ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un fond de măreţie pentru evoluţia ta

On Aprilie 17, 2009, in Leadership R2-Premiere, by Neculai Fantanaru

Evaluează-ţi retrospectiv leadershipul observând sentimentele celorlalţi faţă de tine şi modul în care ei te-au perceput.

Pentru Bill Parrish, directorul general al Parrish Communications, nu exista decât o singură lume: lumea aceasta. Până în momentul când soarta i-a scos în cale un om al cărui suflet i-a fost luat de Prinţul Întunericului care vroia cu orice preţ să întreprindă o călătorie pe pământ.

Totul în Bill s-a schimbat atunci când l-a întâlnit pe Joe Black. Stăteau unul în faţa celuilalt ca doi războinici cu armele ascunse, ca doi potrivnici ce-şi ascund gândurile, pentru a şi le da în vileag numai când vor porni la atac. Bill nu ştia ce anume doreşte Joe de la el, dar simţea că acesta dispunea de o mare putere.

O privire fugară, neliniştită şi nesigură în direcţia lui Joe, în aşteptarea a ceea ce va urma, privire care spunea multe despre felul în care funcţiona psihicul lui Bill în acel moment. Pentru prima dată marele Bill Parrish simţea o teamă de ceva, de necunoscut, o nesiguranţă pentru sine, pentru viaţa lui, ce izvora din gândul că Moartea, în persoana lui Joe Black, îl va despărţi definitiv de această lume.

Bill simţea superioritatea lui Joe, pentru că nu ştia ce gândeşte, ce urmăreşte, şi prin ce mijloace poate obţine ceea ce vrea de la el. Putea să-l privească deschis, dar nu putea să-i intuiască intenţiile. Nu ştia nimic despre Joe, nici despre ceea ce ar putea vorbi cu el. Nu putea să zărească niciun fel de punte de legătură între ei.

Leadership: Poţi să-ţi formezi imaginea unei stime de sine echilibrată, în funcţie de manifestările însuşirilor pe care trebuie să le demonstrezi ca fiind o recunoaştere a superiorităţii tale în faţa altora?

Ai văzut filmul „Meet Joe Black (1998)”? Bill îl întreabă pe Joe: “De ce eu? De ce m-ai ales tocmai pe mine?”

Iar Moartea îi răspunde că nu putea să-şi găsească, drept ghid, un om mai potrivit decât el. Trăsăturile de caracter ale lui Bill se potriveau perfect nevoilor Sale. L-a ales pe Bill pentru ceea ce era el, pentru însuşirile minţii sale, ale inimii şi temperamentului său, pentru puterea lui de a “mişca” lucrurile. Era un om care nu vedea niciodată lucrurile în negru, ci în culori trandafirii, un om care avea curajul să dea piept cu viitorul. Mai presus de toate era un om a cărui bunăvoinţă şi înţelepciune nu puteau fi contestate.

Pentru a stabili de ce anume ai nevoie ca să-ţi defineşti corect imaginea pe care o au ceilalţi despre tine trebuie să-ţi priveşti obiectiv părţile bune şi cele slabe. Bill s-a ridicat la nivelul aşteptărilor lui Joe datorită calităţilor lui deosebite. Felul în care a fost abordat, felul în care a interacţionat Joe cu el, asigurându-i acea doză constructivă de încredere în potenţialul său de lider şi de ghid, toate acestea l-au ajutat pe Bill să-şi definească în mod clar identitatea proprie.

Calităţile şi aptitudinile tale te însoţesc oriunde, ca un martor discret la ceea ce se întâmplă în viaţa ta, la toate sentimentele tale, ca un martor cheie care îţi indică dacă ai vreo uşă deschisă spre evoluţia ta personală, o uşă deschisă spre o bună comunicare şi colaborare cu ceilalţi.

A-ţi demonstra însuşirile ca fiind recunoaşterea superiorităţii tale în faţa altora înseamnă să-ţi individualizezi partea lăuntrică, ca într-o minunată panoramă, încât să nu fie atinsă de graniţele prejudecăţilor pe care le ai despre ceilalţi, şi ceilalţi despre tine. Prejudecăţi, precum: „este nasol că s-a schimbat planul” sau "niciodată lucrurile nu merg”.

Iar pentru a crea și a dezvolta o relație bună și cât mai aproape de ceilalți oameni, mai întâi trebuie să te străduiești să faci ceva extraordinar, să ai niște realizări care să-i uimească pe toți oamenii, care să-ți sublinieze calitățile și aptitudinile. Oamenii trebuie să-ți aprecieze virtutea și înțelepciunea, să te admire pentru ceea ce simți și gândești, să te aprecieze ca persoană care cunoaște semnificația valorii la toate nivelurile.

Stima de sine este asemenea unei cărţi: ai ajuns cu citirea la jumătatea ei şi îţi dai seama că nu-ţi place, iar pierderea este mai mare dacă o abandonezi decât dacă ajungi la ultima pagină. La final, poţi avea măcar satisfacţia de a scrie o recenzie bine documentată, dar totuşi să primeşti pentru ea o singură stea.

Un fond de măreţie pentru evoluţia ta constituie garanţia realizărilor tale. Îţi poţi acoperi o bună parte din imperfecţiuni şi îţi poţi crea o imagine care să inspire respect şi admiraţie, care să transmită celorlalţi un sentiment de încredere în potenţialul tău numai dacă investeşti permanent în tine însuţi, în dezvoltarea ta personală şi profesională. Ca să devii o persoană unică şi valoroasă trebuie să-ţi aduni resursele care îţi alimentează în mod constant potenţialul şi să le foloseşti pentru a-ţi maximiza şansele de a fi ales drept partener potenţial sau drept model de urmat pentru ceilalţi.

Felul în care te aliniezi pretenţiilor celorlalţi îţi determină imaginea de sine. Întâlnirea cu Joe a fost pentru Bill un prilej de a-şi evalua, într-o manieră convingătoare, abilităţile şi calităţile. Puntea prin care îi poţi câştiga pe oameni de partea ta, prin care poţi trece peste orice neînţelegeri şi orice conflicte, puntea prin care poţi realiza o comunicare eficientă cu ceilalţi, care să-ţi reflecte viziunea şi obiectivele, derivă din potenţialul tău de a fi în acord atât cu tine însuţi, să fii congruent cu propriile valori şi convingeri - cât şi cu ceilalţi, să te ridici la înălţimea pretenţiilor lor, şi să fii congruent cu valorile şi convingerile lor.

Trebuie să simţi că ai potenţialul de lider şi de ghid pe care şi-l doresc oamenii. Aşa cum unele companii ar trebui să-şi îmbunătăţească strategia curentă, şi abia apoi să caute să dezvolte o strategie mai bună – tot aşa şi tu, mai întâi trebuie să-ţi îmbunătăţeşti calităţile şi aptitudinile personale, şi abia apoi să încerci să dezvolţi relaţii cu ceilalţi oameni.

Concluzie: Se spune că înainte de a părăsi această lume, ţi se perindă prin faţa ochilor toată viaţa ta, cu bune şi cu rele, cu realizări şi eşecuri, când afli de fapt totul despre tine. În momentele cruciale (nu numai înainte de moarte), îţi faci bilanţul vieţii tale şi afli de cele mai multe ori părerea altora despre tine.

Îţi poţi evalua retrospectiv leadershipul observând sentimentele celorlalţi faţă de tine în momentele cruciale ale vieţii tale, sentimente ce rezultă din modul în care ai fost perceput şi evaluat.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate