ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ţinuturile necunoscute ale realităţii

On Februarie 15, 2014, in Leadership GT-Accent, by Neculai Fantanaru

Optimizează-ţi performanța în dezvoltarea relaţiilor interumane, prin cultivarea capacităţii de a diferenţia ceea ce ştii de ceea ce nu ştii.

Era ceva atât de nevinovat în Ellie, atât de simplu, aproape înduioşător de pur, încât eram mirat să văd cât de bine se descurcă în afaceri şi cât lua de bun din ceea ce i se spunea. Şi totuşi, nu mă înşelam în privinţa ei. Ştiam prea bine ce fel de fiinţă era. Îi cunoşteam prea bine de acum simplitatea, afecţiunea ce mi-o purta, blândeţea-i naturală.

Numai că ea cunoştea doar o felie, destul de subţire a fiinţei mele. Nu ştia mai nimic despre lumea mea, o lume în care erai obligat să şterpeleşti ca să zici că ai câştigat ceva. Nu ştia ce înseamnă să fii crescut şi educat modest, dar cinstit, însă cu o grijă permanentă pentru ziua de mâine, pentru bani, de o mamă care şi-a tocit degetele pentru a te face respectabil, convinsă că băiatul ei trebuie să ajungă bine în viaţă.”

Ellie îmi descoperea lumea aşa cum eu o descopeream pe a ei. Amândoi descopeream ţinuturi necunoscute. 1

Leadership: Poţi să stabileşti o valoare de referinţă prin intermediul unei cunoaşteri aprofundate?

Leadershipul, ca mijloc al profundei cunoaşteri umane, în şirul mult mai numeros al observaţiilor privind corespondenţa dintre certitudine şi incertitudine pe care o implică eventuala “negociere” asupra semnării acordului de asociere la o realitate obiectivă, devine un jucător de top pe segmentul construcţiilor de percepţii care favorizează înţelegerea şi stabilirea relaţiilor interumane.

Cineva preciza: “Relaţiile interindividuale constituie un proces continuu, în desfăşurarea căruia se produce şi o modificare a ponderii elementelor determinante. La început, factorul cel mai important în modelarea atitudinii faţă de individul nou întâlnit îl constituie binecunoscuta „prima impresie“. Dar, treptat, aceasta este înlocuită sau corectată de elementele reieşite din cunoaşterea mai profundă a însuşirilor pozitive şi negative ale celui în cauză.

Aidoma unei ciocănitoare care se mută din copac în copac, neobosită, după reguli numai de ea ştiute, curăţându-i de insecte, leadershipul iscodeşte mereu în trunchiul marelui stejar al adevărului, stabilind o valoare de referinţă faţă de care se trasează conturul unor imagini mai clare despre oameni. Această valoare se poate seta numai prin intermediul unei cunoaşteri mai aprofundate a omului luat ca individ, dar şi în interacţiune cu alţii.

Leadership: Poţi să analizezi omul în oglinda celor mai variate aspecte ale personalităţii sale?

Leadershipul, a cărui elemente de fond sunt preluate de o gândire axată pe principiul “nu ai cum să cunoşti dacă nu crezi şi nu ai cum să crezi tot ceea ce cunoşti”, constituind o măsură de pătrundere în spaţiul unei realităţi distincte, îşi extinde regulile privind modul de administrare a relaţiilor dintre indivizi. Până în cele mai mici amănunte nu poţi cunoaşte pe nimeni, dar poţi stabili într-o măsură destul de bună potenţialul fiecăruia.

Privind mai îndeaproape omul, analizându-l în oglinda celor mai variate aspecte ale personalităţii sale, ferindu-te de tentaţia de a emite ipoteze apriori, vei putea efectua acele mutări succesive şi bine calculate de la un plan care nu permite definitivarea uniunii dintre două sau mai multe tipuri de mentalităţi, la un plan care optimizează performanța în dezvoltarea interumană. Prin cultivarea capacităţii de a diferenţia ceea ce ştii de ceea ce nu ştii.

Ţinuturile necunoscute ale realităţii sunt acele elemente componente ale factorului uman care favorizează sau nu performanţa individuală şi colectivă, prin aspectele motivaţionale, uneori schimbătoare.

Cunoaşterea cât mai profundă a acestei necunoscute numite “om” este esenţială în leadership. A cărui claritate şi previzibilitate în ceea ce priveşte evoluţia şi tendinţele omului de stabilire a relaţiilor, compatibile cu performanţele ridicate, oferă numeroase moduri de evaluare şi întreţinere a acelor orientări fundamentale care au un impact puternic asupra societăţii.* Notă: Agatha Christie - Endless Night

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us