ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ultima rază de lumină din iadul negru

On Martie 06, 2011, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Întoarce-te spre tine însuţi, ca să te poţi raporta la ceea ce simt ceilalţi faţă de tine.

Şi-a dat seama într-o clipă că se afla în faţa celei mai mari încercări din viaţa ei, şi nu prea ştia cum să-i facă faţă. Oamenii legii, mascaţii din trupele Swat, o înhăţaseră pe coridorul ce ducea la apartamentul ei. În care se afla "părintele ei adoptiv", Leon, asasinul, profesionistul. Unul dintre bărbaţi îi puse mâna la gură şi o întrebă pe un ton care inspira numai teamă:

- Este singur? Te aşteaptă? Există vreun cod sau un mod de a bate la uşă prin care el ştie că eşti tu?

Mathilda a înţeles numai decât la ce alte nenorociri trebuia să se aştepte. "Leon va muri, dacă nu-l ajut cumva", îşi spunea în gândul ei. Gândul acesta a aruncat-o într-o deznădejde fără margini; preţ de câteva secunde a stat în cumpănă. Era imposibil să nu-i dea ascultare acelei voci ce-i înspăimânta sufletul. Aşa că, chemându-şi în ajutor toată puterea, tot curajul inimii, îi arătă bărbatului un cod (fals) pe care chipurile îl folosea pentru ca Leon s-o recunoască.

Leadership: Poţi să realizezi o modelare a însuşirilor tale prin intermediul contribuției tuturor acelor aspecte care te desăvârșesc în punctul culminant al existenței tale?

Nu a rămas insensibilă la influenţele lui. Prin gestul ei plin de afecţiune din acel moment de cumpănă, Mathilda a făcut dovada însuşirilor preţioase pe care le avea, precum umanismul, mărinimia, compasiunea şi loialitatea. Fără nicio îndoială, ea era pentru Leon genul acela de prieten pe care eşti sigur că-l vei găsi pururi însufleţit de dorinţa de a-ţi fi folositor şi care să-ţi sară în orice moment în ajutor.

Dacă ai urmărit filmul "Leon – The professional", ştii că numai Mathilda a reuşit să-i lumineze sufletul lui Leon, fiindu-i aproape în toate clipe grele. Şi asta deoarece el a avut puterea să o determine să-l placă, să creadă în el, fiindcă a avut puterea să nască în ea dorinţa de a-l înţelege, de a-l accepta în viaţa ei şi de a se ataşa de el.

A te desăvârşi în fiinţa ta înseamnă să atragi în viaţa ta admiraţia oamenilor compromişi care îţi oferă o altă alternativă de a trăi. Iar punctul culminant al existenței tale este momentul când conştiinţa morală şi sensibilitatea se dezvoltă pe deplin, permiţându-ţi să-ţi asumi responsabilitatea completă pentru acţiunile tale şi pentru modul în care îţi faci cunoscută intenţia de a reînvia din lumea obscură pe care ţi-a inoculat-o frica de a fi respins de ceilalţi.

Leadership: Îţi exerciţi autoritatea asupra oamenilor printr-o continuă validare a valorii lăuntrice pe care ei o posedă într-un grad înalt al puterii de a îndura o viaţă dură?

Omul cu calităţi de lider are capacitatea de a lărgi concepţia evolutivă despre posibilităţile de a construi un mod de viaţă virtuos, bazat pe o formă de transmitere a sinelui către persoanele care se raportează la el, nu o corvoadă care nu aduce nimic bun. Şi prin aceasta cred că o funcţie de reprezentare a unei noi perspective, declanşatoare de noi trăiri şi atitudini, activată în trepte, evitând orice inconvenienţe de construcţie a unei noi direcţii, este îndeplinită şi de leadership în situaţia în care liderului nu îi este subminată autoritatea.

În acest sens, al unui nou început, al unei abordări care se vrea superioară îmbinând respectul pentru buna desfăşurare a vieţii cu sinceritatea şi afecţiunea, s-ar putea susţine că leadershipul slujeşte lărgirii "repertoriului" moral, emoţional şi comportamental al omului - ca factor al devenirii.

Liderul face posibilă intersectarea mai multor forme alternative ale acţiunilor viitoare, vizând o mai bună aprofundare a ceea ce înseamnă şi cum este exercitată autoritatea sa asupra oamenilor, printr-o continuă validare a valorii lăuntrice pe care ei o posedă.

De aceea, probabil, leadershipul slujeşte funcţiei adaptative în perioadele de transformări accelerate, cum este de pildă cea a impactului cu o mentalitate dificilă între limitele căreia nu se poate integra o nouă viziune.

Este ceea ce eu numesc „funcţie de transfer” a modelului propriu de reprezentare a lumii şi a vieţii, care tratează diferit noua concepere a relației dintre intrarea și ieșirea unei noi conştiinţe, resimţite ca o binefacere, a unei invariante în timp.

Liderii care dispun de o cantitate imensă de căldură sufletească reuşesc să producă aceşti factori cheie ai experienţei umane, furnizând dovezi semnificative de sprijin cu ajutorul cărora pot genera o nouă lumină asupra vieţii oamenilor. În acest sens putem spune că liderii constituie o parte din "sistemul de orientare" al societăţii. Nu degeaba ei lucrează cu sârg în acest sens, fiindcă deseori sunt percepuţi ca nişte izvoare de lumină ce strălucesc în mijlocul întunericului lumii.

Leadership: Tu pui accentul pe “Cine eşti cu adevărat” în veriga unui lanţ continuu care te leagă de un „Eu” ce devine poate cel mai greu lucru de definit?

Criteriul după care leadershipul poate fi socotit bun sau nu, este dat de măsura în care el exprimă într-o formă nouă şi personală sentimentele pe care le ai pentru ceilalţi. Indiferent de obiectivul tău final, trebuie să pui întotdeauna accentul pe “Cine eşti cu adevărat”. Întoarce-te spre tine însuţi ca să te poţi raporta la ceea ce simt ceilalţi faţă de tine.

Aşa cum imaginea unui pictor se alcătuieşte din reacţia simţurilor sale faţă de model, tot aşa percepţia oamenilor despre tine se alcătuieşte din reacţia percepţiilor lor faţă de plusul de umanitate pe care îl manifeşti faţă de ei. Dacă vrei ca reacţia celor din jurul tău să fie una pozitivă, nu neglija niciodată elementul uman în viaţa de zi cu zi, nu neglija niciodată importanţa vocii interioare care te ajută să-ţi exprimi afecţiunea faţă de ceilalţi, şi care strigă să faci binele aşteptat de către toţi.

Abilitatea de a construi şi menţine relaţii sănătoase este factorul determinant al modului în care oamenii se vor raporta la tine în momentele de cumpănă.

Deşi Leon părea genul de om care nu reuşeşte să se înţeleagă cu nimeni, iată că pentru Mathilda inima lui s-a deschis larg aşa cum floarea îşi desface petalele în bătaia soarelui. Poţi determina apariţia unei încrederi reciproce dacă interacţionezi cu oamenii şi numai dacă îi împlineşti sufleteşte.

Şi, mai ales, dacă Eu-l tău te plasează acolo unde are cele mai mari şanse de a fi observat, făcând deliciul unei situaţii în care atitudinea şi starea afectivă se raportează la procesul de identificare cu un model de comportament şi cu o viziune despre lume ale cărei valori existenţiale şi realitate paradigmatică pot fi recunoscute ca emblematice, definitorii şi reprezentative.

Ultima rază de lumină din iadul negru este vocea din spatele minţii căreia trebuie să-i dai ascultare în momentele de cumpănă, care îţi spune: “Fii bun şi ajută”. Este acea voce interioară care îţi pune în evidenţă tot ce e mai bun în tine, care îţi luminează sufletul şi viaţa.

Tu dai ascultare acestei voci? Sau îţi este foarte greu să-i dai crezare?

Liderii cei mai iscusiţi pun preţ pe abilitatea oamenilor de a-şi exprima emoţiile şi sentimentele în cele mai frumoase moduri, în clipele cele mai grele.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate