ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Simplitatea ascunsului

On Decembrie 16, 2013, in Leadership GT-Accent, by Neculai Fantanaru

Descoperă elementul definitoriu, deschizător unor noi perspective, astfel încât să-ţi extinzi orizonturile de cunoaştere a omului.

- Tot ce vrei să ştii despre Buffalo Bill găseşti în paginile din dosar. Primul principiu, Clarice. Simplitatea. Citeşte Marcus Aurelius. Pentru fiecare lucru particular, întreabă ce se află în el. Care e natura lui? Ce face omul acesta pe care îl cauţi? Care e primul lucru pe care îl urmăreşte? Ce nevoi îşi rezolvă ucigând?

- Furia. Integrarea socială. Frustrări sexuale, răspunde Clarice cu îndoială.

- Nu ! Râvneşte. Asta face el. Şi cum începem să râvnim, Clarice? Începem să râvnim la ceea ce vedem zilnic.

Evrika ! Becul se aprinde, luminează brusc şi orbitor atunci când filamentele traversate de un curent continuu încep să se încălzească. Într-o singură clipă se anulează efectul de turbulenţă aleatoare cu deformări. Fitilurile care împletesc coroana raţionamentelor sunt reaprinse de acest inflamabil argument care nu trebuie demonstrat - abscondita simplicitas. Punctul acesta de referinţă pozitiv, neluat în calcul, generează explozia de mentalitate din care se naşte un nou impuls, un nou instinct.

Legile fizicii se manifestă cu o profunzime maximă în cazul lui Clarice Starling. Când un sistem de forţe acţionează asupra unui corp, acesta se activează, iese din starea de repaus. Ca într-un film developat rapid, mintea ei se eliberează din sclavia raţionamentelor care nu pot face obiectul vreunei abordări eficiente. De parcă ar fi fost traversată de un curent continuu generator de lumină intensă, utilizată ca sursă de mobilizare a unei noi energii intelectuale. Instantaneu, ea este fulgerată de elementul definitoriu deschizător unor noi perspective.

În pofida asigurărilor date de intuiţie, informare şi de analiză minuţioasă a cazului anchetat, Clarice nu a ştiut niciodată pe ce să se bizuie cu privire la ce credea cu adevărat. Informaţiile se succedau anapoda, neregulat, ca nişte valuri ce se zbat la intervale aproximativ inegale și între care marea pare mai agitată.

Ca să ajungă la un numitor comun, printr-un fin proces de reflecţie şi filtrare a informaţiilor, ca să descopere adevărul din spatele crimelor, Clarice ar fi trebuit să-şi reinventeze sistemul de gândire. Dar ea nu a posedat de la început proprietatea esenţială a minţii – aceea de a discerne în profunzime elementele disparate dintr-un tot complicat. Ea nu a ştiut să facă conexiunile care trebuie, în baza unui principiu sănătos.

Leadership: Rămâi tributar unui singur cadru definitoriu?

Păşind în necunoscut îţi extinzi zona de cunoaştere, dar înainte de necunoscut trebuie să urci pe o altă treaptă mai înaltă, mai stabilă, care oricât ar părea de paradoxal, joacă rolul ce mai important în formarea viziunii în timpul tranziţiei spre aplicarea unor abordări inovative. Este vorba de acea treaptă a “rentabilului”, suportul cea mai însemnat al activităţii de cercetare, sfera cea mai strânsă a legăturii de conţinut între accesibilitate, relevanţă, complexitate şi performanţă.

Aşează-ţi modelul de gândire într-o poziţie accesibilă leadershipului în încercarea tot mai frecventă de a ascensiona spre culmile realizărilor cele mai însemnate. Dacă rămâi tributar unui singur cadru definitoriu nu vei putea să anulezi efectele negative ale aplicării unor raţionamente greşite. Nu uita că deseori punctul de referinţă pozitiv, neluat în calcul, poate să genereze acea explozie de mentalitate din care se naşte un nou impuls, un nou instinct.

Iar acest punct trebuie să se caracterizeze printr-un echilibru al tuturor elementelor de activ şi pasiv folosite pentru prepararea diferitelor tipuri de raţionamente, ce pot fi duse în mod logic până la capăt numai prin adoptarea filozofiei simplităţii. Deci, prin experienţa asumată a realităţii din imediata ta apropiere, prin introducerea în formula de cercetare a unui “advanced search” care să-ţi dea acces imediat la un nivel înalt de gândire, de înţelegere şi cunoaştere a oamenilor.

Leadership: Când soarele coboară în spatele zidurilor, luminozitatea se reduce tot mai mult !

Când soarele coboară în spatele zidurilor, luminozitatea se reduce tot mai mult. Prin aceasta vreau să reliefez importanţa asumată a leadershipului, îngrădit de imposibilitatea abordării unor perspective mai mult sau mai puţin profunde asupra omului printr-o gândire trează.

Câmpul adevăratei excelenţe în acest domeniu, luminat de intuiţie, informare şi de analiză minuţioasă a tipurilor umane, unde alternativa îmbinării unor atribute de plus-minus valoare poate însemna anularea oricărui adevăr sau oricăror indicii care conduc la aflarea adevărului, se poate oricând restrânge până la dispariţia aproape totală.

Prin urmare, dacă vrei să obţii rezultate optime în activitatea de control a zonei tale de influenţă, atunci încearcă să descoperi acel elementul definitoriu deschizător unor noi perspective, astfel încât să-ţi extinzi orizonturile de cunoaştere a omului.

Dar, întrebarea care se pune e următoarea: eşti interesat de problemele psihologiei şi vrei să surprinzi adevărurile pe care le trăieşte sau le traversează omul în anumite momente ale vieţii?

Simplitatea ascunsului evidenţiază abordarea necomplicată a elementelor constitutive ale leadershipului fără a le separa din context. Înseamnă a deţine controlul asupra unor aspecte esenţiale în ceea ce priveşte relaţia cu oamenii, printr-o analiză simplă ce permite acţiuni rapide şi eficiente.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us