ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Triunghiul Abstract

On Septembrie 21, 2020, in Leadership sX-Experience, by Neculai Fantanaru

Povestea cea mai lungă a Creaţiei este împlinirea ştiinţei de a fi tu însuţi o ştiinţă.

Frumoase sunt poveștile, dar lumea a uitat de ele. Nimeni nu le mai trăiește cu intensitate, nimeni nu le mai citeşte cu sufletul la gură, mulţi au uitat de ele, sau nici măcar n-au auzit. O asemenea poveste este "Neverending Story". O citeam prin anul întâi de facultate, dar am văzut ecranizarea ei prin clasa a 2-a. Acestei povești memorabile, diferită de toate celelalte, i se poate atribui acea trăire a divinităţii într-un vis misterios, apropiată de acea trăire a unei vieţi pline de suspans şi necunoscut, fiindcă pare a fi scrisă de o mână care instinctiv ştie totul despre sufletul oamenilor liberi, visători, idealişti.

Și tot nu pot uita cele trei mari probe, foarte grele, prin care a trebuit să treacă personajul principal, pe nume Bastian: proba Sfincșilor, proba Oglinzilor și proba Norocului.

Curajul era doar începutul, întotdeauna curajoși găsești peste tot. Dar mai departe toți dădeau greș...

Pe parcursul cărţii am încercat să găsesc piatra filosofală numită “încredere”, pe care altădată Voltaire o confundase cu “adevărul” într-un context cvasi-figurativ. Dar găsirea pietrei filosofale era de departe o operațiune prea delicată pentru cine nu era pregătit spiritual să se schimbe. Mai importante erau acele câteva chei secrete de înţelegere, de mare încărcătură mistică, pe care nimeni nu le putea distinge prea bine doar prin vizionarea filmului (ce-i drept, excepțional realizat), ci doar citind cartea le puteai găsi, iar asta numai dacă știai unde să îți focalizezi atenția.

În asta constă diferența dintre oameni. Nu este vorba despre învingători și învinși, despre religii sau despre cultură, despre încredere sau despre adevăr. Este vorba că unii au visat, au căutat, au știut unde să privească și au descoperit cheile care i-au ajutat să treacă cu brio cele trei probe fatale.

Un cabalist adevărat ar fi rezumat astfel subiectul cărţii: "Învață să separi Divinitatea ta personală creatoare în cele trei persoane ale Trinității".

Prin urmare, luați seama la Triunghiul Abstract care nu piere odată cu lucrurile create în această lume. Prefer aici să mă gândesc la cartea fundamentală a unei literaturi bine scrise, dincolo de gusturi şi curente, dar şi la importanţa unei ştiinţe despre suflet care studiază realitatea profundă din universul stărilor mentale, mai cuprinzătoare decât universul strict fizic. Bastian este doar un personaj obişnuit pentru cei mai mulţi cititori, dar pentru cei iniţiaţi în tainele cunoaşterii, el reprezintă oglinda unei realităţi superioare.

Leadership: Cum te raportezi la trăirea unei vieţi plină de iluminare, în condiţiile de validare a unei ştiinţe considerată ca făcând parte dintr-o existenţă ce merită povestită în altă variantă de expunere a conţinutului ei?

Succesiunea cuvintelor de care m-am ataşat, citind o poveste plină de tâlc, ascunzând multe emoţii, îmi dezvăluie o hartă pe care doresc cu nerăbdare să o parcurg pentru a mă regăsi pe mine şi pentru a avea din nou încredere în puterea mea sacră. Există cuvinte ce pot vindeca, cuvinte ce pot alina, cuvinte ce pot ajuta. Iar toate cuvintele care îmi atrag atenţia despre posibilitatea existenţei mele într-o carte plină de amintiri, plină de emoții, plină de ezoterisme şi de locuri îndepărtate, au o putere magică pentru că aduc în prim plan împlinirea mea spirituală.

Cuvintele pot să furnizeze interpretări ale unor experienţe transformatoare personale, iar eu încerc să interpretez concluziile lor din punct de vedere al unui creator de poveşti adevărate care ştie să scrie o capodoperă printr-o persoană interpusă (un personaj autentic). Iar calitatea de a fi un Creator emană din atitudinea mea faţă de efectele ştiinţei pe care o cultiv, aceasta putând fi etichetată drept o odisee a spiritului ludic şi imaginativ. În sfârşit mă simt parte din cuvintele unei poveşti care cere uzul inimii şi minţii.

Un cuvând este o lume, atât de aproape de un alt cuvânt, deci de o altă lume. Plecând de la acest considerent, am învăţat să fiu eu însumi o ştiinţă, transformându-mi viaţa într-o poveste care nu aş vrea să se mai sfârşească. Cred că asta înseamnă să iubeşti ştiinţa, să încetezi să fii pasiv într-o realitate fără perspective, fără pretenţii de exclusivitate, fără vise, şi să înveţi să te exprimi în termeni de "călătorie" care începe şi se termină cu viziunea deschisă asupra unei realităţi ignorate de toţi.

Spun asta deoarece povestea cea mai lungă a Creaţiei este împlinirea ştiinţei de a fi eu însumi o ştiinţă. Însăşi ştiinţa povestirii este tot o poveste, la fel de lungă ca şi împlinirea unui vis care schimbă viitorul, în momentul când prezenţa ta se loveşte de o realitate care spune mai mult decât orice cuvânt. Această realitate trebuie să ofere prilejul descoperirii unei alte feţe a propriei mele personalităţi, o trăire a vieţii fără lupte, încrâncenări şi frustrări, în temeiul unei modalităţi de cunoaştere a unei realităţi suprasensibile, coborând de la universal la particular.

Leadership: Conţinutul poveştii tale de viaţă are puterea să valideze o ştiinţă a cărei pregnanţă este evidentă în cauzalitatea legăturii dintre ceea ce se exprimă prin cuvinte și ceea poate fi exprimat printr-o interiorizare a cuvintelor?

O existenţă ce merită povestită în altă variantă de expunere a conţinutului ei este expresia unei transformări profunde a realităţii în care condiția omului este reprezentată fără prea multă consistenţă, într-o realitate mai largă, printr-o viziune care înseninează orizontul ideilor pure.

Aici îşi face loc o exprimare deosebită, prin cuvinte ce pot fi interiorizate drept ceva dedus aprioric din ideea de “Sânul Infinit al Duratei”, la modul că tot ceea ce mintea concepe şi crede cu adevărat, poate să devină o realitate firească în cadrul diferitelor moduri de raportare la timp, la ştiinţă şi la viaţa de dincolo de oglindă.

Cred că povestea în care mă regăsesc cel mai bine este asemenea unei amprente energetice provenită din experienţa vieţii, a cărei unicitate îi sporeşte misterul. La fel de bine poate fi o formă de ameliorare a existenţei, o formă de spiritualizare a unui artist care se hrăneşte cu euforia creaţiei. Asta este, de fapt, o viaţă plină de iluminare: este procesul dezvoltării acelui simţ al adevărului din fiinţa ta care reacţionează la cauzalitatea unei poveşti spusă cu tâlc, cu măiestrie, prin experiența definitorie a dualităţii dintre trup şi suflet, dintre vis şi realitate.

Modul de manifestare al leadershipului depinde de capacitatea omului de a se exprima şi de a-şi susţine cu îndrăzneală opiniile, ca şi când ar fi manifestarea alegerii de a experimenta viaţa din perspectiva unei poveşti care îşi păstrează conţinutul pe o durată nelimitată.

Triunghiul Abstract cuprinde trei realităţi diferite care alcătuiesc esenţa unei poveşti nemuritoare (prin însăşi conţinutul ei atât de sublim): o realitate numită Lumea Spirituală, o realitate numită Vis (sau plenitudine indivizibilă în mişcare curgătoare) şi o realitate numită Timp. Mai trebuie să luăm în calcul un aspect privilegiat pentru ca lumea să aibă acces la sfera emoţională a subiectului: să fim noi înşine o creaţie care are curajul de a coborî în teribilul joc al încarnării.

Povestea merge mai departe...

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate