părea o oglindă care se încăpăţânează să se mărească odată cu forţa semnificativă a unei concepţii noi despre Dumnezeu, despre impactul interacţiunilor din natură, expresia artistică a talentului meu trebuia să pună în valoare frumuseţea unei trăiri de mare intensitate de tipul: “I'll do anything, to be the one ! ”

Leadership: Poţi să te angajezi într-un demers de exaltare a ceea ce poţi exprima la cel mai înalt nivel prin intermediul unui limbaj plastic conceptual, astfel încât să devii mai mult decât ai fost vreodată?

Dacă tu nu faci un pas înainte într-o anumită direcţie, nimeni altcineva n-o să-l facă. În asta constă frumuseţea puterii unui lider, cel puţin asta este ideea din spatele gândirii unui titan al spiritului care vrea să stăpânească universul, simbol al cutezanţei, chiar dacă nu se situează în mijlocul unui poem persan.

Din perspectiva artei care captivează prin atracția irezistibilă a misterului, fascinantă prin însăşi amestecul de hazard şi de necesitate în conturarea unei profunzimi tainice, acest deziderat pare de neatins, puţin probabil în condiţiile în care arta mizează pe distincţia dintre real şi imaginar. Niciodată nu m-am crezut în stare, prin expresivitate proprie, să concept un art nouveau, dar am reuşit să-mi creez o nouă identitate, aceea a unui artist care poate deveni un exemplu pentru fiecare prin faptul că poate surprinde acel quelque-chose inefabil care face diferenţa dintre ÊTRE şi AVOIR.

Expresia cea mai evidentă a unei incursiuni în lumea individualităţii creatoare este magia de a nu te lăsa învins de aparenţe, sau invers, de a lăsa aparenţele să facă diferenţa dintre o artă curajoasă, revoluţionară şi o porcărie banală, jalnică. Iar poate singura modalitate de a explora adâncimile unei imagini care se vrea a fi capabilă să încorporeze şi să conjuge materia cu memoria şi conştiinţa de sine, este să te gândeşti la tine ca la un dublu al tău, protagonist al unui univers fără măsură temporo-spaţială.

Leadership: Eşti pregătit să traversezi imensul fecund al unei viziuni bazate pe improvizaţie artistică, încât să introduci o imagine a cutezanţei într-o explozie de frumos?

Lăsând la o parte modestia, căci aşa ceva nu există în leadership, cel mai probabil voi trăi etern prin imaginile pe care numai un artist excepţional poate să le redea cel mai bine într-un limbaj plin de subtilităţi, aşa cum te-ai apropia de un Zeu care se arată dintr-o dată şi dispare apoi în chip misterios. One is a wonder !

Omul care îşi dezvăluie gândirea simbolică, modul cum înţelege să interpreteze emoţiile, trăsăturile, dorinţele, percepţiile, propriul personaj dintr-o creaţie fără precedent, plină de frumuseţe şi forţă, este asemenea artistului care uimeşte prin capacitatea de a se reinventa datorită încercării de a da sens unei idei sau unei experienţe trăite la cote maxime: Set the world on fire !

Un asemenea om nu evoluează în timp prin intermediul unui portret de mare valoare cromatică, ci doar trăind perfecţiunea ca o experienţă destul de reuşită vizual, în prelungirea unui vis de o sensibilitate supremă, înclinată spre visul continuu. Improvizaţia artistică care îi domină talentul, traversând înălţimile unei purităţi de mare rafinament stilistic şi concentrare simbolică, se identifică cu tendinţa de sintetizare a unor imagini care dau speranţe şi fiori, ca o demonstraţie în forţă în faţa măreţiei naturii.

Leadership: Poţi să compui o imagine care să ilustreze povestea unei experienţe cu neputinţă de povestit, identificată în termeni de “o aventură a ta cu tine însuţi” ?

Practic, ideile şi lucrurile în care credeam, deosebite de cele care fascinau printr-un ciudat concurs de împrejurări, erau ca nişte explozii de creativitate pură, naturală, nestudiată, crescută dintr-o curiozitate înnăscută, compunând cu grijă nişte conexiuni neaşteptate între domenii sau teme fără nici o legătură.

Efectul artei în termeni de energie, excelenţă, sofisticare şi frumuseţe, savurând o aventură a forţelor artistice reunite în mine însumi la cote maxime, se întregeau prin senzaţia de ireal sau de suprareal pe care o transmiteam mai ales celor neavizaţi. Provocări pline argument raţional se aliniau după următorul deziderat: "I'll do anything, to get what I want. Aim even higher, I'll do anything, to be the one ! "

Singurele entităţi consistente care făcea cinste artei de a fi în vârful propriei suite de gânduri, emoţii, conştientizări, opinii, toate putând fi cuantificate în condiţii optime de timp şi de spaţiu, adăpostind istoria unei vieţi plină de mişcare şi adrenalină, constituiau transfigurarea realităţii şi redarea adevărului într-un mod cât mai fidel impactului pe care îl are un tablou personalizat, determinat de o combinație a mijloacelor artistice.

O frântură de alb îmi apare şi acum în faţă când îl recitesc pe Artur Silvestri. "Mi se pare că, de fapt, acolo se măcină o materie nedesluşită care, prin repetiţie interminabilă, se străduieşte să-mi comunice şi să mă înveţe ceva. Poate o concluzie impenetrabilă? Poate un gând fără cuvinte? Şi cine să fi încercat să-mi spună toate acestea, în acest fel enigmatic pe care nu-l mai întâlnisem de când nu mai puteam vorbi cu Cel ce mă învăţase arta fără grai?”

Leadershipul este puterea sufletească de a accepta realitatea din spatele unui tablou după ce ai ascultat prea multe voci care pretindeau că este un fals.

Set The World On Fire este reprezentarea unei imagini reale, dar una tot atât de bine încadrată în inima unei ficţiuni impresionante, a cărei multiple corespondenţe simbolice se întâlnesc doar pe teritoriul unei personalităţi fulminante capabilă să-şi croiască drum în atmosfera unei lumi aparte ce aparţine prin excelenţă doar artiştilor de mare clasă.* Notă: E-type - Set The World On Fire

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate