ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Soare pentru recolta ta

On Martie 13, 2010, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Sporeşte-ţi puterea de convingere, conferind leadershipului tău sensul pe care îl preconizează ceilalţi.

Scriitoarea franceză George Sand a fost atât de cucerită de lucrările unui compozitor german, încât i-a făcut la repezeală un libret de operă.

Muzicianul însă nu ştia o boabă franţuzeşte, astfel că – neputându-se orienta în text – a pus pe note până şi indicaţiile de regie (instrucţiunile).

Astfel s-a întâmplat ca, în finalul primului act, corul sătenilor să cânte, pe ritmul vesel al unui dans german:

“Mulţimea iese pe uşa din fund,
Mulţimea iese pe uşa din fund...”

Din clipa aceea, George Sand a renunţat definitiv la muzică. ¹

Leadership: Practici acceptarea de sine în timp ce accesezi o anumită versiune a cerinţelor celorlalţi?

Leadershipul se aplică ca un consens între ceea ce spui şi gândeşti atunci când inspiri un anumit sentiment, o anumită atitudine, sugerând o anumită invitaţie către ceea ce percepi în mod diferit. Totodată, implică schimbarea radicală a ceea ce eşti, a felului în care comunici o noutate. Este o artă a felului în care reuşeşti să realizezi o transformare a concretului, remodelându-te în contextul unui blocaj de receptare a ceea ce aşteaptă ceilalţi de la tine.

Un soi de confuzie şi nesiguranţă în a accesa o anumită versiune a cerinţelor celorlalţi - greu de îndeplinit, care condiţionează o parte importantă a reuşitei tale profesionale. Pretenţiile ridicate de ceilalţi sunt o extindere a felului în care te prezinţi şi te experimentezi pe tine însuţi în raport cu ceea ce îţi poţi asuma prin cunoaştere, prin consumul de artă autentică, dar în special prin acţiuni de control a “incertitudinii” care pot atenua frica de a eşua.

Tot ceea ce te reprezintă ca om de artă, străbătând stadiile de pregătire şi de transformare care produc o anumită rezonanţă în relaţia cu ceilalţi, o reciprocitate care nu dezamăgeşte în aşteptări pe nimeni, ar trebui să se potrivească în vreun fel "tematicii" propuse de ceilalţi.

Tematica vizează modalitatea prin care transmiţi ceva, o modalitate rapidă şi simplă de a oferi un aspect profesionist al experienţei tale, dar prin care se urmărește evaluarea modului tău de gândire, atitudinile față de sine și față de ceilalți.

Deschiderea (prin dialog) către noi orizonturi de percepţie, reprezentare şi de interpretare a realităţii trebuie să funcţioneze ca o combinaţie între ceea ce te reprezintă ca "artist" şi ceea ce agreează publicul ca fiind un echivalent al lor. Acceptarea de sine este o asumare a greșelii de a nu fi propus o alternativă viabilă la sensul de profunzime al compozitiei pe care încerci să o organizezi şi să o valorifici într-o manieră absolut personală.

Leadership: Îţi exprimi viziunea luând seama la sensul pe care îl dai cuvintelor tale, pornind de la faptul că fiecare experienţă pe care o trăieşti reprezintă o deschidere către acceptarea unui mod de a fi diferit?

De multe ori, chiar şi oamenii care nu te cunosc sunt capabili să spună multe despre tine, bazându-se pe simpla observaţie. Adevăratele tale competenţe de lider ies la iveală în momentul în care îţi exprimi în mod public, viziunea, opiniile, ideile, sentimentele. Reuşita ta ca lider depinde de modul în care reuşeşti să te faci înţeles, de modul în care reuşeşti să captezi atenţia celorlalţi, dar mai ales daca eşti în deplină concordanţă cu ceea ce vor ei, cu realitatea lor, cu cerinţele şi aşteptările lor.

Aşa cum un copil recită versuri învăţate mecanic, fără să ştie că versul e alcătuit din cuvinte care au fiecare un sens precis, tot aşa unii lideri îşi exprimă viziunea, ideile şi gândurile fără să ia seama la sensul pe care îl dau experienţei lor, activităţilor lor, cuvintelor lor, mesajelor pe care le transmit în raport cu aşteptările oamenilor şi cu necesităţile lor.

Sensul pe care îl dai cuvintelor tale reprezintă noi posibilităţi de "modulare" a frumosului prin corelaţiile sau convergenţele cu celelalte valori ale tale, precum creativitate, comunicare, înţelegere, fără să faci din ele nişte "active" redundante.

Leadership: Pot ceilalţi oameni să pătrundă sensurile şi modalităţile de expresie ale artei tale, inspirându-se dintr-un "vers" al propriei tale compoziţii?

Leadership înseamnă să creezi o relaţie de pe urma cărora să beneficiezi atât tu cât şi ceilalţi. Iar modul în care evoluează leadershipul tău, depinde de felul în care te faci înţeles şi dacă reuşeşti să îi convingi pe oameni de abilităţile tale. Modul în care îţi exprimi punctele de vedere influenţează percepţia lor vizavi de tine şi de modul în care ei trebuie să-şi organizeze munca.

Totul depinde de fondul, cu sensuri adânci, care stă la baza leadershipului tău. Altfel spus, ceea ce aşteaptă oamenii de la tine, s-ar putea să fie exact inversul a ceea ce le oferi tu. Deci, conferă-i leadershipul tău sensul pe care îl preconizează ceilalţi pentru ca puterea ta de convingere să crească.

Adaugă credibilitate leadershipului tău încercând să ajungi la aşteptările oamenilor, făcându-i să înţeleagă ceea ce exprimă leadershipul tău. Deci adaptează-te la realitatea lor înainte de a le impune propria ta viziune.

Versul propriei tale compoziţii trebuie să sugereze acea ieşire dintr-un cadru al experienţei, fără a fi nevoit să-ţi schimbi orizontul şi viziunea asupra domeniului în care activezi.

Soare pentru recolta ta serveşte spre a desemna acel leadership care promite calitate şi performanţă, al cărui mesaj nu deviază în sens invers. Dacă sensul pe care îl dai viziunii tale va coincide cu aşteptările oamenilor şi va fi corect, nedistorsionat şi funcţional atunci leadershipul tău va rodi, va înflori şi se va dezvolta armonios.

Aşa cum florile se întorc după soare pe măsură ce acesta se mişcă pe cer, tot aşa oamenii se vor întoarce spre tine în funcţie de ce le vei oferi, în funcţie de percepţia înţelesului pe care îl are leadershipului tău.

Concluzie: Un lider profesionist se exprimă clar, fără ambiguităţi şi fără a lăsa loc interpretării. Este aidoma unui soare care favorizează creşterea şi dezvoltarea fiinţelor vii pe pământ.

Se spune că “Culegem ce-am semănat”. Ceea ce înseamnă că degeaba avem parte de soare dacă seminţele sunt de calitate inferioară şi nu rodesc. Prin urmare calitatea “recoltei” depinde atât de soare cât şi de... seminţe.

 

* Notă: George Sbârcea – Muza veselă, Editura muzicală, 1972.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us