ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un chinuitor Adagio al sângelui

On Decembrie 14, 2013, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Descoperă algoritmul care permite crearea unui profil mai bine definit al personalității tale, experimentând o altă dimensiune a leadershipului.

Senatoarea Ruth Martin se adresează omului care i-a răpit fiica. Din cuvintele atât de adânci şi afectuoase pe care numai un suflet inocent le poate gusta, sub tensiunea unei încleştări lăuntrice dintre două forţe de sens opus, dintre David şi Goliat, dintre putinţă şi prăbuşire, răzbate acea înlănţuire de gânduri, emoţii, dorinţe, care trebuie cu orice preţ să pună la încercare mintea bolnavă a răpitorului. A fiorosului criminal, Buffalo Bill.

Oscilaţia energiei interne, în etapa transformării de sine, are loc în condiţii de stres şi îngrijorare, putând fi măsurată prin intermediul căldurii sufleteşti care răzbate cu intensitate din glasul care strigă îndurare. O parte din această fiinţă blândă tace, tremură, rămâne ascunsă în spatele temperamentului paşnic şi liniştit. În timp ce o altă parte din ea se înfioară şi se aruncă în luptă cu priceperea latentă, cu pasiunea nestăvilită a jucătorului care nu-i dispus să piardă.

Dar în temniţa gândirii e zidit un fir prea subţire de speranţă. Inima ostenită a femeii, sistemul acesta pulsatoriu care se dilată şi se contractă ritmic la temperaturi tot mai înalte, adăposteşte numai zgomote surde şi inexplicabile, creând vârtejuri covârşitoare. Puternice turbulenţe care se extind conform legii instabilităţii spre o altă dimensiune a sinelui. Frecvenţa de descărcare a stimulilor pozitivi e greu de estimat. Determinismul ei, efectele reacţiilor de propagare a undelor de presiune negativă, sunt extrem de dificil şi costisitor de investigat experimental cu vreun instrument psihologic de măsurare a stimei de sine.

Leadership: Poţi să obţii o anumită intensitate a performanţei de a fi mai plin de semnificaţie, mai dependent de reperul unei noi poziţionări în cadrul sferei de cunoaştere a omului, încât să produci o nouă versiune a viziunii privind valoarea vieţii?

Unele cristale, puse pe foc, mai întâi se topesc şi apoi se volatilizează. La fel şi inima, pusă la grea încercare, se înfioară până în temeliile ei şi apoi se cutremură până când intră în colaps. Analiza chimică a sângelui ar scoate la iveală noi compuşi degradaţi care reduc pulsul inimii, senzori semiconductori de mare sensibilitate care încetinesc circulaţia sangvină. Sângele pompat de inimă intră tot mai lent în sistemul arterial, creând o tensiune oscilantă. Nervii se autoapelează şi se transformă într-un algoritm împrăştiat care modifică variabilele de funcţionare, făcând ineficientă abordarea ei.

Vibraţiile sonore trebuie să creeze o stare de spirit dătătoare de profunzimi şi impulsuri, redând cu deosebită sensibilitate imaginea sfâşietoare a unei răscoliri sufleteşti de neconceput. Dar efectul nu este cel scontat, abordarea femeii nu provoacă decât o mare doză de incertitudine şi dârzenie în acelaşi timp. Buffalo Bill devine mai închis şi mai calculat în decizii, dar în niciun caz mai temperat.

Ecoul vocii nu are acea bătaie lungă, stimulatorie, relevantă creării unei sfere de influenţă pozitivă. Nu poate forma un întreg perfect, acea fundaţie stabilă pentru leadershipul ce intenţionează să-l impună.

Viziunea senatoarei privind valoarea vieţii fetei ei nu ajunge la inima criminalului tocmai fiindcă este simbolizantă, se întemeiază pe lungimea de undă a poziţiei ei politice, mai puţin pe teritoriul empatiei. Viziunea trebuie să fie mai întâi o deschidere a sinelui spre celălalt, apoi să schimbe direcţia unei convingeri spre împlinirea unei misiuni.

Poţi să îţi întregeşti poziţia de lider prin autoreglarea dimensiunii sufleteşti atunci când eşti constrâns de împrejurări să experimentezi durerea propriei conştiinţe?

Atât prin temperamentul personalităţii sale promovat în cadrul “turneului” de calificare în primul eşalon al excelenţei în leadership, cât şi prin mijloacele proprii de analiză cu care este înzestrat, liderul îşi poate aşeza confortabil modelul dominant în poziţie accesibilă. De regulă el funcţionează ca un mecanism obiectiv, dotat cu pârghii de autoreglare şi autocontrol bine definite, încât să nu-şi destrame starea de sine pozitivă. Această stare se poate roti la 90 de grade printr-o simplă expunere într-un cadru sumbru dintr-un moment dificil al vieţii, şi se poate transforma într-o stare de abandon total.

Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea, spunea: “Există un moment în viaţa fiecărui om când află cine este.” Această autocunoaştere nu este rezultatul vreunei puteri miraculoase neînţeleasă de nimeni, ci doar modul în care recunoaşterea inconştientă a vieţii noastre interioare şi identificarea cu acele trăiri care pot fi recunoscute în noi înşine, joacă un rol important în asigurarea stabilităţii.

Sentimentele puternice și uneori violente care copleșesc omul, întunecându-i adesea dreapta judecată, au loc în cadrul experimentării unei alte dimensiuni a leadershipului. O dimensiune în care predomină compasiunea, înţelegerea şi iubirea. Dar acest amestec sufletesc poate face loc slăbiciunii, prin punerea la punct şi aplicarea unor abordări, poziţii şi norme diferite.

În jocul de şah, poziţia este considerată de către ambii jucători ca fiind perfect egală şi fără nicio şansă de pătrundere în dispozitivul advers al vreuneia dintre părţi. În momentele existenţiale cele mai grele, poţi să îţi întregeşti poziţia de lider prin autoreglarea dimensiunii sufleteşti, dar astfel vei îngrădi orice schemă logică de elaborare a unei strategii viabile. Din păcate, minţile puternice cedează foarte greu în faţa ingenuității. Deci, nu căuta să descoperi în ingenuitate nişte forţe considerabile de influenţă.

Leadership: Cum îţi evaluezi abilitatea de a face faţă unei situaţii limită în care o secundă de emoţie se dovedeşte mai puternică decât o mie de imagini?

Însufleţit în mod permanent de un spirit inovator, renunţând definitiv la orice tendinţe care nu reprezintă o atitudine fundamental psihologică şi la orice tip de gândire care nu se axează pe convingeri şi emoţii pozitive, liderul pune la dispoziţia propriei voinţe şi autoconstrângeri anumite facilităţi, idei, scenarii şi mijloace convingătoare de exprimare şi de percepţii. Prin experimentarea unor noi abordări, conduite, atitudini şi comportamente, el trebuie să facă dovada virtuţii şi moralităţii sale, oferind temei unei calităţi autentice: de a cântări, de a judeca, de a fi înţelept.

O oscilare între doi poli opuşi nu duce la o “nebunie”, ci la o înţelegere a inefabilului existenţial. Sub tensiunea unei încleştări lăuntrice dintre două forţe de sens opus, dintre David şi Goliat, dintre putinţă şi prăbuşire, răzbate acea înlănţuire de gânduri, emoţii, dorinţe, care pune la grea încercare caracterul şi personalitatea omului. Iar aceasta reprezintă singura şi cea mai dificilă cale de explorare a leadershipului în situaţii tensionate.

În aceste momente, numai cine are curajul să întoarcă lupa atenţiei către sine va putea surprinde “insesizabilul”, măsurat prin intermediul căldurii sufleteşti care răzbate cu intensitate din spatele motivaţiilor sale. Dar în acest caz, singurul lucru sesizabil este doar fenomenul psihic faţă de care leadershipul asistă neputincios.

Ai grijă ! Poţi ajunge să te blochezi în vederea luării unor decizii mai bune dacă principiul călăuzitor al responsabilităţii tale este supus sentimentului de "pierdere de sine" în favoarea emoţiilor care conferă un fundament valoric mesajului tău referitor la existenţa unui nucleu comun al umanităţii.

Un chinuitor Adagio al sângelui este o metaforă care exprimă profunzimea suferinţei omului în încercările sale de a-şi rezolva chestiunile sufleteşti. Exprimă starea lăuntrică a omului conştient de propriile-i limitări, în încercarea de extindere a puterii sale de influenţă, sau măcar de menţinere a poziţiei sale de conducere.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate