ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un lider cu autoritate

On Martie 07, 2009, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Felul în care creezi schimbarea determină cât de departe vor ajunge cei ce te urmează.

Dacă ai văzut filmul ”Masca lui Zorro (1998)”, precis îţi aduci aminte de Alejandro, tânărul recalcitrant care dorea cu orice preţ să răzbune moartea fratelui său. N-ar fi putut însă niciodată să-şi atingă scopul dacă nu l-ar fi întâlnit pe Don Diego de la Vega (Zorro).

Zorro a apărut în viaţa lui Alejandro exact la momentul potrivit şi l-a îndrumat în formarea sa; l-a învăţat să lupte şi cum să se comporte în societate, cum să îşi clădească o faimă de invidiat şi cum să fie iubit de oameni. În final, Alejandro ajunge să îi ia locul lui Don Diego de la Vega şi devine el însuşi noul erou al oamenilor, noul Zorro.

Leadership: Atitudinea pe care o ai faţă de tine însuţi, datoria faţă de lume şi răbdarea pe care o ai faţă de un străin, pot să determine viitorul performanţei unui nou mod de gândire?

Ai găsit o persoană pe care s-o instruieşti după chipul şi asemănarea ta, căreia să-i dezvolţi întreaga compunere a devenirii sale într-o formă elegantă, severă, ştiinţifică şi spirituală, ca temei al filosofiei care tratează "împăcarea antagonismelor"?

Nu cred că mă înşel când afirm că nimeni nu reuşeşte de unul singur să facă faţă unor provocări serioase. Odată ce ai ajuns într-o funcţie de conducere, fără îndoială va trebui să transmiţi cunoştinţele şi experienţa acumulate de-a lungul timpului unei alte persoane care are nevoie de ele, pentru ca la rândul ei să-şi poată atinge scopurile şi să poată ajunge la un nivel la fel de înalt ca tine. Rolul tău este să o aduci pe acea persoană până în punctul în care să-ţi poată lua locul atunci când nu vei mai ”funcţiona” la capacitate maximă.

Într-un cuvânt, va trebui să devii un maestru care să “antreneze” persoană cea mai potrivită şi s-o mobilizeze într-o direcţie constructivă. Să o aduci până în punctul în care să te poată înlocui, continuându-ţi munca. A avea puterea de a-l face pe altul mai bun decât tine, mai priceput într-un domeniu, mai abil în a-şi juca rolul de conducător în cadrul companiei, este ceea ce îţi conferă valoare şi te transformă într-un mentor desăvârşit. Totodată este important să-i recunoşti meritele astfel încât el să se simtă valoros şi să muncească mai bine.

Leadershipul prin exemplu este o modificare a atitudinii faţă de tine însuţi în faţa statorniciei şi răbdării faţă de cineva cu vederi mai înguste, din care răzbate performanţa unui mod de gândire original.

Leadership: Ceea ce simţi şi înveţi de la oameni, poate deveni o experienţă definitorie pentru judecata şi înţelegerea unor explorări asupra extremelor credulității umane?

Cultivi în oameni acel simţ aparte care le permite să-şi desăvârşească potenţialul? Sau îţi arăţi perfecţiunea în a transmite o anumită credulitate care face apel la tendinţa oamenilor de a fi conduşi şi exploataţi?

Ai grijă cum conduci, credulitatea are o limită care se numeşte răzvrătire. Alejandro a fost aproape tot timpul pe punctul de a împotrivi deciziilor lui Don Diego de la Vega.

Aşa cum un maestru în arta şahului îşi pregăteşte şah-matul cu o iscusinţă aparte încă de la începerea partidei, tot aşa şi tu, în relaţia cu oamenii trebuie să te concentrezi încă de la început în a observa particularităţile lor. Şi în funcţie de „pachetul” lor de talent şi de calitatea aptitudinilor lor, să le cultivi acel simţ aparte care să le permită să-şi desăvârşească potenţialul.

Un simţ al datoriei faţă de ceva mai presus de ei, faţă de drumurile pe care păşesc numai cei cu adevărat virtuoşi, pregătiţi să câştige confruntarea dintre o viaţă plină de primejdii şi binecuvântarea deplină a puterii.

Leadership: Îţi analizezi parcursul pe care îl urmezi din ipostaza persoanei care ai devenit într-un punct în care ţi se cam închid uşile spre ceea ce visai să atingi?

A avea autoritate înseamnă să te impui, să te faci ascultat, să fii stăpân pe situaţie. Tu stabileşti regulile şi iei toate deciziile, de la tine pleacă totul. Dar asta nu înseamnă nicidecum că trebuie să abuzezi de funcţia pe care o ai. Trebuie să cauţi în permanenţă căi de a inspira încredere celui care doreşti să te urmeze şi să-l ajuţi să-şi şlefuiască talentul.

Ţine minte că atunci când apare o criză el trebuie să fie omul potrivit care să se ocupe de situaţie, să găsească soluţii optime de rezolvare a problemelor în locul tău, de aceea este imperios necesar să-l încurajezi să-şi dezvolte aptitudinile de care are nevoie pentru a se putea descurca în orice fel de situaţii, în orice fel de condiţii.

Potenţialul tău de lider se reflectă în capacitatea de a căuta cu orice preţ o împăcare între punctul de sprijin al unei satisfacţii morale şi acele alternări ale momentelor dureroase în care aspiraţia de echitate, justiţie, eleganţă, fair-play, colaborare vor începe să se exprime profund în schimbările sociale, fiind facilitate uneori de poziţia "învins".

Cineva spunea: "Ceea ce pare la un moment dat greu, devine brusc foarte uşor dacă ai lângă tine o persoană care te îndrumă şi care îşi dă tot interesul să te cizeleze." Asta este şi ceea ce trebuie să faci tu: să-l ajuţi pe ucenicul tău să-şi dezvolte potenţialul, astfel încât lucrurile să i se pară cât mai uşor de realizat. Ajută-l să devină cât mai competent pentru ca el să poată face faţă cu succes noii funcţii de răspundere.

Leadershipul este simţul datoriei pe care îl câştigi atunci când începi să investeşti din acele resurse pe care nu ai ştiut niciodată că le ai, sub aspectul contextului general al cauzei pe care o slujeşti spre îndreptarea unui drum pe care îl vezi fără întoarcere.

Un lider cu autoritate se ghidează dupa formula: felul în care creezi schimbarea determină cât de departe vor ajunge cei ce te urmează.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us