ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Umbrela nu mai este o umbrelă

On Decembrie 17, 2014, in Leadership T7-Hybrid, by Neculai Fantanaru

Sporeşte-ţi capacitatea de a evalua valoarea justă a unui activ, concentrându-te în mod deosebit asupra ponderii sale de utilizare.

Gândiţi-vă la un cuvânt care face trimitere la un lucru - „umbrelă” - de exemplu. Când pronunţi cuvântul „umbrelă”, deja vedeţi obiectul cu ochii minţii. Vedeţi un fel de băţ care are în vârf nişte spiţe de metal pliabile ce formează o armătură pentru aşezarea unui material impermeabil care, o dată deschis, vă va proteja de ploaie. Acest ultim amănunt este foarte important. Umbrela nu numai că este un lucru, ci este un lucru care îndeplineşte o funcţie – cu alte cuvinte, ea serveşte unui scop.

Întrebarea este următoarea: ce se întâmplă atunci când un obiect nu îşi mai îndeplineşte funcţia? Continuă să fie acelaşi obiect sau se transformă în altceva? Când smulgeţi materialul de pe umbrelă, acea umbrelă mai este în continuare o umbrelă? O deschideţi, ridicaţi spiţele deasupra capului, ieşiţi afară în ploaie şi vă udaţi leoarcă. E oare cu putinţă să mai numim acest obiect o umbrelă?

În general, lumea aşa face. Cel mult, spune că umbrela este stricată. Din punctul meu de vedere, aceasta este o greşeală gravă, sursa tuturor problemelor noastre. Din momentul în care a încetat să servească scopului său iniţial, umbrela nu mai este o umbrelă. S-ar putea să semene cu o umbrelă, s-ar putea să fi fost o umbrelă odinioară, dar acum s-a transformat în altceva.*

Leadership: Faci distincţie între importanţa întregului schelet pe care se susţin componentele unul model de consum şi abordarea deformării acelui model?

Înainte de a organiza leadershipul într-o nouă direcţie de propagare a gândirii, prin exploatarea informaţiilor provenite din surse variate, mai întâi trebuie să înveţi să-ţi extinzi cunoaşterea. Acea cunoaştere, mai presus de înţelegerea obişnuită a lucrurilor, de a separa „activul” de „pasiv”, sau de a separa o resursă de tip indicator de o resursă de tip consumabil.

Să faci distincţie între importanţa întregului schelet pe care se susţin componentele unul model de consum şi abordarea deformării acestui model, modificând percepţia asupra valorii lui, aceasta este abordarea care intră în categoria creșterii calitative a performanţelor tale de bun evaluator. Un lider evaluează gradul de utilitate al resurselor care pot asigura calitatea unei noi abordări şi posibilele modificări pe care acestea le vor aduce unui context stabilit de cizelare a perspectivelor şi a ideilor directoare.

Este abordarea de care trebuie să ţii cont la evaluarea dimensiunii fenomenului de „consum”, în baza transformării unor resurse pentru necesitatea identificării altor resurse. Un fel de depistare a valorii adăugate sau reduse, obţinută pe fiecare segment de nişă pe care îl dezvolţi, definit prin intercalarea funcţiilor sale de divizare şi modelare. Aceste funcţii sunt folositoare în scopul creşterii productivităţii în procesul de exploatare a implicaţiilor practice ale viziunii alese.

Modelul de consum reprezintă o resursă obligatorie de utilizat în vederea producerii de idei şi transformării ideilor în noutăţi utile în viitor, având o contribuţie importantă la înlocuirea vechilor tipare de gândire şi a convingerilor limitatoare. Capacitatea de analiză şi sinteză de care trebuie să dai dovadă este o competentă cheie în leadership, ca în toate celelalte domenii care au ca obiectiv dezvoltarea sau îmbunătăţirea unui sistem de gândire.

Deci, nu ar trebui să faci abstracţie de consecinţele deformării resurselor care nu mai servesc drept „valoare”. Ele devin un factor de referinţă al analizei în încercarea de a adecva cât mai eficient cerinţele de interpretare şi extrapolare a unor concluzii particulare. Aceste concluzii, obiectivizându-se în elaborarea unor teorii, concepţii, doctrine, principii, conduc la dezvoltarea domeniului practicat.

Iniţiativa de a realiza un fundament din ceea ce poţi pune mai bine în valoare, are ca scop cunoaşterea ponderii de utilizare a conţinutului resurselor din sfera utilităţii abordărilor tale. Numai concentrându-te asupra caracteristicilor lor, asupra mijloacelor lor specifice de transformare, vei putea să-ţi sporeşti capacitatea de analiză şi sinteză.

Umbrela nu mai este o umbrelă sugerează acea disociere între aspectele concrete şi generalităţile abstracte, între aspectele de formă şi conţinut ale aceleiaşi resurse - exploatate în vederea creării unei noi valori. Este o disociere între asemănările şi diferenţele aceleiaşi entităţi de referinţă, care delimitează coordonatele unui model de gândire şi creaţie - specific întreprinzătorilor care ştiu să gestioneze puterea de identificare şi sporire a valorii materiale a lucrurilor.* Notă: Paul Auster - Trilogia New York-ului, Editura Univers, 2007.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us