ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Spuma consistentă a mării de culoare

On Septembrie 29, 2014, in Leadership On/Off, by Neculai Fantanaru

Învaţă „să vezi” şi „să simţi” la ceea ce te gândeşti, exprimând în elemente de creaţie tot ceea ce cuprind aceste forţe pe tot parcursul procesului de individualizare.

La Eisenstein rămâne, pentru toată viaţa, pasiunea pentru culoare în film. "Culoare: sonoritate pură, strălucitoare, răsunătoare. Când m-am îndrăgostit de ea? Unde? Devin posomorât când nu văd pe masa mea strălucind, unul lângă altul, creionul albastru şi cel galben, sau când perna roşie cu dungi verzi nu se află pe canapeaua albastră. Când halatul meu pestriţ nu e aici să strălucească orbitor... Şi cât de încântat sunt când panglica vărgată filipineză se răsuceşte de-a curmezişul cuverturii de pat uzbece. Sau când desenul brodat mongol se întinde de-a lungul fondului purpuriu al peretelui punctat atât de precis de emblema mexicană, din hârtie albă, a Zilei Morţii şi de cealaltă masca neagră cu rănile ei sângerânde, rătăcită aici, în chip neaşteptat din depărtări, din lumea semirituală a indienilor mexicani."

Din toată această spuma a mării de culoare şi a oceanului de cruzimi însângerate se va naşte, superb, personajul şi filmul "Ivan cel Groaznic".

Marele regizor, Serghei Eisenstein spunea la un moment dat: "Trebuie să vezi şi să simţi la ceea ce te gândeşti. Să-ţi simţi şi să-ţi stăpâneşti gândurile. Trebuie să le fii consecvent şi să le fixezi în memorie şi în simţuri. Şi trebuie să faci toate acestea în acelaşi timp." *

Leadership: Ce valoare poate să capete o creaţie care este ea însăşi rezultatul unei înţelegeri coordonate de o realitate reformatoare?

Simţul este un restaurator al viziunii pure, în timp ce gândurile sunt o parte importantă a înţelepciunii tale interioare. Ca factor de progres pentru stabilirea variantelor optime de aplicare a creaţiei în leadership, individualitatea ta se poate întregi prin ridicarea calităţii şi standardelor de „culoare” la un nivel înalt de abordare a condiţiei de creator. Cu condiţia să cercetezi combinaţiile posibile ce pot fi alcătuite din acest material profund numit „Sine” în relaţie cu obiectele din jur. Pentru un creator, culoarea este o reflectare a sinelui care ajută la stabilirea identităţii personale.

În leadership, termenului "creaţie" i se poate atribui o valoare TRUE atunci când mijlocul de exprimare a unui mesaj, a unui concept sau a unei idei artistice, prezintă o anumită atracţie vizuală sau o deschidere către noutate. Este cazul redării unei realităţi care a ieşit din amorf şi trăieşte deplin experienţa maximei diversităţi într-o exemplară unitate.

Când asociem cei doi termeni, leadership şi creaţie, ne putem referi la o navigare intuitivă într-un real aducător de satisfacţii, sesizarea unor noi puncte de vedere cu ajutorul simțurilor și al gândirii, prin reflectare nemijlocită. O formă de recunoaştere şi de mulţumire adusă inspiraţiei, prin comunicarea cu ceea ce se vede, se simte şi se aude - sau cu ceea ce se află dincolo de material, cu ceea ce este superior în tine şi în jurul tău. O modalitate de conversie a unui model de gândire, diferit şi particularizat, într-o formă în care dualitatea subiect-obiect este centrală, te poate transforma într-un consecvent tester al ştiinţei şi raţiunii, de tipul "I am a different person and when I am în my comfort zone."

Leadership: Facilitezi înţelegerea asumării inteligenţei de a se extinde înspre culmile cele mai înalte ale creaţiei, pentru a-ţi găsi o exprimare cât mai concisă în adaosul de valoare pe care trebuie să-l aduci în zona profunzimii care uimeşte prin simplitatea ei?

Ei bine, ca mijloc de dominare şi manipulare a ştiinţei care precede viziunea, intrarea în această stare de expansiune a raţiunii, prin conectare la noi sisteme de referinţă, nu face decât să unilateralizeze sau să diminueze răspunsul celor neavizaţi în trenduri, la marile provocări ale realităţii care se găseşte ascunsă în alte structuri ale conştiinţei. În percepţie, în senzorialitate, într-o înţelegere mai cuprinzătoare.

Liderii care au atins nivelul de maturitate intelectuală necesar accederii la o formă superioară de cunoaştere numesc acest fenomen de evoluţie: „a dissolution of meaning into a real that is beyond signification.

În absenţa unui punct de referinţă ca sursă de inspiraţie din care să rezulte o cunoaştere desăvârşită, fără o interpretare “obiectivă” a percepţiei vizavi de ceea ce încerci să creezi, aceste „iluminări intuitive” nu vor face parte din potenţialul de leadership, ci din rutina acestuia. Leadershipul se dezvoltă numai atunci când încerci să găseşti ceva puţin diferit, în incursiunile tale într-un orizont de interpretare a realităţii care depăşeşte să spunem, cunoaşterea raţională.

Creaţia ta poate să capete o valoare imensă în funcţie de modul cum utilizezi gândurile şi simţurile într-un context special al revelaţiei despre ceea ce cauţi să înţelegi, să descoperi şi să înfăptuieşti.

A facilita înţelegerea asumării inteligenţei de a se extinde înspre culmile cele mai înalte ale creaţiei înseamnă să conştientizezi că întreaga ta capacitate de a obţine rezultatul dorit se datorează fixării în memoria spectatorului acelei senzaţii de apartenenţă la un spaţiu ce pare imuabil. Precum realizarea unui film inspirat din realitate: parcugi întreaga acţiune şi ştii că nu ai cum să schimbi scenariu şi nici personajul din perspectiva căruia vezi filmul.

O exprimare cât mai concisă în adaosul de valoare pe care trebuie să-l aduci în zona profunzimii care uimeşte prin simplitatea ei, se poate obţine prin exploatarea la maxim a unei experienţe de creaţie din care se elimină "sofisticarea maximă" cu elemente surpriză.

Spuma consistentă a mării de culoare este o formă de exprimare indirectă care îşi pune pecetea pe toată creaţia ta, ca lider. Este urmarea unui vârtej de gânduri, senzaţii şi emoţii, bine direcţionate, integrate şi echilibrate într-un tip de artă care, cerând multă răbdare, arată lucrurile altfel de cum apar ele în realitate. Acest lucru poate face din tine subiectul şi obiectul propriei opere.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us