ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ultima sută de metri

On Februarie 12, 2009, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Împiedică procesul de eroziune a potenţialului tău, creând un impact pozitiv asupra acţiunilor tale.

A fi cel mai bun, a ajunge în fruntea clasamentului nu este tocmai lucrul cel mai uşor de realizat. La proba de rezistenţă, atleţii care ocupă mereu primele locuri pe podium sunt aceia cu adevărat hotărâţi să câştige. Adică aceia care acţionează cu mai multa intensitate, cu mai multă dăruire şi care dau totul mai ales în ultimul moment, spre capătul sursei. La fel ca la proba de rezistenţă, performerii de vârf măresc viteza exact pe ultima sută de metri în drumul lor spre excelenţă.

Înainte de a ajunge pe culmile succesului, performerii de vârf au fost nevoiţi să înfrunte foarte multe obstacole şi au trecut prin numeroase încercări care nu s-au soldat cu reuşite. Dar pentru ei acest urcuş a constituit proba de rezistenţă, marele antrenament care i-a condus spre reuşită.

Leadership: Poţi să adaugi valoare rolului pe care ţi-l asumi, pretinzi constant că eşti altcineva decât eşti în realitate?

Valoarea noastră personală şi profesională izvorăşte din adâncimea propriei noastre fiinţe. Prin asta mă refer la amploarea pe care o capătă încrederea noastră, credinţa şi voinţa noastră atunci când ne exercităm competenţele. Putem să împiedicăm procesul de eroziune a potenţialului nostru (care asigură acea notă diferenţiatoare de care avem nevoie pentru a funcţiona eficient) creând un impact pozitiv asupra acţiunilor noastre.

Analiza hărţii fiinţei noastre ne vine în ajutor, permiţându-ne să constatăm slăbirea propriei noastre puteri de rezistenţă şi a tenacităţii (care dau vigoare şi strălucire potenţialului nostru) şi să eliminăm acele situaţii limită în care nu ne putem pune în valoare calităţile. O astfel de hartă poartă denumirea de „harta adâncimii” fiindcă fragmentează fiecare element al personalităţii eliminând acei factori care influenţează într-un mod negativ caracterul şi împiedică funcţionarea noastră cât mai eficientă.

Deci, pentru o apreciere mai exactă a acelor parametri care nu conduc la optimizarea funcţionării tale, este necesar să recurgi la analiza unei hărţi speciale pe care sunt redate diferenţele dintre atitudine, caracter, talent şi inteligenţă. Ştii să te orientezi pe această hartă? Ştii unde să-ţi îndrepţi atenţia şi energia astfel încât performanţa ta să crească şi să îţi atingi obiectivele?

A pretinde constant că eşti altcineva înseamnă să-ţi asumi o identitate care nu este suficientă sieşi, ci este definită de raporturile cu trofeele biruinţei câştigate prin identificarea unei direcţii de acţiune plasată în mijlocul "neaşteptatului".

Aşa cum gripa este provocată de un virus, nu de temperaturile scăzute, tot astfel diminuarea potenţialului tău se datorează erodării pârghiei de creare a valorii tale, nu neapărat a capacităţii şi performanţei profesionale slabe. Această pârghie are un „arc” care te împinge înainte, care te ajută să faci nişte salturi în propria­-ţi dezvoltare - numai dacă îţi defineşti atitudinea vizavi de viaţă, vizavi de acele calităţi care îţi sunt cu adevărat necesare, vizavi de eficienţa acestora în practica şi de compatibilitatea cu propriile abilităţi.

Contele Zeppelin a rămas în istoria cuceririi văzduhului nu atât prin intermediul faimoasei descoperiri - dirijabilul zburător - ci prin faptul că şi-a impus cu toată puterea un crez care are ecou în preajma veşnicei: "E învins numai cel care crede că este învins !"

Nu există eşec decât pentru oamenii care renunţă pe ultima sută de metri. Ca ţiganul la mal, ei se îneacă chiar atunci când sunt foarte aproape de obiectivul pe care şi l-au stabilit. Prin urmare, tot ceea ce au făcut, tot ceea ce au îndurat a fost în van. Totul a fost o muncă titanică fără sens. Şi nu mă refer aici la oamenii leneşi şi lipsiţi de ambiţie, ci la cei harnici şi capabili de mai mult, care au avut într-adevăr dorinţa de a se afirma, dar care nu au avut "rezistenţa" necesară pentru a ajunge la final, pentru atingerea scopurilor propuse.

Rolul pe care şi-l asumă un lider este precum steaua bună a descoperitorilor ce se iveşte atunci când trăieşti experienţa întregii unităţi a vieţii în însăşi unitatea misiunii pe care Dumnezeu însuşi a stabilit-o pentru tine.

Învingătorii se remarcă pe ultima sută de metri. Ei merg înainte chiar şi atunci când cred că nu mai au putere. Pe ei nimic nu-i doboară, nimic nu le încetineşte ritmul oricât de grea ar fi situaţia la un moment dat. Sunt atât de încăpăţânaţi şi de neclintiţi în privinţa deciziei pe care au luat-o, aceea de a câştiga, de a răzbi în orice conjunctură, încât sunt dispuşi să facă oricât de multe eforturi. De aceea în cazul lor succesul nu are nimic de-a face cu destinul, ci cu hotărârea de a fi învingători. Iar învingătorii ştiu că rezultatul eforturilor precedente se vede spre capătul cursei, pe ultima sută de metri.

Împiedică procesul de eroziune a potenţialului tău creând un impact pozitiv asupra acţiunilor tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us