ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ultima treaptă a slăbiciunii

On Noiembrie 22, 2013, in Leadership Expert, by Neculai Fantanaru

Menţine echilibrul întregii tale fiinţe, identificând cauzele oscilaţiilor de personalitate modificate de vibraţiile periodice lăuntrice.

În faţa unui om de treabă lumea îşi ridică pălăria cu respect şi fără umbră de suspiciune. Dar nimeni nu bănuieşte că omul acesta blând, retras într-un loc izolat, este mai prigonit şi mai primejduit decât o fiară. El poartă stigmatul şocurilor existenţiale, un imens foc intern anulând frecvent starea de echilibru a sectorului său mental.

O nebunie de moment, un avânt neaşteptat plin de forţă nu-i sunt proprii acestui om paşnic, ci aparţin unei puteri malefice concentrate într-o doză de curaj nemilos. O exaltare a sentimentului personalităţii îl aruncă pe acest biet diletant spre o altă dimensiune a existenţei, spre metamorfoză şi violenţă, ca un proiectil lansat cu precizie de o catapultă în partea de teren fertil transformării. Iar satisfacerea dorinţelor incandescente, alimentate de senzaţii electrizante resimţite tot mai acut, îi lezează caracterul etico-moral.

Puterea de distrugere a catapultei se face simţită în momentele maxime de “îndrăgostire” de sine, de bucurie pasională care ţâşneşte din adâncuri cu o presiune reglată necorespunzător. Abia atunci bolnavul mental se poate folosi de vibraţia lăuntrică pentru a dobândi o stare de plinătate sufletească. Tot atunci se reglează mecanismul transformator în jurul unui oscilator care fluctuează peste valorile normale, cuplat la singură sursă de energie reînnoibilă: obsesia paranoică de a adopta o altă înfăţişare.

Leadership: Poţi să-ţi creezi un Ego diferit de "produsul unei realităţi dure", încadrându-te într-o poziție de flexibilitate faţă de cerinţele stării sufleteşti care te apasă, dar totodată te îndeamnă la o faptă bună?

Omul care are o dublă personalitate, singurul care îşi osteneşte ambiţiile chinuindu-şi trupul peste măsură, aproape întotdeauna arborează o atitudine rezervată şi modestă. Ca şi cum ar păstra doar pentru sine un secret imens, pe care nimeni nu-l poate descoperi. Este o realitate. Jack Gordon, alias Buffalo Bill, trebuie neapărat să se fi alimentat dintr-un foc subteran, care de la început până la sfârşit rămâne ascuns. Oferindu-i totodată un extaz din acela nebunesc, cvasi-sexual, nestăpânit, care face să dispară diferenţele dintre cele două fiinţe contradictorii în care se întruchipează.

Numeroasele neajunsuri de ordin intern nu pot regla pendulul însufleţitor care oscilează cu amplitudini diferite în jurul celor două axe: a feminităţii şi a masculinităţii. Din acest motiv, sistemul său de orientare şi adaptare în orice împrejurare se măsoară, în principiu, în funcţie de procesele periodice de comutare la tensiunile interne care îi acţionează fluxul de energie necesar alimentării ambiţiilor personale.

Aşa cum cavalerul Gaudin de Sainte-Croix descoperea veninul atât de toxic care putea omorî numai prin mirosul său, Buffalo Bill descoperă ceea ce îl uneşte de deplinătatea sufletească prin activarea unei mize secrete, a unei extraopţiuni care reformatează nevoile sale afective şi inclinaţiile de “stânga”. Dacă Sainte-Croix moare răpus de propriul său venin în mijlocul experimentelor, pe Buffalo Bill instabilitatea emoţională şi psihică îl duc în punctul mort în care nu se mai poate identifica cu sine însuşi.

Leadership: Eşti conştient de anormalitatea în care eşti împins de căutările tale spre împlinirea personală, în conformitate cu ceea ce te reţine din a fi cu adevărat virtuos?

Te alimentezi dintr-un foc subteran, care de la început până la sfârşit, rămâne ascuns? Atingi extazul acela nebunesc, nestăpânit, care te îndepărtează de cine eşti cu adevărat şi te transpune într-o zonă de turbulenţe?

Prima îndatorire a liderului este de a-şi proteja teritoriul funcţional. Astfel încât, în faza de profunzime a evoluţiei sale să nu cadă în acele extreme insuportabile manifestate în mod ambiţios. Când firea omului nu poate fi controlată de influenţa gândurilor negative, el nu se mai poate supune categoriei “calităţii”, situaţie ce ar trebui să-l preocupe. Astfel, ceea ce se numeşte leadership capătă brusc o nouă semnificaţie, o coloratură iraţională cu o paletă foarte îngustă de eficacitate ce funcţionează doar pe anumite benzi de abordare.

O lume interioară construită pe nefericire, acaparată de o irealitate stridentă care acţionează din afara limitelor autoimpuse, şi care e atât de prezentă încât te sufocă, reprezintă aş zice eu principala cauză a neputinţei de a contracara iraţionalul. Într-adevăr, nenumărate deosebiri şi piedici, aparenţe şi realităţi, stau în calea studiului propriu al potenţialului de conducere care se sprijină pe o temeinică însuşire a cunoaşterii de sine şi a cunoaşterii naturii umane. A legilor care ne guvernează viaţa şi a extremelor în care cădem.

Ca lider, eşti supraveghetorul echilibrului dintre bine și rău. Poţi să înclini balanţa către normalitate în a cuprinde viaţa în aspectele limită, sau către anormalitate în ceea ce priveşte abundenţa de nevoi şi lipsuri. Dacă eşti conştient de anormalitatea în care eşti împins de căutările tale spre împlinirea personală, înseamnă că ai luat în calcul configuraţia tuturor acelor aspecte ale vieţii care te mulţumesc şi care nu te mulţumesc.

A fi cu adevărat un om virtuos înseamnă să cinsteşti ceea ce primeşti de la viaţă, dar în aşa fel încât atunci când zilele devin grele sau insuportabile să realizezi că tocmai acestea sunt referinţele experienţelor care te vor face să evoluezi şi să te transformi în ceea ce vei fi în viitor.

Leadership: Alegi să îţi schimbi efectiv firea, raţiunea, conceptul şi starea sufletească, intrând în rezonanţă cu motivul schimbării pe care o întreprinzi atunci când trebuie să iei în considerare elementele definitorii ale orientărilor spre noi idealuri ce ţin de asigurarea decentă a existenţei tale?

În cartea sa “Hocus Pocus”, Kurt Vonnegut scria: “Alt defect care face parte din caracterul omului este faptul că vrea să construiască, dar nimeni nu vrea să se ocupe de întreţinere.

Poţi să urci pe ultima treaptă a slăbiciunii făcând din tine un pilon al involuţiei, construindu-ţi o personalitate păgubită de numeroasele neajunsuri de ordin intern. Sau poţi să urci pe treptele respectului de sine, eliminând tendinţa de epuizare emoţională şi psihică, făcând din tine un caracter puternic care luptă cu propriile limite şi defecte.

Evoluţia oscilantă între progres şi regres este cauzată de tulburarea echilibrului dintre elementele definitorii ale orientărilor tale de orice fel, cu impact semnificativ din punct de vedere evolutiv. În funcţie de configuraţia personalităţii tale şi în funcţie de dorinţele tale dominante poţi aduce, înainte de toate, o nouă tendinţă în tipul trecerii de la stadiul de intenţie la cel de acţiune.

Ai grijă care latură dominantă o declanşezi pe parcursul evoluţiei. Reglează din timp pendulul însufleţitor care oscilează cu amplitudini diferite în jurul personalităţii tale. Dacă te supui unor directive venite din afara limitelor zonei de putere, vei putea să stingi acel imens foc intern care îţi anulează frecvent starea de echilibru. Continuă să-ţi experimentezi numai latura dominantă pozitivă, prin încercarea de a oferi valoare în moduri unice şi noi.

Menţine echilibrul întregii tale fiinţe, identificând cauzele oscilaţiilor de personalitate modificate de vibraţiile periodice lăuntrice. Nu uita că sistemul tău de orientare şi adaptare în orice împrejurare se măsoară, în principiu, în funcţie de procesele periodice de comutare la tensiunile interne care acţionează fluxul de energie necesar alimentării ambiţiilor personale.

Apartenenţa stării tale de spirit la dezvoltarea personalităţii poate fi observată în modul în care îţi exprimi necesitatea de a-ţi asuma deplinătatea sufletească într-o situaţie în care eşti constrâns să lupţi chiar împotriva ta, în spaţiul unei realităţi care depăşeşte capacitatea ta de a o înţelege.

Ultima treaptă a slăbiciunii evidenţiază momentul când propriul tău decident este atât de lezat, încât te orientează spre o latură negativă a personalităţii.

Ca orice om, eşti un amestec de bine şi rău în proporţii diferite. Şi ideal ar fi ca binele să fie dominant, sau măcar în echilibru cu răul. Numai decidentul tău intern stabileşte încotro înclină balanţa. El este un ansamblu de componente judicios îmbinate, câştigate prin educaţie, cultură şi comportament.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us