ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ţinta dificilă din boxa acuzaţilor

On Octombrie 12, 2012, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Modul în care înfrunţi realitatea pe care ceilalţi intenţionează să ţi-o impună, este rezultatul procesului de transformare care te aduce faţă în faţă cu tine însuţi.

A fost ceva cu totul neaşteptat. Femeia se cutremură la vederea asasinului, ca şi cum ar fi fost atinsă cu un fier roşu, căci simţise un fior cutremurător trecându-i prin tot corpul, incinerându-i toată speranţa, toată forţa ascunsă în subconştient, toate trăirile nemanifestate.

Inocenta ei şi justiţia lui se întrepătrundeau cu o voinţă şi cu o determinare ameţitoare. De parcă între ei doi ar fi existat o paralelă unică, directă şi tulburătoare: slăbiciunea ei, educarea ei în spiritul bisericii - şi instinctul lui de asasin, la care se adaugă rolul lui de verigă intermediară între “excepţiile de procedură şi apărările de fond”, între o acceptare pură şi renunţarea la principii.

Biata femeie îşi dădea seama că îi sunase ceasul. Devenise fără voia ei o ţintă. Sosise clipa când avea să fie pusă la încercare. I se strânse inima. O clipă se simţi transportată într-o altă lume, a învinşilor, a surghiuniţilor, a celor scoşi de sub apărarea legilor. Prinse o clipă prielnică şi privi în ochii asasinului, cumpănind totul. Era cu neputinţă să fugă. Din toate părţile o pândeau legile de fier ale justiţiei lui. Se afla într-o boxă a acuzaţilor.

Leadership: Lecţia pe care ţi-o dă hazardul este aceea că ai capacitatea de a diminua potenţialul unui pericol înainte ca acesta să lovească?

O realitate impusă cu scopul de a deturna opţiunile individului. Cuprinsă de un sentiment de revoltă, de culpabilitate înrădăcinat atât de adânc, încât nici logica şi nici raţiunea nu ar fi putut vreodată să-l anihileze, femeia îşi adună tot curajul inimii şi spuse:

- N-ai niciun motiv să-mi faci rău...

- Nu, dar mi-am dat cuvântul, răspunse asasinul. Soţul tău a avut oportunitatea de a te salva. Dar s-a folosit de tine ca să încerce să se salveze el.

- Nu trebuie să faci asta, răspunse femeia cu o voce de înger.

Ca un om superior, ca un judecător milostiv care acordă o ultimă şansă celui condamnat la moarte, Anton Chigurh aruncă în sus o monedă de douăzeci şi cinci de cenţi, o prinde şi-i spune:

- Bine, asta e tot ce pot face pentru tine. Alege.

- Nu ! N-am să aleg ! răspunse categoric femeia cu un curaj izbitor, demn de un luptător. Moneda n-are nimic de spus. *

Leadership: Poţi să te analizezi din perspectiva unei înțelegeri de sine stătătoare prin trăirea acelui sentiment al distanței faţă de suferinţa ce cunoaște foarte puține legături cu prezentul, dar care te face să crezi că aparţii de ceva sau cineva?

Cineva remarca bine: “Realitatea pe care o trăieşti este oglinda ta şi reflectă tot ceea ce eşti în interior: compasiune, speranţă, umanitate, solidaritate, gânduri pozitive, iertare, pace interioară, încredere şi credinţă.”

Dacă această realitate în care te regăseşti îţi este furată, modificată după voinţa celorlalţi, subordonată unor alte criterii decât cele care ar trebui să primeze, atunci se va produce un declic în felul tău de a fi.

În loc să evoluezi spre un nivel mai înalt al conştiinţei tale cu care să rezonezi 100%, deci spre o înţelegere profundă a esenţei din care eşti plămădit, vei fi ancorat ca o epavă ruginită într-un spaţiu închis, neaerisit, în care “nimicul” va prinde rădăcini. Un flux al unui proces de schimbare anormală, forţată, care depășește uneori cu mult acea formă a realității pe care ai pretins-o de-a lungul timpului.

Leadershipul se poate dovedi inutil, lipsit de fond, dacă îşi reduce gradul de rezistenţă şi protecţie în coliziunea cu un pol opus. El se poate transforma într-un agent al unei rupturi de tine însuţi şi de natura pe care o creează, de resursele pe care ţi le pune la îndemână pentru a-ţi menţine statutul de om de mare caracter.

Un fel de sabotare din exterior, din direcţia imprevizibilă a unei elite condusă de alte principii, nesănătoase, şi în alţi termeni care nu-i sunt caracteristici, care nu onorează cele mai de bază valori.

Leadership: Poţi să înfrunţi incertitudinea unui rezultat final, printr-o abatere de la regula generală conform căreia pe parcursul vieţii plăteşti mai mult pentru ceea ce primeşti decât pentru ceea ce dai?

Devii fără voia ta o ţintă a realităţii altora? Cum îţi manifeşti personalitatea la contactul cu o altă realitate? Te simţi transportat într-o altă lume, a învinşilor? Te afli într-o boxă a acuzaţilor? Cum poţi să-ţi menţii stabilitatea în conflictul dintre acuzatori şi apărători?

Nu poţi fi un om mare, dacă continui la nesfârşit să rămâi mic în ochii celorlalţi, dacă te laşi prins, ca un bulgăre de zăpadă într-o continuă rostogolire, în diverse situaţii în care îţi este dificil să acţionezi.

Dacă sursa de valori care îţi alimentează convingerile îşi încetează funcţionarea, drumul tău spre atingerea perfecţiunii se va surpa şi va continua să alunece până ce nicio intervenţie, nicio manifestare de amploare a voinţei tale nu va mai fi folositoare.

Leadership: Poti sa înfrunţi realitatea pe care ceilalţi intenţionează să ţi-o impună într-o lume în care nimic nu pare ceea ce este și în care orice, absolut orice, se poate întâmpla?

A înfrunta realitatea pe care ceilalţi încearcă să ţi-o impună este ca şi cum ai colecţiona oglinzi, suprafeţe neutre în faţa cărora te poţi arăta slab sau puternic pentru a te vedea reflectat. Este o încercare de a-ţi destăinui fără reţinere fidelitatea faţă de propria ta identitate, o formă de manifestare a celei mai pure laturi a sinelui tău care veghează constant asupra ta, mai ales în condiţii vitrege.

Pentru ca dezvoltarea ta să fie cât mai sănătoasă încearcă să urmăreşti cu atenție firul roşu al întâmplărilor care te provoacă, independent de voinţa sau raţiunea ta, care te neliniştesc şi te implică într-un joc riscant. Încearcă să intuieşti ceea ce nu se potriveşte în vreun fel căutărilor tale şi să nu te laşi capturat de acea forță stranie a hazardului și a coincidențelor care face ca, la un moment dat, fiecare să se afle în apropierea celuilalt, căutându-se sau doar intersectându-se fără voia lui.

Dincolo de valorile şi convingerile tale pe care le creezi prin construirea relaţiilor, fiind vorba de un proces constant, oricare dintre perspectivele care te fac să înţelegi adevărata esenţă a propriei personalităţi trebuie să fie în orice moment şi în orice condiţii, posibilă.

Raţionamentul precar care permite existenţa factorului numit "resemnare" interferează cu ceea ce constaţi că trebuie schimbat la lume începând cu ceea ce ţi se întâmplă într-un mod care vede dincolo de limitările realităţii imediate şi de hazardul faptelor care ţi se înlănţuie în viaţă.

Ţinta dificilă din boxa acuzaţilor reprezintă omul care, depinzând de hazard, este condamnat fără voia lui să-şi schimbe destinul. El trece de la o etapă de acceptare la una de supravieţuire.

Eşti pregătit să iniţiezi o evaluare a realităţii pe care o trăieşti atunci când eşti supus influenţei celor străini de principiile sănătoase ale leadershipului? Graniţa dintre a accepta realitatea lor sau de a o respinge, fiind oricum, extrem de fragilă.

A accepta realitatea pe care ceilalţi încearcă să ţi-o impună necesită permanent o evaluare a propriilor principii, sentimente şi modalităţi de acţiune. Accepţi să te transformi într-un gropar al realităţii pe care o trăieşti, sau să devii arhitectul ei?

Ca lider, trebuie să fii în concordanţă cu realitatea, dar şi cu tine însuţi – acel tot unitar (format din idei, concepţii, principii şi sentimente) consolidat în timp. A accepta o realitate impusă, în discordanţă cu ceea ce eşti, te poate trimite în boxa acuzaţilor. Fii fidel principiilor tale şi Eu-lui tău, fii tu însuţi un judecător imparţial a aceea ce eşti şi îţi vei demonstra nevinovăţia şi fidelitatea faţă de tine şi faţă de oamenii care te-au investit cu încrederea lor.

Modul în care înfrunţi realitatea pe care ceilalţi intenţionează să ţi-o impună, este rezultatul procesului de transformare care te aduce faţă în faţă cu tine însuţi.* Notă: No Country for Old Men (2007)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us