ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Stop For A Minute (I)

On Mai 08, 2018, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Ştiinţa de a trăi o melodie se întregeşte prin capacitatea omului de a se rupe de real pentru a însufleţi puţin irealul.

O lungă rădăcină sonoră se smulge din trecut şi iese la lumină ca o scânteie dintr-un uriaş foc ceresc, amestecată cu însăşi feluritele însemnări ale artistului despre originea, destinul şi menirea unei realităţi care multiplică imaginile unei lumi văzută doar în alb şi roşu, a ceea ce se vrea a fi o comparaţie între sursa vieţii veşnice şi finitudinea unei opere de artă.

Ea se întinde printre oglinzile memoriei universale ca un ecou al unei capodopere vibrante care uimeşte privitorii şi pune pe gânduri ascultătorii, într-o făgăduială adusă eternităţi aflată permanent dincolo de tot ceea ce este efemer şi pieritor: "What have you come to be, to be now?" Încă te întrebi de ce este importantă experienţa ascultării născută dintr-o motivaţie interioară ce îşi găseşte mijloacele ideale de exprimare?

Himeric, auzi o voce plină de expresivitate într-o aglomeraţie de praf de stele, sclipiri colorate ale unui ritm de simţire tacticos, întâlneşti fără să vrei o privire a unei lumi mult diferite care te atinge până-n străfundul inimii, care parcă vrea să spună: “I'll be protectin you from what you run into”. Ea te înmărmureşte prin naturaleţea şi autenticitatea cu care este redată fulgerător o parte dintr-o experienţă privilegiată, despre o mărturisire care te ajută să îţi construieşti propriile adevăruri într-o formă artistică care îşi continuă revărsările de pasiune pură. You can believe that part of mine !

Ştiinţa de a trăi o melodie se întregeşte prin capacitatea omului de a se rupe de real pentru a însufleţi puţin irealul. Ştii profund că ai dat peste filonul care permite realizarea ambiţiilor unei lungi gândiri captivante, o invitaţie la o călătorie mentală în infinit, that secret down, împletind perfect măiestria şi iscusinţa unei neobosite alternanţe vizionare într-o magnifică limpezime a armoniei dintre conţinut şi formă, sub semnul a ceea ce s-ar putea numi "impulsul către inspiraţie".

Leadership: Consideri că cea mai coerentă abordare a unei teme din mai multe perspective ar fi extinderea semnificaţiei conceptelor de calitate şi valoare identificate în efectele de adâncime ale procesului de “a vedea” separat de “a înţelege”?

Inexplicabil, simţi că pluteşti în jurul unor lumini misterioase care strălucesc a fericire pură, ca o continuă devenire într-o lume eternă, vizavi de actul plăsmuirii unor noi orizonturi de timp. Pe linia acestei arii a imaginarului şi a limbajului poetic, te regăseşti sub forma unei povestiri care curge lin, reușind în același timp să fii aproape de spiritul unor personaje din opera lui Borges, ajungând aproape la o relație intimă cu acestea.

Auditivul se vădeşte a fi încărcat potenţial cu o dublă revărsare semantică - una spre întărirea expresiei unui conţinut emoţional şi alta spre revelarea purităţii expresive a efectelor sonore dominante prin modulaţii intense şi repetate, adaptate la tonalităţi minore îndepărtate. Press Repeat and Open up your eyes again ca să te recunoşti altcineva într-un alt cadru de poveste.

Ferecate într-o anumită densitate materială, variaţiunile născute din prelungirea sunetelor într-un text plin de cuvinte meşteşugite, înşirate sfâşietor şi inspirat în acelaşi timp, sunt gândite în aşa fel încât oricare dintre ele să poată deveni muzica unui film. Fiecare piesă este un univers. Fiecare muzică este o aventură de poveste.

Artistul expune diferenţele dintre a vedea şi a privi, dintre percepţie şi o veritabilă arheologie a imaginii, într-un univers a cărei poveste este legată de cromatica unei fotografii sau de personalizarea unui clip video, aplicând filtrele uniforme şi graduale. El vede imaginea finală a unei construcţii separat de a înţelege rolul şi utilizarea ei în favoarea temei alese.

Mai întâi compui melodia (având în minte o imagine), apoi îi scrii versurile.

Când Michelangelo a achiziţionat un bloc de marmură albă de Carrara, abandonată după eșecul altor sculptori, el a vizualizat modelul unui bărbat ideal separat de a-i atribui tema biblică a victoriei lui David.

“A vedea” înseamnă a crede în virtutea unei înfăptuiri fabuloase, în timp ce “a înţelege” înseamnă a descifra sau a dezvălui ce se ascunde dincolo de o impresie generală.

Leadership: Poţi să dezvălui importanţa şi originalitatea unei imagini care se deplasează liber în jurul unei acţiuni “îngheţate” în timp, prin prisma imaginarului care însufleţeşte o curiozitate amplă despre viaţă?

Iar dacă toate sunetele şi frecvenţele sunt strâns legate în univers, atunci literele transpuse în cuvinte formează o galaxie, o formă de organizare a materiei aflate în mişcare în spaţiu şi timp, în condiţiile în care totul este straniu. Orice melodie redă imaginar sau real o anumită scenă de viaţă, cauza unei viitoare nostalgii sau a unei viitoare bântuiri, un alt decor al minţii care îşi caută înţelesurile de pe culmea refuzului de a vedea adevărul dat de Dumnezeu. Try not to lose your own !

Se spune că celebrul inginer american, Washington Roebling, a suferit un accident imediat după începerea podului Brooklyn. Toată lumea credea că renunțase la opera sa. Rămas invalid, nu i-a mai rămas decât să urmărească cu telescopul progresele făcute la construcţia podului, de la ultimul etaj al clădirii în care locuia.

Scriitorul Paul Auster spunea despre Roebling: “Lucrul cel mai remarcabil era că întregul pod se afla literalmente în capul său: fiecare bucăţică fusese memorată până la cele mai micuţe piese de oţel şi de piatră. Şi chiar dacă el n-a pus niciodată piciorul pe pod, acesta se afla deja înăuntrul său, ca şi cum, după atâţia ani, structura aceea crescuse cumva în interiorul trupului său.”

Fiecare inginer se loveşte de o barieră care îi susţine puternic viziunea înainte de a construi un pod. La fel, fiecare artist se loveşte de o îndoială. Ce preferi să ştii că eşti: un creator de materie sau un model explicativ al naturii ei?

Leadershipul este dat de creatorul care crede în virtutea unei înfăptuiri fabuloase, în timp ce dezvăluie ce se ascunde dincolo de o impresie generală.

Stop For A Minute este un efort pregnant de a reflecta la compoziţia unei teme care dă valoare unei imagini pe care mulţi nu o băga în seamă, sau o privesc fără să se întrebe ce anume exprimă ea.* Notă: Sandra - Stop For A Minute

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us