ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Sign your name across my heart

On Octombrie 23, 2019, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Împodobeşte-ţi sufletul cu cea mai curată sinceritate înainte de a accepta să faci parte din realitatea operei de artă.

Toți o respectă ca pe un loc al lui Dumnezeu, această grădină splendidă plină cu trandafiri, în care timpul atât de grăbit uneori, asemenea unei voci divine auzite în mod constant, are ca valenţă de nobleţe realitatea unui tablou pictat cu delicateţe şi romantism. Singurul lucru care contează acum, prin valorificarea elementelor de limbaj plastic, în reprezentări expresive intenţionate, este ca trandafirul să aleagă momentul potrivit pentru a-şi destăinui câte ceva din experienţa deschiderii sale spre orizontul umanist.

We started out as friends. Trandafirul era acolo, în ceasurile acelea de adâncime a judecăţii, când pictorul încerca să sondeze imaginea unei fetiţe care plângea, şi plângea şi plângea, fără ca lacrimile ei să ajungă la inima vreunui părinte, sau la auzul vreunei veşti bune. Realizarea de figurări după natură şi imaginate cât mai viu, utilizând elemente de limbaj plastic, necesită adesea o exacerbare a unei trăsături umane, precum solidaritatea sau compasiunea, într-o reprezentare simbolică a sufletului coborât în infern.

Era acolo, prezent într-un moment de mare intimidate, când fetiţa a crescut mare, s-a făcut frumoasă, atât de naturală, totuşi atât de strâns unită cu suvenirurile copilăriei, admirându-se pe ea înşăşi în inocenţa unei iscusinţe fără egal: de a exprima acel ceva dintr-o inimă caldă, dar rănită şi confuză, ca o pată de culoare pe o pânză gri, simţindu-se atât de străină de tot ce se petrece în jurul ei. Răvăşită de fiecare lovitură de pensulă, încât ai fi zis că nu mai ştie care este calea bună spre cosmica enigmă ce planează asupra existenţei ei, şi-a păstrat tot timpul o urmă de delicateţe în câmpul de manifestare a experienţei spirituale, preţioasă şi dătătoare de speranţă, care se numeşte: însufleţire.

Are înaintea ei o bătălie neterminată, începută demult, the symptoms are so deep, şi nu-şi va găsi liniştea până ce nu va câştiga îmbrăţişarea aceea blândă, plină de şarm, a artistului desăvârşit ce face podoaba peisajelor vesele din povestea viselor ei maiestuoase, neterminate.

Leadership: Poţi obţine o imagine sugestivă a unui subiect cu impact de lungă durată prin experienţele vieţii tale, încât să conturezi o viziune nouă asupra realităţii datorită mijloacelor de exprimare specifice limbajului plastic?

Fortunately you have got someone who relies on you. Atunci când scriu despre ea, tulburătoare şi misterioasă, cu extracte din frunzele trandafirului, mă gândesc şi la băieţelul acela plin de energie, adevărat năzdravan, care ştia încă de pe atunci că într-o bună zi va reuşi să imortalizeze sensibilitatea unei spiritualităţi mistice, de frumuseţe unică, pe propria lui planşă de pictură. E o izbândă a sufletului să ştii să-ţi alegi arta încă dinainte de a o deprinde cu vrednicie.

Dialogul dirijat pe tema comunicării în limbaj plastic comunică într-un fel experienţa cunoaşterii profunde a conceptului de prezenţă-absenţă, conjugat cu alte elemente simbolice, precum crenguţe de brad, pomul vieţii, motivul puternic al florii de aur, rozeta solară, ochiul lui Horus, birds never look into the sun, în combinaţia cromatică: roşu, verde, galben.

Time I'm sure will bring disappointments in so many things. Dar nici el, nici ea, nici Maestrul, nici Margareta, nici după atâta sigilare îndepartată de suflete înăuntrul unei vieţi fabuloase, nu se lasă înghiţiţi de profundul mister al anulării conştiinţei prin ipostaza de urmăritor şi urmărit al trandafirului, prin contrast cu caracterul tranşant al unor vremuri de mult apuse. Vremuri pline de tandreţea unor îmbrăţişări pe care nimeni nu a vrut să le ofere, niciunuia dintre ei.

Ne-am împărtăşit emoţiile revederii prin fineţea desenului, o modalitate frumoasă prin care puteam vindeca rănile trecutului, esprimendoci in modo naturale e suggestivo, întruchipând unul şi acelaşi lucru, unul fiind dublul, reflectarea celuilalt.

Leadership: Poţi obţine o copie superfidelă a unei versiuni anterioare de personalitate care să poată fi remarcată cu ajutorul unei construcţii pur subiective, sub impresia unei imagini văzute din unghiul unei rememorări semnate: „Rămâi aşa cum eşti...”?

It seems to be the way. Destinul, consistenţa spirituală a trandafirului, ne-a adus împreună, încă de pe atunci, când colecţionam visuri şi speranţe în micile noastre universuri, colţuri din natură ferite de ochii lumii, de atâtea ori dărâmate de prejudecăţile şi convenţionalismul dobândite prin traiul controlat de efectele altor realităţi.

Era un fel de dorinţă care se voia împlinită cu orice preţ, dincolo de orice iluzie, dincolo de orice judecată referitoare la gust, dincolo de orice dogme, în toate înţelesurile unei posibile lumi simbolice, dar care punea în evidenţă valorile spiritului şi sensibilităţii umane. În artă contează mai mult imaginaţia decât predictibilul.

Nedesluşind nimic la început, închipuindu-ne aceeaşi exilaţi într-o lume ostilă, mai bine zis într-o clipă de vitregie a memoriei, disimulată prin false iluzii, ne-am apropiat timid unul de celălalt, după atâta amar de vreme, cu un fel de constrângere, ca şi când am fi fost convertiţi într-o ficţiune care spulberă mitul copilăriei, spectrul neînsemnătăţii căutându-şi leacul în reprezentarea simbolică a virtuţii de a aparţine unei orientări estetice identice.

Trandafirul este acelaşi Eu care o reflectă pe Ea, şi înţelegeţi de ce, ca pe un fel de argument identitar împotriva kitsch-urilor, ca pe un fel de portiță înspre lumea fantastică din interiorul unei cărți plină de delicateţe, fără a o deschide. Dominanta cromatică a unei reîntâlniri On a peaceful day, Oh the light shines brighter, poate fi remarcată cu ajutorul unei construcţii pur subiective, sub impresia unei imagini văzute din unghiul unei rememorări de tip proustian: „Caută să rămâi aşa cum eşti, reînsufleţind mereu faptele şi cuvintele tale cu o gândire creatoare.”

Leadership: Latura de conţinut a personalităţii tale dezvăluie forţa de a face trimitere spre acele imagini vizuale în care fiinţa relevată prin esenţa unei opere de artă se angajează în intensificarea conexiunii cu o viaţă trecută?

Însăşi imaginea acelor vremuri, de care doar trandafirul îşi leagă numele, Nostalgic Artemis, te face să vezi, ca la lumina lumânării, umbrele unei iubiri netrăite la timpul ei, dar câştigată mai târziu prin redarea pe pânză a magnificului spectacol cromatic oferit de fenomenul misterios numit „Regăsire”, un balsam pentru suflet.

All alone with you makes the butterflies in me arise, ca însuşi faptul că tot ceea ce-am îngrijit în dosul cuvintelor, pline de pete de culoare aruncate pe o pânză umedă, s-au transformat în Coada Rândunicii, acest fluturele atât de neînțeles și amenințător de frumos pe care nu oricine are ocazia să-l imortalizeze în adevărata lui splendoare.

I want you to be my baby. La această imagine s-ar putea ajunge dacă, identificând calmul unei naturi măreţe şi nepăsătoare, am lua în serios cuvintele scriitoarei Dora Pavel, prin odiseea întoarcerii în lume a unui restaurator de artă, ca pe o legătură poetică cu un Apolo al marilor emoţii:

„Acolo învăţase el că a re-picta înseamnă mai ales a-ţi înfrâna impulsul de-a picta. Important nu-i să dai culorii devitalizate o strălucire pe care n-a avut-o niciodată, ci să o înviorezi în limitele palorii ei. Să-ţi reprezinţi temperanţa cu care maestrul a aplicat pasta pe pânză odinioară.”

Trandafirul, printr-o privire aruncată trecutului, are puterea de a lega o promisiune plină de speranţă de o gândire avangardistă, de-a lungul unei căutări îndelungate, însufleţite cu harul de a scoate în evidenţă cele mai frumoase calităţi de înţelegere a artei: răbdarea, duioşia, unitatea spirituală, sinceritatea, similaritatea, visele şi atracţia.

Leadershipul este ecoul puternicei întâlniri dintre artist şi muza lui, deschizându-se lumii ca o delicată bătaie în uşa inimii care nu conteneşte a ne chema spre configurarea unui tablou cristalizat prin juxtapunerea a două structuri: suspansul din jurul subiectului şi expresivitatea unei viziuni numită sugestiv “Înnoirea Omului”.

Sign your name across my heart marchează momentul unei reîntâlniri mult aşteptate care păstrează ecoul unei lacrimi, a acelei speranţe care nu s-a pierdut, a acelei delicate bătăi în uşa inimii care nu conteneşte a ne chema înăuntrul ei printr-o voce eternă care parcă subliniază cuvântarea unui tablou: „Împodobeşte-ţi sufletul cu cea mai curată sinceritate înainte de a accepta să faci parte din altă realitate, a operei de artă.”* Notă: Terence Trent D'Arby - Sign your name

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate