ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Things Have Changed (I)

On August 31, 2015, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Dezvoltă-ţi identitatea prin atingerea libertăţii de a fi, gândindu-te la ceea ce îţi pasă chiar dacă lucrurile se schimbă.

O anumită perturbare a sinelui se dezvoltase subit în decursul unui ciclu nou de producţie a unui loc de virtute, în desfăşurarea acelui dialog asurzitor ce aproape îmi marcase destinul. Dintre două perspective distincte: una a înălţimii ameţitoare şi una a unui personaj fictiv asupra unor evenimente reale care trebuiau depăşite. Totul părea încurcat. Am constatat cu stupoare că ajunsesem aproape de locul pe care-l părăsisem. „This place ain't doing me any good.”

Nu vreau să spun lucruri absurde sau surprinzătoare venind dinspre propria-mi interioritate, aşa cum face un scriitor atunci când se inspiră dintr-un puternic simţ al identităţii şi îl dezvăluie pe ascuns pe tot parcursul romanului, ca răspuns dat poziţiei sale filosofice. Ci vreau să le văd cum se manifestă ele pe cont propriu, aceste lucruri care doar se presupun a fi şi se exprimă doar prin forme de artă atunci când locul la care îmi programez existenţa, căpătând o anumită apreciere epistemică, devine înzestrat cu raţiune şi semnificaţie. "I'm locked in tight, I'm out of range".

Omul, acest circuit rigid de parcurs de cunoaşterea aflată într-un câmp de forţe conducătoare, acest suflet proactiv servit de organele de reproducere ale unei beatitudini fără margini, pe care nimic nu-l poate smulge ca pe o buruiană din calea destinului, a trecut odată printr-un tunel întunecat, fiind predispus la o formă de protest: "I used to care, but things have changed”.

Încet-încet, s-a stabilit un dialog dintre ceea ce pur şi simplu se întâmpla în afara voinţei mele şi ceea ce gândeam despre mine ca fiind altcineva, de unde puteam să mă inspir cu încredere. Un dialog al cărui resort şi călăuză era însăşi propria mea libertate de a fi, de a da socoteală numai raţiunii pe care se întemeiază acea dispoziţie a putinţei de a crea un nou profil, aşa cum se întâmplă atunci când un scriitor caută să-şi integreze viziunea despre lume într-un roman plin de suspans. Eram, cum se zice: "A worried man with a worried mind”.

Leadership: Îţi intensifici tentativele de dirijare a instinctelor şi inclinaţiilor spre o anumită raţiune, ca fiind adevărate pietre de temelie la construirea unui „acum” de care să fii mândru?

Identitatea pe care o dezvolţi prin atingerea libertăţii de a fi, făcând din leadership o conexiune între cunoaştere, viziune şi voinţa de a crea o nouă experienţă de viaţă - toate focalizate spre un loc potrivit în care să găseşti refugiu, elimină acele modificări ale gândirii care nu au impact considerabil asupra direcţiei pe care doreşti să o imprimi filosofiei şi schimbării tale.

Liderii cei mai buni îşi intensifică tentativele de dirijare a instinctelor şi inclinaţiilor spre o raţiune de tip „gândeşte-te la ceea ce îţi pasă, chiar dacă lucrurile se schimbă”, una care pretinde să readucă o stare de bine. Instinctele şi inclinaţiile, purtătoare a unor profunde trăiri anterioare în momente ulterioare şi a unui randament superior de procesare a tot ceea ce îi defineşte pe aceşti artizani ai schimbării, incluzând atât calităţile, dar şi defectele, sunt adevărate pietre de temelie la construirea unui „acum” de care ei pot să fie mândri.

Prin faptul că reuşeşti să gândeşti despre tine ca fiind altcineva, de unde te poţi inspira cu încredere, într-un timp al căutării, al regăsirii, al împăcării cu sine, îţi poţi trăi viaţa aşa cum cere imperativul categoric al schimbării.

Dar a fi altcineva cere un preţ mare. Înseamnă să dai socoteală raţiunii pe care se întemeiază acea dispoziţie a voinţei de a crea un profil nou al percepţiei de a te autocorecta prin consumul de experienţe care te marchează în profunzime.

Percepţia, după cum preciza cineva pe web reprezintă un salt mare în cunoaştere care depinde de modul în care selectezi, organizezi şi interpretezi informaţiile receptate din mediul extern. În leadership, a crea un nou profil al percepţiei este echivalent cu a investi în tine tot ceea ce constaţi în urma ta, în trecutul tău, prin eforturile de a depăşi anumite stări sau prin eforturile de a-ţi menține status-quo-ul.

"Acum" trebuie să fie stadiul în care te recunoşti aparţinând unei viziuni absolut noi despre existenţă şi realitate care să faciliteze descoperirea însemnătăţii tale din perspectiva unei deschideri către nevoia de a fi altcineva.

Această viziune cuprinde dimensiunea lucrurilor care te fac mândru de tine însuţi şi te diferenţiază de restul lumii.

Things Have Changed evidenţiază acea forță a schimbării, impulsul de care ai nevoie pentru a deveni altcineva, stabilind prin ceea ce se deosebeşte o gândire axată pe sine şi o gândire axată pe seama unor evenimente care trebuiesc depăşite.

Depinde de tine cum îţi valorifici şansele de a exploata sinergiile dintre aceste două gândiri, încât să obţii o identitate care să te reprezinte ca o versiune mai grandioasă a Sinelui tău.* Notă: Bob Dylan - Things Have Changed

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us