ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un plus de valoare

On Ianuarie 28, 2009, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Atribuie potenţialului tău forţă dinamică, creând o pârghie care să-ţi amplifice la maximum eficienţa.

O fetiţă în vârstă de numai şapte ani intră cu încredere pe patinoar. La prima vedere nu pare că se deosebeşte cu nimic de ceilalţi copii de vârsta ei care se prezintă zi de zi la antrenamente. Patinează cu aceeaşi viteză, repetă aceleaşi mişcări de braţe încontinuu şi, la fel ca şi ceilalţi copii, învaţă zilnic noi figuri din patinaj şi noi mişcări de dans.

Dar dintre toţi copiii, ea este singura care patinează şi în timpul pauzelor. Este singura care rămâne pe gheaţă încă un sfert de oră după terminarea programului. Şi este singura care are cele mai multe vânătăi pe picioare şi pe mâini.

Observând dăruirea cu care această fetiţă se străduia să execute fiecare mişcare după terminarea orelor de antrenament, un angajat al patinoarului îl întreabă pe antrenor:

- După atâtea căzături şi după atâtea vânătăi căpătate în timpul antrenamentelor, de ce oare mai continuă fetiţa aceasta să patineze chiar şi după program?

Cu multă convingere, antrenorul îi răspunde:

- Ambiţia ei este să continue să se perfecţioneze; visul ei este acela de a deveni cea mai bună patinatoare din lume.

Leadership: Îţi actualizezi imaginea implicării tale concrete în dinamica unui proces de tranziţie, de la stadiul de "test al propriei tării lăuntrice" la stadiul de "cost al exploatării potenţialului maxim"?

Unicul factor important în clădirea propriului tău caracter ţine de felul cum cucereşti acel teritoriu vast, limitat de mulţi dintre cei din jurul tău, care îţi uneşte forţele psihice de cele fizice. Îl poţi cuceri printr-un hotărâtor act de credinţă şi voinţă. Capacitatea ta de a conta pe tine însuţi, pe dăruirea cu care te implici în susţinerea propriei atitudini este cea mai înaltă răsplată pe care o aduci progresului tău personal şi profesional. Trebuie să creşti în tine însuţi înainte de a ajunge un alergător de cursă lungă.

Performanţa este un proces complex, împletind într-un tot sudat şi armonios temperamentele şi trăsăturile felurite ale oamenilor. Oricât de diferită ar fi structura interioară a fiecărui individ, performanţa nu se poate crea decât prin înmănuncherea acelor părticele din el însuşi care, scoţându-le la lumină, şlefuindu-le prin muncă şi dedicaţie, îl aduc mai aproape de excelenţă, transformându-i potenţialul în avantaj.

Performanţa este acea nuanţă de suferinţă pe care o trăieşti prin dedicarea ta constantă faţă de împlinirea unei pasiuni autentice.

A încerca să devii un performer, fără să încerci să scoţi maximum din potenţialul tău e ca şi cum ai intra în posesia unui bec ultrasofisticat, dar locuieşti într-o zonă care nu e racordată la electricitate. Mai întâi trebuie să faci rost de o sursă de energie, de un generator puternic - cum ar fi ambiţia de a fi cel mai bun, să vădeşti o preocupare consecventă şi adâncită pentru fiecare din etapele hotărâtoare ale concretizării propriilor năzuinţe, şi abia apoi să-ţi racordezi abilităţile la obţinerea de rezultate.

Energia, aşa cum remarca odată cineva pe web, este forţa care face să treacă „ceva” din potenţial în dinamică sau invers, deci o forţă aplicată, care produce o schimbare de stare.

Poţi să atribui potenţialului tău forţă dinamică, creându-ţi o pârghie (acea formă de energie deosebită) care să-ţi amplifice la maximum eficienţa?

Tu poţi să produci o schimbare în starea ta de spirit? Ce este acel „ceva” din potenţialul tău pe care doar dacă aplici o anumită forţă poate deveni activ şi suficient de energic încât să-ţi ridice nivelul de competenţă necesar dezvoltării tale profesionale?

Leadership: Prin experienţa, priceperea şi dedicarea ta poţi să aduci o contribuţie personală la atingerea unor valori de referinţă în cazul atingerii unui prag de exhaustivitate a sferei tale de activitate?

Tăria lăuntrică surprinde acea manifestare a caracterului tradusă prin cultivarea şi trăirea sentimentului de superioritate. Iar costul exploatării potenţialului maxim, responsabil de producerea fenomenului de rezonanță prin care sufletul, mintea şi corpul devin o entitate unică şi binecuvântată, ţine de ceea ce realizezi în timp ce încerci să îţi depăşeşti limitele.

Performerii de elită sunt şi ei oameni, la fel ca fiecare dintre noi - au pasiuni, năzuinţe, idealuri, gânduri îndrăzneţe şi temeri. Chiar dacă vei citi multe lucruri formidabile despre ei, tot oameni sunt. Şi, în egală măsură, de-a lungul vieţii ei au trecut prin multe încercări şi eşecuri, la fel ca şi ceilalţi oameni.

Însă există un singur lucru care îi diferenţiază de toţi ceilalţi: un plus de valoare. Altfel spus, ei continuă să se perfecţioneze şi după orele de program, atunci când toţi ceilalţi încetează munca. Valoarea lor creşte, în mare măsură, datorită efortului în plus pe care îl depun în vederea perfecţionării.

Nu trebuie să fii o persoană extrem de inteligentă pentru a deveni un performer de elită, dar trebuie să fii dispus să îţi dezvolţi potenţialul ca să poţi evolua în cariera pe care ţi-ai ales-o. Dacă nu continui să te dezvolţi, să progresezi, să te perfecţionezi mai mult decât restul lumii, vei rămâne blocat în rutina mediocrităţii, şi, deci, nu vei atinge niciodată excelenţa.

Pragul de exhaustivitate a sferei tale de activitate este atins atunci când munca pe care o faci cu pasiune se identifică cu principiile călăuzitoare asumate, ducând la o încălcare a limitelor de rezistenţă întâmpinate pe parcursul formării.

În acest caz, valoarea ta de referinţă este dată de raportul dintre disponibilitatea de a suporta orice sacrificiu şi ambiția atingerii unui ideal înalt de performanță.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate