ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Tainicul atelier al leadershipului

On Martie 31, 2012, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Asigură-ţi mijloacele de a-ţi rafina trăsăturile de caracter şi de a le folosi în favoarea ta, orientându-ţi deciziile în direcţia sentimentelor şi a trăirilor tale cele mai profunde.

Începutul filmului „The Devils Advocate (1997)”. Kevin Lomax, un tânăr avocat foarte ambiţios, reuşeşte să-l scoată nevinovat pe clientul său foarte înstărit – condamnat pentru dublu viol. Imediat după acest succes este recrutat de renumita firmă de avocatură „Milton, Chadwick & Waters”. Iar de aici şi până în Iad n-a fost cale lungă. Soţia lui moare, mama lui la fel, iar prietenii lui dispar în chip misterios. Viaţa lui se destrămă. De vină era nimeni altul decât tatăl lui vitreg, John Milton care, în finalul filmului, îi propune să se alăture lui, şi să „servească” păcatul. Dar Kevin, copleşit de amintirea soţiei sale, comite gestul neaşteptat: se sinucide, punând punct acestui pact cu diavolul.

Apoi acţiunea este derulată înapoi. Camera se îndreaptă către Kevin, intrând în sala de judecată, buimăcit, unde trebuia să-l apere pe respectivul inculpat acuzat de viol. Privirea lui o întâlni pe a soţiei lui, Mary, şi rămase pironită, ca o forţă magnetică, de seninătatea şi puritatea ei. Pătruns în adâncul inimii de o bucurie tainică, se apropie de ea.

Şi cele două capete fermecătoare, unul palid şi învăluit de magia binecuvântatei revederi, celălalt îmbujorat, blând şi zâmbitor, se apropiară cu graţie şi îşi împreunară buzele şi gândurile - ca şi când două picături de esenţă vie s-ar fi întâlnit, devenind un singur întreg. Inima lui Kevin părea să emane aceleaşi cuvinte pe care contele La Mole i le-a adresat altădată reginei Margot: "Am nevoie de tine aşa cum am nevoie de aer, de lumina zilei."

Chipul său, plin de bucuria unor sentimente foarte adânci, oglindea un singur gând: „Te iubesc, Mary !” - iar aceste cuvinte scumpe, aceste cuvinte pentru care toate graiurile pământului au ales vocalele cele mai unduioase şi consoanele cele mai plăcute la auz – fuseseră într-adevăr grăitoare pentru modul în care şi-a susţinut pledoaria. De fapt, Kevin a decis să nu-şi mai reprezinte clientul, refuzând în acest fel să decadă moral.

Leadership: Ai încercat să-ţi testezi capacitatea de a simţi într-un context care te constrânge, dar îţi oferă ocazia de a te dezvălui lumii întru totul?

Orice schimbare importantă a sensului existenţei tale este de regulă susţinută şi întreţinută de evoluţia leadershipului tău. Modificarea propriului tău statut prin subminarea valorilor şi principiilor de bază (pe care este imperios necesar să le respecţi pentru a căpăta acele trăsături de personalitate acceptate de ceilalţi oameni) – îţi poate afecta nivelul de conştiinţă, credinţa, inducând stări sufleteşti şi mentale destul de apăsătoare. Care dacă persistă în timp îţi pot crea disconfort la nivel psihic şi emoţional.

Un astfel de disconfort, cauzat de trecerea la o viaţă altruistă, generatoare de iubire, la o existenţă egocentrică, l-a copleşit pe tânărul avocat Kevin Lomax după ce s-a abătut de la valorile morale pe care le întrupa. El reprezintă un exemplu semnificativ al tipului uman care nu şi-a pierdut complet onoarea, şi, îndatorat naturii sale interioare, şi mai ales, învăluit de sentimentele pe care le nutrea pentru persoana iubită, şi-a găsit salvarea propriului sine, din păcate, prin suicid.

De multe ori curajul de a te dezvălui lumii aşa cum sufletul ţi-o cere, prin accentuarea tendinţei de a te judeca aspru pentru greşelile făcute sau ca urmare a reamintirii unei experienţe de tipul „lecţia morţii care dă viaţă", sau printr-un efort al conştiinţei de a discerne între adevăr şi falsitate, între bine şi rău, iese în evidenţă în momentul când trebuie să-ţi împingi limitele către un sfârşit ineluctabil.

Leadershipul este o unealtă a redresării atitudinii faţă de menirea pe care ţi-o asumi, având ca suport puterea de a face dintr-un rezultat al unui lung proces de conştiinţă un vârf de lance pentru înnoirea propriei făpturi.

Important în evoluţia leadershipului tău sunt nu numai sinele şi cunoaşterea, ci şi ciclul de trăiri şi manifestări pe care le produci, - întreaga „producţie” a emoţiilor, a năzuinţelor, a pornirilor şi descătuşărilor interioare într-un anumit moment. Mai trebuie adăugat la aceasta încă o dimensiune importantă: faptul că îţi trăieşti „opera”.

Întregul tău stil de viaţă combinat cu stilul de leadership adoptat condiţionează „opera de convertire” la tine însuţi.

A experimenta "oglindirea" înseamnă să urmezi tendinţa către unitatea dintre imaginea pe care ţi-o dă percepţia unei alunecări în păcat şi conţinutul credinţei care îţi asigură victoria valorilor în faţa lumii şi a destinului.

Kevin Lomax a renunţat la poziţia pe care o deţinea în cea mai puternică firma de avocatură din lume, reuşind astfel, în final, să revină la statusul lui iniţial, corect şi cinstit pe care s-a bazat existenţa sa – căsnicia cu Mary, relaţia cu mama sa şi cu prietenii săi. El a avut puterea să-şi reevalueze Eul şi să-şi pună în valoare trăsăturile de caracter, cam târziu ce-i drept, intensificându-şi percepţia asupra propriului sine în relaţie cu Eul celor pe care îi iubea, mai ales cu al lui Mary.

Tu, viitor lider, cum ai proceda? Ai renunţa la poziţia pe care o ai ca să întăreşti relaţiile cu cei apropiaţi, sau ai continua să-ţi depăşeşti condiţia, încercând cu adevărat să fii mai mult - şi să rişti să dai greş în cea mai importantă zona a fiinţei tale – conştiinţa?

Leadership: Poţi merge ore în şir în umbra unui turn, fără să o poţi depăşi?

Dă o şansă leadershipului tău să devină un punct forte al vieţii tale, menţinându-ţi integritatea morală şi emoţională mai mult timp. Dar pentru asta trebuie să pătrunzi în lumea interioară a celorlalţi oameni, să citeşti cele mai adânci sentimente ale lor, să încerci să te apropii moral şi emoţional de ei.

Atitudinea ta plină de atenţie mai ales faţă de cei care fac parte din viaţa ta, capacitatea ta de a te adapta la nevoile lor sufleteşti, este cheia întregului proces de finisare a propriului tău Eu. Ca să te ridici la înălţimea leadershipului, trebuie să primeşti acceptul propriului tău Eu de a te îndrepta şi de a te întări emoţional. Prin urmare, înglobează în conştiinţa ta, în adâncul fiinţei tale acele gânduri pozitive, constructive, bine şlefuite, şi nu lăsa să le întunece niciodată nimeni şi nimic.

În timpul efortului fizic inima trebuie să asigure un aport mai mare de sânge spre diferitele organe şi mai ales spre sistemul muscular.

Tot aşa şi tu, ca să evoluezi către un nivel înalt de conştientizare a îndatoririlor faţă de fundamentele propriei credinţe şi să asculţi strigătul, adesea tăcut, care se ridică din inimă, trebuie să adaugi un plus de echilibru sufletesc la nivelul relaţiei dintre ceea ce este just (corectitudinea) şi ceea ce este raţional (binele).

A nu te preocupa de schimbarea propriului tău fel de a fi este ca şi cum ai merge minute în şir în umbra unui turn foarte înalt, fără să o poţi depăşi. Turnul este proiecţia propriei tale conştiinţe, iar umbra este acea parte constantă din tine care te urmează peste tot. Dacă vrei să urci pe scara leadershipului, învaţă să te depăşeşti pe tine însuţi, să depăşeşti orice dubiu pe care îl ai în legătură cu propriul tău sine - întărindu-ţi valorile spirituale şi morale, şi dând dovadă de multă tărie de caracter.

Conştiinţa care te ghidează în viaţă pe calea cea bună este echivalentul şansei pe care ţi-o oferi de a da timpul înapoi prin rememorarea senzaţiilor, amintirilor, gândurilor, sentimentelor, dar şi prin "recâştigarea" sufletului pierdut printr-o formă a vinovăţiei şi a deznădejdii.

Tainicul atelier al leadershipului este locul unde se şlefuieşte şi se cizelează sistemul tău de norme morale şi de comportament, adunate în timp, pe care trebuie să le pui în valoare în orice situaţie ca să scoţi tot ce e mai frumos din tine şi din ceilalţi oameni. Şi, în permanenţă, să le menţii în condiţii corespunzătoare astfel încât niciodată să nu se degradeze şi să nu-şi piardă strălucirea.

Asigură-ţi mijloacele de a-ţi rafina trăsăturile şi de a le folosi în favoarea ta, orientându-ţi deciziile în direcţia sentimentelor şi a trăirilor tale cele mai profunde. Intensifică-ţi puterea de a percepe emoţiile celorlalţi şi, în funcţie de ele, să asiguri un aport mare de energie pozitivă sufletului tău şi să dai un sens nou vieţii tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate