ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Starea de anxietate a minţii care declanşează transformarea

On Septembrie 19, 2013, in Leadership Expert, by Neculai Fantanaru

Focusează-te pe o viziune transformatoare, astfel încât să treci testul dificil care îţi pune la încercare elementele active de siguranţă şi încredere în sine.

Un foc nestins o ţine acum pe Catherine Martin în viaţă. Este victima unei situaţii experimentale compromiţătoare din punct de vedere al solicitărilor de ordin psihic la care este supusă. Protagonista unui test dificil de trecut, care îi pune la încercare elementele active de siguranţă şi încredere în sine. Haotic sunt încărcate cu tensiune bateriile nervoase, în timp ce flexibilitatea şi maleabilitatea firii ei sunt compromise.

Exista un precedent în această privinţă, de natură să o înspăimânte atât de cumplit. Luase hotărârea să se comporte eroic şi să nu cedeze în faţa presiunilor maxime negative, care acum duceau la o suprasolicitare nervoasă. Inhibând impulsurile de autoapărare şi iniţiativa, atrăgând-o către introversie şi anxietate. Starea ei stimulează potenţialul neîmblânzit de escaladare a muntelui intangibil situat în masivul minţii, care străjuieşte zona funcţională. Gândul morţii.

Claustrată într-un spaţiu ostil, în mijlocul celor mai dense deznădejdii, unde parcă se înstăpânise alteritatea, senzaţia de a fi altcineva, Catherine renunţă definitiv la sentimentul că în Buffalo Bill mai zace vreo fărâmă de bunătate. În curând o va ucide !

Leadership: Te supui unei încercări de a prelua controlul întregii experiențe de utilizare a sentimentelor de apartenenţă la un nou mediu de "testare" a personalităţii, în modul în care alegi să răspunzi durerii pe care o simți în interacţiunea stabilită de compromisul propriei identităţi cu lumea?

Are loc o activare a substanţei de transformare, din natura intrinsecă, care aproape o îndepărtează de instinctele ei. Ochii măriţi de spaimă, chipul radiind o puternică deznădejde, muşchii feţei încleştaţi, mâinile tremurânde, toate mărturisesc într-un mod cât se poate de elocvent cu câtă înverşunare se luptă cu imposibilul, cu răbdarea şi voinţa, într-o stare continuă de încordare apăsătoare.

Operaţiunea care previne şi tratează mintea umană - supusă unei torturi sistematice, provocată în mod direct de presiuni exterioare ce determină oscilaţii de indispoziţie şi irascibilitate - se numeşte transformare. Această transformare lasă în urmă cadavrul psihic şi emoţional. Şi reînvie substanţa cu potenţial de propagare a undelor pulsatorii de înaltă frecvenţă care recompun sursa stimulatorie de energii nebănuite.

Credinţa reînvie. Funcţiile organismului revin treptat la normal. Fiinţa aceasta disperată se debarasează de anxietate. Depăşeşte stările limită de rezistenţă. Pulsaţia lăuntrică, care activează şi zoreşte toate instinctele de reacţie, determină un elan de acţiune neaşteptat. Forţa chemării înflăcărate spre o stare nouă de funcţionare, spre o stare de supremă conştiinţă, se manifestă prin găsirea unei soluţii salvatoare. Astfel barca fatalităţii se întoarce în altă direcţie, favorabilă ieşirii din criză.

Leadership: Incluzi fenomenele care devin un obstacol într-un nou mediu de existență, înlăturând în totalitate realitatea cu care te-ai obișnuit, sau începi să-ţi forţezi limitele pentru a afla de ce eşti cu adevărat în stare?

Arta de a cunoaşte manifestările naturii umane, explorând adânc, în interiorul omului pentru descoperi materialul acelor convingeri considerate de bază, care îi limitează sau amplifică trăirile, se poate defini, pe drept cuvânt, ca “lux”. O chestiune profundă legată de cunoaşterea fiinţei umane supusă instinctelor şi efectelor forţelor de ordin interior. Un aspect ignorat, din păcate, tot mai mult. Căci nu oricine are acces la ea, fiindcă nu este profitabilă din punct de vedere material.

Dar poate fi o investiţie care să protejeze leadershipul de elementele încă nefinisate, care în plină desfăşurare a unei acţiuni pot prejudicia siguranţa individului.

Ca o artă greu de reprodus, netransmisibilă, leadershipul capătă o altă dimensiune, care va fi foarte mult apreciată în viitor. Deocamdată fiind slab alimentată cu noi tipuri de gândire şi acţiune. El devine un model de analiză, un ecran de deblocare a factorilor temporali interni din personalitatea omului, pe care doar psihologia evoluţionistă îl aplică în încercările ei de a înţelege design-ul minţii omeneşti.

Iar în etapa finală, cea mai vulnerabilă, care îţi finisează pe deplin meritul de a fi lider, trecând prin faza de blocaj şi de refacere, răscolind prin introspecția pe care o provoacă un eveniment critic, leadershipul se poate aborda numai direct.

În conjunctura unei selecţii a calităţilor şi deficitelor cuprinse în scheletul lăuntric, modelat cu dimensiuni optime ce asigură o rezistenţă superioară solicitărilor de orice tip, eşti silit să pui pe primul plan nu sentimentele, ci datoria faţă să propria existenţă în împrejurări în care ea este periclitată de forţe străine.

Leadership: Eşti în stare să pui minţii tale o nouă pereche de ochelari fără să-ţi însuşeşti o reacţie reflexivă, sau fără să-ţi creezi un ego care să te îndepărteze de calitatea ta de "produs al realităţii"?

Leadershipul capătă un rol important atunci când pui minţii o nouă pereche de ochelari şi încerci să ieşi învingător dintr-o situaţie ambiguă care declanşează războiul cu tine însuţi. Dacă devii protagonistul unui test dificil de trecut, care îţi pune la încercare elementele active de siguranţă şi încredere în sine (şi nu doresc firilor slabe să trăiască experienţe de acest gen), înseamnă că toate calităţile care pot contribui la menţinerea zonei de siguranţă, prin reglarea psihicului şi a stării de spirit, sunt reale şi dominante.

Starea de încordare nou instalată, care micşorează randamentul caracteristicilor structurale de flexibilitate şi maleabilitate ale personalităţii tale, nu oricând şi nu oricum poate fi învinsă sau substituită unei decizii care să fenteze realitatea. Sau care să ignore calitatea materialului din care eşti croit. De aceea o activare a substanţei de transformare din natura intrinsecă, care să declanşeze instinctele de luptător, este absolut necesară pentru a fi un lider veritabil.

Dificultăţile privind deplasarea psihică spre un punct de referinţă, precum credinţa şi încrederea în sine, nu asigură un elan de acţiune eficient, un paravan împotriva slăbiciunii de a lupta până la capăt. Aşadar eşti penalizat de propria neputinţă. Leadershipul fiind în acest caz calculat în baza probabilităţii minime de izbândă. Iar asta înseamnă că ai permis leadershipului să fie substituit unei distribuţii de frecvenţa slabă a valorilor tale de excelenţă, spre marginalizare sau chiar spre anulare.

Devii cu atât mai puternic cu cât posibilităţile de susţinere a unei experienţe fără orizont sau de eliminare a legăturii cu sentimentul de neputinţă, sunt mai ridicate. Dacă vrei să realizezi în condiţii bune trecerea spre un teritoriu mai vast de control al sinelui, focusează-te pe o viziune transformatoare, astfel încât să treci testul dificil care îţi pune la încercare elementele active de siguranţă şi încredere în sine.

Abordarea leadershipului se apropie de ceea ce alegi să fii atunci când lupţi cu imposibilul, cu răbdarea şi voinţa, într-o stare continuă de încordare apăsătoare, în preajma unui ego care tinde să te convingă de calitatea ta de "produs al realităţii".

Reacţia reflexivă care te îndeamnă să urmezi un nou traseu existenţial este o metodă de înlăturare a efectelor secundare produse de o realitate acută, prin găsirea unor noi motive de a explora o lume care-i mult prea dură pentru câtă viață ai la dispoziție ca să descoperi ce minuni și veleități ascunde.

Schimbarea ta începe cu hotărârea lui de a-ţi reconsidera realitatea în termenii unei eliberări din furtuna propriilor emoţii, din capcana unei vieţi trăite în suferinţă, alimentându-ţi conştiinţa cu următorul compromis: "accept faptul că am căzut într-o groapă, dar nu voi accepta niciodată să rămân acolo !"

Starea de anxietate a minţii care declanşează transformarea nu este altceva decât mobilitatea forţelor intrinseci în situaţii critice, copleşitoare şi inhibante, care blochează orice acţiune. Este apanajul oamenilor cu un psihic puternic, a liderilor de excepţie, de a contracara rapid şi eficient această stare de anxietate, care cu cât este mai profundă şi mai îndelungată, poate pune în pericol chiar viaţa individului.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us