Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Spune NU metodelor extreme

On Februarie 21, 2009
, in
Leadership sX-Experience by Neculai Fantanaru

Corectează-ţi poziţia pe harta pe care o întocmeşti din ceea ce te caracterizează, fără să fragmentezi sau să denaturezi realitatea propriilor tale orientări.

- Sunt cel mai bun ! Sunt singurul care a reuşit această performanţă ! Am avut cele mai multe realizări ! Doar eu am fost în stare de asta ! Nimeni nu este ca mine ! Sunt unic ! Votaţi-mă şi nu veţi regreta !

Sunt oare acestea cuvintele unui om cu adevărat puternic, optimist şi încrezător în forţele proprii?

Margaret Thatcher, premierul Marii Britanii intre anii 1979-1990, ştia cel mai bine ce înseamnă să fii cu adevărat o persoană puternică: "A fi puternic este la fel cu a fi o doamnă; dacă este nevoie să le spui oamenilor că eşti puternic, atunci nu eşti."

Leadership: Poţi să-ţi creezi un set nou de repere din imaginea unui întreg care intersectează în diferitele sale fragmente un act de voinţă liberă care poate să-ţi hotărască traiectoria puterii tale de auto-apreciere?

Acolo unde domină interesul personal cu siguranţă domină şi manipularea, iar modestia şi discreţia lipsesc cu desăvârşire. Din disperare şi din teama de a nu pierde bătălia pentru putere, unii oameni, dornici să obţină o funcţie importantă recurg la metode extreme pentru a-şi atrage de partea lor noi susţinători. Ei aruncă cu grenade gen: "Sunteţi totul pentru mine. Vă voi îndeplini şi ultima dorinţă." numai pentru a împrăştia orice fel de contestaţii cu privire la modul în care şi-au asumat răspunderea faţă de rezultatele sale slabe.

La capăt de drum ei fac o ultimă încercare, un ultim efort disperat de a-şi exercita influenţa asupra alegătorilor şi pentru a-şi salva reputaţia. Din nefericire, acei lideri care ajung într-o astfel de situaţie – critică prin felul lor de a reacţiona, probabil că nu ştiu sau nu au putut să-i câştige din timp pe oameni de partea sa.

Strigătul de disperare cu care încerci să-ţi afirmi cu tot dinadinsul puterea este un întreg care nu mai totalizează, nu mai unifică niciodată nimic, sugerând doar îndoiala cu care te confrunţi în încercarea de a te apropia de oameni. El poate semăna tot atâta confuzie ca şi nerecunoaşterea unui masterat în străinătate, fiindcă încerci să câştigi o "formalitate" în loc de aprofundarea unei anumite ideologii care oferă răspuns la întrebările celorlalţi.

Leadership: Ai probe suficiente pentru a demonstra faptul că gradul de justificare a unei convingeri, în baza anumitor criterii de predictibilitate, este o indicație a adevărului cu care poate fi atinsă o ştire?

O ştire este ceea ce ţi se întâmplă divulgat la cote mai înalte, care îţi întăreşte convingerile despre un anumit lucru. O ştire pe care intenţionezi s-o publici este precum reprezentarea unei hărţi a lumii: trebuie să fie mult prea bine definită în raport cu informaţiile de cartografie.

Pentru a demonstra faptul că gradul de justificare a unei convingeri este o indicație a adevărului cu care poate fi atinsă o ştire, trebuie să ai probe suficiente ca să susţii un punct de vedere şi să-l faci arhicunoscut în speranţa că vei schimba părerea cuiva.

Cineva a spus un mare adevăr: "Nicio hartă nu apare din senin, ele sunt realizate de cineva pentru a servi unui anumit scop. Dacă reuşim să pricepem care este acel scop vom face un pas important spre înţelegerea hărţii."

Pentru a diminua orice fel de bariere de comunicare între tine şi ceilalţi trebuie să creezi mai întâi o hartă a propriilor idealuri şi viziuni pe care le-ai transformat în realitate şi s-o utilizezi ca o formă de alchimie între tine şi ei. Însă dacă fragmentezi realitatea, dacă neglijezi sau limitezi acele puncte de referinţă care conduc la o înţelegere a modelului de leadership impus de tine, înseamnă că harta ta nu este bună, sau nu este actualizată, sau nu este suficient de bine pusă la punct.

Corectează-ţi poziţia pe harta pe care o întocmeşti din ceea ce te caracterizează, fără să fragmentezi sau să denaturezi realitatea propriilor tale orientări. Harta de leadership nu apare din senin, ci se bazează pe nişte date clare, pe nişte statistici făcute în urma unor aspecte studiate, pe acele elemente care accentuează sau diminuează calitatea evoluţiei tale, şi care dezvăluie intenţiile tale adevărate.

La fel cum tu îţi creezi o hartă prin care să-ţi exerciţi influenţa, tot aşa ceilalţi oameni îşi creează o hartă mentală şi sufletească care reproduce adevărul despre tine. Îţi limitezi potenţialul de lider dacă îi sileşti pe oameni să-ţi acorde atenţie, dacă îi obligi să se orienteze pe harta ta.

Leadership: Personalitatea ta se vede bine doar pe o hartă superior detaliată de care ştii să te serveşti doar tu?

Personalitatea unui om frustrat iese întotdeauna la suprafaţă atunci când voinţa lui se manifestă la maxim prin gânduri obsesive şi printr-o preocupare exagerată faţă de propria persoană. Nimeni nu poate juca la nesfârşit un rol duplicitar. Nimeni nu poate ascunde la nesfârşit adevărul. Căci rezultatele verifică acţiunile unui om şi sunt foarte convingătoare.

Este foarte greu să obţii bunăvoinţa oamenilor, admiraţia şi respectul lor, dacă nu eşti o persoană de încredere, serioasă şi pricepută. Asta este ceea ce ar trebui să ştie toţi aspiranţii la funcţiile înalte de conducere din stat înainte de a-şi depune candidatura. A fi eficient înseamnă să te mişti rapid şi să acţionezi în sprijinul oamenilor din timp, pentru ca ei să-şi poată forma o impresie bună despre tine. Cine speră să evite o catastrofă în ultimul moment, mai mult va intercepta numai mesaje de respingere din partea celorlalţi.

Întreaga lume se va întoarce întotdeauna către omul corect, cinstit, care într-adevăr a făcut ceva bun pentru ţara lui, pentru poporul său. La alegeri nu va fi votat acel candidat înzestrat cu o mare putere de convingere, ci acela care a avut realizări notabile.

Harta ta diferă mult de harta celorlalţi oameni? Serveşte ea la stabilirea adevăratei tale personalităţi? Modelul de hartă pe care îl creezi sau îl alegi poate fi accesibil celorlalţi?

Gândeşte-te bine la aceste lucruri înainte să faci primul pas spre eşec, înainte să înalţi "strigătul de disperare".

O hartă superior detaliată se remarcă printr-o customizare exagerată a caracterului atunci când tot ceea ce vrei să scoţi în evidenţă duce la un cu totul alt drum în viaţă decât cel aşteptat.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…