ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un mister nedesluşit

On Decembrie 15, 2008, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Ceea ce facem şi cine devenim depinde într-o mare măsură de lucrurile sau evenimentele care ne menţin în priză.

- Se petrec lucruri, domnule, pe care nu le înţeleg.
- Lucruri? Ce fel de lucruri? 
- O să mă credeţi nebun, domnule... O să spuneţi că nu e nimic... Dar trebuie să fie o explicaţie, domnule. Trebuie! Pentru că nu are nici un sens...
- Ei, omule, spune-mi despre ce e vorba. Nu mai vorbi în şarade! spune răspicat detectivul Poirot.
Rogers înghiţi iar:
- Este extrem de mult sânge domnule. Peste tot în jur este numai sânge. Şi nicăieri niciun cadavru.
- Da, este surprinzător. Chiar n-am mai întâlnit aşa ceva.
- Şi domnule detectiv, mai este un lucru care mă deranjează.
- Ce anume?
- Uşa era încuiată pe dinăuntru. Cum putea cineva să se încuie înăuntru, să săvârşească această crimă oribilă, şi să se evaporeze împreună cu cadavrul, aşa, pur şi simplu? Trebuie să existe o explicaţie.

Leadership: Viziunea ce se desprinde din încercarea de a percepe un întreg plin de curiozitate este aceea a unui creator ce are datoria de a potenţa noi valori?

Ţi-ai dat seama cine este făptaşul?

Precis nu ţi-ai dat seama cine este adevăratul criminal, nu-i aşa? Ei bine, nici nu aveai cum să-ţi dai seama. Mai întâi pentru că nu ţi-am expus toate datele problemei, apoi nu ţi-am oferit informaţii concrete referitoare la toate personajele din acest scenariu. Dar, recunoşti că ţi-am stârnit curiozitatea, măcar un pic? Nu-i aşa că ai fi dorit să afli posibila explicaţie despre cum a fost înfăptuită crima? Nu-i aşa că ai fi vrut să elucidezi acest mister aparent greu de descifrat?

Cu toţii avem reguli şi standarde diferite care guvernează ceea ce simţim în legătură cu lucrurile care se petrec în viaţa noastră. Iar în final, ceea ce facem şi cine devenim depinde într-o mare măsură de lucrurile sau evenimentele care ne menţin în priză, care ne alocă timpul, care ne stârnesc interesul şi de care nu ne putem despărţi. E ca un mister care trebuie desluşit. E ca un roman poliţist scris de Agatha Christie pe care dacă începi să-l citeşti, nu-l mai poţi lăsa din mână. Dar ce este acest “ceva”? Ce anume dă forţa tuturor acţiunilor noastre, şi nu ne putem descotorosi de el până nu ajungem la rezultatul final?

Ceea ce te poate apropia de resorturile cele mai puternice ale motivaţiei, punându-te în situaţii noi şi dându-ţi nişte senzaţii tari, este forţa motoare a unei gândiri care te inspiră, aşezând posibilitatea unui răspuns la o anumită căutare într-o sferă cât de cât îndoielnică.

Prezenţa unei asemenea gândiri este cheia de boltă a unui întreg care te fascinează teribil şi pe care îl consumi altfel, un întreg care îţi împlineşte existenţa şi de care nu te poţi lipsi, un întreg care trebuie menţinut. Un întreg care formează mesajul: "Poţi aprinde în întuneric lumina adevărului".

Măsura valorii tale de facilitator al unei reflecţii noi, neobişnuite în aria ştiinţei, recompune neîncetat şi certitudinea apartenenţei la un mister, imposibil de dezlegat, ca toate misterele, dar a cărei "eternitate" o poţi simţi într-o clipă. Valoarea omului se generează din ceea ce i se întâmplă când este motivat a fi tot mai curios.

Leadership: Poţi ajunge la certitudine din ceea ce deduci din indiciile unei teme de cercetare, altfel încât să progresezi spre acel nivel de performanţă de care ai nevoie ca să rulezi toate noutăţile în materie de psihologia încălcărilor de reguli?

În mod clar, motivaţia este ca un „medicament” foarte eficient şi folositor, care reduce nivelul de stres pentru cei cu resurse limitate. Motivaţia te ridică în picioare atunci când simţi că îţi pierzi echilibrul. Motivaţia îţi poate oferi un pas înainte spre excelenţă ajutându-te să găseşti modelul de leadership cel mai bun pentru tine însuţi, netezindu-ţi calea spre înţelegerea şi dezvoltarea propriului tău potenţial.

Gandeşte-te bine ce fel de lider vrei să devii, fiindcă numai motivaţia îţi poate stabili calea, încurajându-te, creând o temelie solidă, emoţională şi profesională pentru potenţialul tău. Procesul de cultivare a modelului tău de lider începe printr-o asigurare propriilor tale resurse de rezolvare a enigmelor ce se ascund în fiecare ungher din jurul tău.

Singurele reguli de care trebuie să ţii seama sunt doar cele impuse de tine, pe care trebuie să le încalci prin asimilarea unei alte perspective, mai profunde asupra realităţii. Totodată, pot fi încalcate prin intermediul unui proces de reinterpretare a lucrurilor şi prin crearea unei tensiuni în conştiinţă care creşte dorinţa de a sesiza sensul unei noi înţelegeri a sursei care furnizează informaţia cea mai cuprinzătoare.

Leadership: Răspunzi pozitiv la orice stimul care poate contribui la propria ta formare, făcând apel la o formă de provocare care te ajută să imortalizezi fiecare moment al unei experienţe pline de învăţăminte?

Aşa cum creionul este pentru scris, aşa cum pantoful este pentru încălţat, aşa cum maşina este pentru condus, tot aşa motivaţia este pentru oamenii care îşi perfecţionează mereu abilităţile. Motivaţia te ajută să răspunzi pozitiv la orice stimul care poate contribui la propria ta formare, îţi dă acel imbold puternic de a te concentra mai mult asupra rezultatelor pozitive, aducându-ţi un plus de valoare experienţei.

Oamenii motivaţi sunt cei care manifestă o pasiune puternică faţă de munca pe care o desfăşoară. Iubesc atât de mult ceea ce fac, încât sunt dispuşi să rămână chiar şi după program ca să-şi termine treaba. Motivaţia îi menţine tot timpul în priză şi nu-i oboseşte niciodată. Nimic nu este mai plăcut decât să întâlneşti un astfel de om care îşi iubeşte meseria cu atâta pasiune, cu atâta poftă de viaţă. De aceea afirm: binecuvântat este omul care şi-a găsit "misterul".

Ca lider, datoria ta este să încurajezi motivaţia oamenilor prin menţinerea unui climat de mister. Să-i motivezi să treacă la acţiune şi să-i călăuzeşti spre obţinerea unor rezultate optime. Trebuie, deci, să începi să trezeşti în rândul oamenilor o puternică conştiinţă a lucrului bine făcut, a libertăţii de exprimare, astfel încât aceştia să nu se simtă niciodată ameninţaţi sau intimidaţi. Dacă vrei să te apropii mai mult de oameni şi dacă doreşti ca aceştia să obţină rezultate excepţionale, nu le minimaliza meritele. Încurajează-i să vină cu propriile soluţii, şi laudă-i ori de câte ori merită.

Vei putea să atingi cele mai înalte cote ale dezvoltării doar dacă ceilalţi din jurul tău vor deveni mai buni şi mai productivi. Liantul care uneşte desăvârşirea ta de a lor este motivaţia.

Leadershipul este asemenea unei enigme: oricât de mult ai încerca să găseşti o rezolvare la apariţia unei situaţii imprevziibile, trebuie să fii capabil să-ţi asumi urmările interpretării greşite a realităţii pe care se sprijină adevărul.

Un mister nedesluşit este o provocare ce nu poate fi ignorată, putând face mintea să se înfioare și să se înalțe deasupra limitarilor de moment ale unei perspective de suprafaţă asupra lucrurilor. Claritatea de care un lider dă dovadă nu este legată atât de înţelegerea motivului care stă la baza elucidării unor aspecte complexe, cât de explicaţia pe care o dă punctelor cheie ale gândirii axate pe rezolvarea problemelor, cum ar fi: analiza, sinteza, imaginatia, comparaţia, anticiparea, concretizarea, generalizarea sau abstractizarea.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us