Un departe care poate deveni tot mai Aproape | Neculai Fantanaru
ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un departe care poate deveni tot mai Aproape

On Aprilie 18, 2016, in Leadership On/Off, by Neculai Fantanaru

Învaţă sa faci diferenţa între ceea ce îţi este dat sa iei parte şi ceea ce recepţionezi, pentru a obţine o perspectivă diferită asupra parcursului şi evoluţiei tale.

Cochetam cu ideea de a mă strecura într-o parte neaşteptată a dimensiunii mele superioare, de a mă afla permanent în dinamismul sănătos al unui parcurs având ca obiect tocmai pasiunea mea pentru leadership. Ca şi când ar fi trebuit să întâlnesc nişte bucăţi pierdute din mine, forme care le iau adevărurile unor idei periculoase, în inima unei realităţi care întrece orice aşteptări prin forţa care ordonează infinita mişcare a lumii.

Era numai o credinţă care întrecea experienţa interioară, necutezând a o contesta în vreun fel, întovărăşind anticipaţia unui "departe" ce se arăta destul de convingătoare, dinspre partea unei dovezi că existam prin prezenţa integratoare a unei conştiinţe frământate, aflate în perpetuă căutare de răspunsuri, ce acum se confesează. Eternitatea devenise brusc doar o clipă, iar eu mă preschimbasem într-un înţeles al ei, rămas acelaşi până la instaurarea hazardului.

Dar înainte de a dezvolta simptomele asociate unui început de lume, trebuia să port cu mine, inexorabil, infernul unui capăt de drum, întrevăzut prin lentila clarificatoare a unui intelect cunoscător, diferit de orice altă producţie de percepţii a realităţii în permanentă schimbare. Pe care le consideram trebuincioase în urma experienţelor de viaţă trăite, în care binele depăşise cantitativ răul.

Încetul cu încetul, am devenit capabil de a dezlega tainele forţelor care mă compuneau, formulând regulile pe baza cărora se manifesta întreaga mea devenire. Şi lucrul acesta era mai presus de orice îndoială.

Minutus Lausus Manilianus, membru al senatului Romei, îl încuraja pe Flavius Vespasian, după ce acesta a fost încoronat împărat într-o perioadă de instabilitate politică (război civil) și criză economică:

- Ai fost ales de zei, Flavius, şi fără îndoială că vei fi un împărat bun. Aminteşte-ţi de acel tată care dorea ca fiul lui să înveţe să cânte la flaut şi l-a trimis la cel mai puţin talentat profesor. Când toată lumea s-a mirat de alegerea lui, el a spus: "Aşa va învăţa cum nu trebuie să cânte". La fel ai procedat şi tu, i-ai urmărit de la distanţă pe atâţia împăraţi lipsiţi de înzestrări, că acum ştii cu siguranţă ce nu trebuie să faci.

Leadership: Întovărăşeşti anticipaţia convingătoare a unui "departe", dinspre partea unei dovezi că exişti prin prezenţa integratoare a unei conştiinţe aflate în perpetuă căutare de răspunsuri?

Pentru ca forța rezultantă a devenirii tale să nu fie nulă, trebuie să devii un proiectant al evenimentelor în al cărui centru se află detaliile unei experienţe anterioare. Să faci diferenţa dintre ceea ce ai trăit şi ce trăieşti în prezent, găsind satisfacţie în determinarea a ceea ce trebuie să știi, ce aptitudini trebuie să deprinzi pentru a-ți lămuri rostul în lume, este un proces de dezvoltare calitativă, de adăugare a cunoştinţelor noi la cele vechi.

Pentru ca devenirea ta să corespundă imaginii proprii leadershipului, depinzând de anticipaţia pe care o reprezintă orice proiectare a ta în viitor, fiind altcineva decât ai fost iniţial, trebuie să te descoperi dintr-o altă perspectivă de abordare a experienței de sine, într-un context mai larg. Ea trebuie controlată asemenea unei idei periculoase care nu trebuie să circule în lume, dar care totuși trebuie demonstrată pentru a dovedi dezarmarea ei în faţa fatalităţii.

Imaginează-ţi un oraș care a suferit pierderi majore, precum Roma incendiată de Nero, oamenii înfometați luptă pentru fiecare casă, pentru fiecare fărâmă de pâine, iar focul și groaza continuă să se răspândească.

Experiența aceasta, amestecându-se într-o încăierare generală de negări și visări, lupte și neputinţe, dinspre partea unei lumi rănită de atâtea încercări și dezamăgiri, îţi poate asigura o varietate de contexte ale învăţării din ceea ce nu-ți place, din ceea ce nu te ajută și n-are ce căuta în povestea ta.

Leadership: Care este amănuntul care defineşte unicitatea relaţiei tale dintre ceea ce simți că nu ai putut controla și ceea ce ți se întâmplă acum?

Învaţă sa faci diferenţa între ceea ce îţi este dat sa iei parte şi ceea ce recepţionezi, pentru a obţine o perspectivă diferită asupra propriei realităţi, asupra parcursului şi evoluţiei tale. Experiența anterioară poate să faciliteze plasarea ta într-un fel de oglindă a realităţii care întrece orice aşteptări prin forţa care ordonează infinita mişcare a lumii. A recepţiona înseamnă să preiei doar învăţătura acelor capitole parcurse din povestea lumii necesare evoluţiei tale.

Nu este vorba doar de a nu rămâne sclavul unei interiorități solitare, incapabil să-ţi mai întăreşti crezurile, sau să le pui în practică. Ci mai cu seamă de refuzul de a te privi ca simplu accident al unui Carpe Diem care nu are niciun fel de valabilitate asupra intenţiei de a îmbunătăţi „întregul” unui mare destin.

Numai omul superficial vrea să atingă o formă de absolut care să dea un sens mai profund vieții, fără să-și încredinţeze năzuinţele acelei versiuni a sinelui ce se arată destul de interesat să înțeleagă, să folosească lumea și de a trăi în ea, prin acea manevră de a scoate în evidenţă amănuntul care colorează parcursul evoluţiei sale.

Care este amănuntul care defineşte unicitatea relaţiei tale dintre ceea ce simți că nu ai putut controla și ceea ce ți se întâmplă acum?

În cazul împăratului Flavius Vespasian, amănuntul a fost modul în care s-a raportat la evenimente, chiar și atunci când ele erau ambigue, fiind întovărăşit de anticipaţia convingătoare a unui "departe" care a devenit tot mai Aproape, un „departe” benefic revelării unei faţete noi ale realităţii în care el urma să ocupe locul central.

Un departe care poate deveni tot mai Aproape este ceea ce aştepţi să ţi se întâmple, hotărât de Ego-ul care îţi supra-încarcă mentalul cu o sumedenie de întrebări a căror răspuns, la multe dintre ele, ţi-l relevă numai maturitatea şi experienţa de viaţă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru

decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us