ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ştiţi să vă apropiaţi de oameni?

On Februarie 01, 2009, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Oxigenează-ţi potenţialul de lider, profitând de coincidenţa perfectă dintre conjuncturile în care te afli şi virtuţile pe care le ai de preţuit.

Înainte de a porni la război, un mare general s-a adresat oştenilor săi: “Vom lupta până la moarte.” Dar chiar înainte să înceapă bătălia, generalul şi-a dat seama că armata lui este inferior numerică celeilalte şi, deci, că şansele de a câştiga lupta în câmp deschis sunt minime. Atunci generalul s-a adresat din nou oştenilor săi: “Azi, ne vom retrage”.

Trăieşte azi, luptă mâine. Un lider trebuie să aibă o viziune clară astfel încât să poată prevedea riscurile cu mult înainte de a se angaja într-o acţiune. El trebuie să îi dirijeze pe oameni într-o direcţie favorabilă lor, să evite orice situaţie de risc şi să stabilească măsuri preventive pentru a împiedica apariţia problemelor. Numai dacă există realmente şanse de câştig, liderul va face un pas înainte în direcţia dorită.

Obişnuinţa de a se concentra numai asupra rezultatelor imediate, îi determină însă pe unii lideri să acţioneze rapid, fără să facă nicio evaluare a riscurilor care pot apărea ulterior, riscuri care pot pune în pericol uneori chiar şi viaţa oamenilor. Astfel de lideri îşi urmăresc doar propriile scopuri egoiste fără să ţină cont de nevoile celorlalţi, de părerile lor, de dorinţele lor şi chiar de soarta lor. Pentru ei nu contează nimic altceva decât propriul lor interes, propria lor persoana, şi cam atât.

Leadership: Îţi ridici virtuţile la nivelul de "permanenţă", practicând tot timpul o gândire care se preţuieşte şi se judecă pe sine?

Virtuţile de care avem nevoie pentru a elimina din noi defectele dăunătoare, care contribuie la remedierea statusului de lider, făcând faţă rezonabil acelor exigenţe de proiectare a unui nou traseu de urmat în funcţie de tipul evenimentelor aflate în desfăşurare, conduc la transformări personale prin intermediul impactului care le însoţeşte. Aceste virtuţi sunt: prudenţa, demnitatea, previziunea, chibzuinţa în luarea deciziilor şi asumarea responsabilităţii.

Acest impact poate fi conştientizat ca o senzaţie de presiune, greutate, apăsare, tensiune, un fel de amorţeală a autorităţii tale de a conduce în relaţia cu înalta sarcină de a te întări pe plan psihologic şi moral, şi de a te antrena pentru neprevăzut, dar la un alt nivel.

Leadershipul intervine în procesul schimbării de sine atunci când trebuie să răspândeşti şi să încurajezi implementarea altor virtuţi, precum eroismul, prudenţa, valoarea şi preţiozitatea, exercitând mai mult decât ocazional o gândire adaptabilă, lucidă, capabilă să construiască de fiecare dată modalitatea de acţiune corespunzătoare situaţiei existente, prin care să nu fii nevoit să dai socoteală la tot ceea ce ai făcut în calitate de lider.

Permanenţa constă în tendinţa liderului de a stabili neîncetat raporturi între apariția evenimentelor majore și gradul de control al riscurilor determinate de direcţia lor. Un lider trebuie să-şi definească poziţia în mijlocul evenimentelor măsurându-şi prezenţa de spirit în funcţie de timpul pe care îl are la dispoziţie pentru a accepta compromisul dintre adaptatbilitate şi oportunism.

Astăzi nu ne mai spune nimic ce este "gândirea care se preţuieşte şi se judecă pe sine", reprezentând în primul rând propria valoare nealterată de experimentul falimentului moral care admite posibilitatea existenţei mai multor proceduri, coordonate la rândul lor de capacităţile primordiale - de supravieţuire, şi cele secundare - de reflecţie asupra noastră și de reglare a echilibrelor noastre lăuntrice.

Aceste capacităţi sunt, pentru a spune astfel, un fond personal de valoare, având pentru noi o semnificaţie aparte, transferabilă în planul manifestării. De aceea capacitatea de a rămâne lucid şi concentrat pe acea traiectorie de autoapreciere, sunt atuurile celor mai puternici.

Leadership: Unicitatea ta se dezvoltă prin asumarea şi extinderea experienţei de utilizare a imaginii tale de fundal în desfăşurarea unei operaţiuni de tipul "renunţare temporară"?

Aşa cum herpesul apare pe fondul unei imunităţi scăzute, tot aşa scăderea calităţii leadershipului tău se datorează unei slabe „oxigenări” a întregului tău potenţial care se individualizează de restul lumii prin virtuţile pe care le adopţi la limita propriilor compromisuri cu factorul numit "Risc".

Tu îţi oxigenezi foarte bine potenţialul de lider respectând valorile care te fac excepţional şi care, totodată, sunt bine întipărite în ceilalţi oameni?

Poţi să-ţi exprimi viziunea în aşa fel încât să-i faci pe oameni să acţioneze în spiritul ei? Cum interacţionezi cu oamenii? Ce preţ are progresul tău? Oamenii sunt oare dispuşi să plătească acest preţ? Îţi controlezi aşteptările crescute? Leadershipul tău constituie o oportunitate cu risc scăzut, dar cu posibilităţi mari de câştig pentru oameni? Deciziile tale răspund aşteptărilor oamenilor, sau sunt împotriva naturii umane?

Imaginea de fundal este ceea ce rămâne de văzut la tine după ce ţi-ai dovedit măiestria în gestionarea unei situaţii în care te-ai simţit blocat.

Renunţarea temporară poate fi un efect al conjuncturilor de greşită interpretare a situaţiei care anulează momentului prielnic de a acţiona. Sau poate fi o formă amiabilă de stingere a legăturii dintre eşec şi recunoaşterea neputinţei de a aborda evenimentele.

A-i conduce pe oameni spre eşec nu este un act de eroism, este o lipsă de responsabilitate. Un lider bun îşi construieşte mai multe strategii înainte de a lua o decizie importantă, mai ales atunci când este pusă în joc cariera sau viaţa subordonaţilor săi. De foarte multe ori chiar se consultă cu subalternii săi privind modul în care este mai bine să acţioneze.

Oamenii tind întotdeauna să-i răsplătească pe aceia care îi îndrumă într-o direcţie care se potriveşte cel mai bine cu dorinţele lor. Este o mare diferenţa între a urma pe cineva de bunăvoie, fără nici o obligaţie, şi a-l urma pentru că n-ai încotro. Hotărârea fermă şi dorinţa adevărată de a lucra pentru binele comun este ceea ce îi caracterizează pe liderii talentaţi. Ei nu se implică într-o anumită acţiune fără să fie siguri că nu există riscuri majore şi că toată lumea iese în câştig.

În viaţa profesională oamenii reprezintă totul. Prin urmare, este deosebit de important să fii responsabil şi corect faţă de toţi aceia pe care îi ai în subordine şi să dai dovadă de mai multă flexibilitate în relaţiile cu ei. Doar aşa vei putea să le câştigi admiraţia, susţinerea, încrederea şi respectul, acel respect clădit pe devotament şi susţinere.

Felul cum te implici în derularea evenimentelor determină felul cum răspunzi la acuzaţiile de vină ce ţi se aduc în cazul unei depăşiri a limitelor care îţi pun la încercare caracterul.

Ştii să te apropii de oameni atunci când eşti pe cale să renunţi la misiunea ta?

Renunţarea temporară este o manifestare a raţionalităţii bazată pe o abordare empirică ce depăşeşte restricţiile impuse de realitatea văzută prin complexitatea şi profunzimea unor cauze determinate de percepţia succesiunii faptelor şi evenimentelor. Ea are ca punct de plecare de apartenenţa la un cadru mai restrâns de garantare a reciprocităţii dintre conştientizarea de sine şi conştientizarea vulnerabilităţilor altora în faţa unor evenimente neprevăzute.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate