ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un trainer adevărat

On Ianuarie 04, 2009, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Fă din arta ta un lux care să asigure garanţia originalităţii, fără să oferi prea multă valoare în avans.

Un vechi proverb arab afirmă: “Omenirea se împarte în trei categorii: cei care pot fi mişcaţi, cei care nu pot fi mişcaţi şi cei care se mişcă.” În acest articol mă voi adresa doar acelor persoane care au nevoie de un impuls ca să se „mişte” pentru a-şi ridica nivelul de performanţă.

Dacă vrei să obţii rezultate mai bune decât cele pe care le-ai obţinut până acum, dacă vrei să atingi un nivel profesional ridicat, atunci trebuie să găseşti pe cineva care este mai bun decât tine în domeniu care să te ajute să te mişti mai uşor şi mai repede în direcţia dorită. Procesul de pregătire este însă lent şi implică foarte multe ore de studiu, iar găsirea unui mentor înţelept care să te ajute în acest sens nu este tocmai floare la ureche.

Leadership: Îţi construieşti elementele esenţiale ale planului de instruire şi formare profesională, punând mai mult accent pe latura artistică a compoziţiilor tale?

Cel mai scurt drum spre atingerea performanţelor profesionale este să participi la cursuri periodice de instruire şi de perfecţionare susţinute de traineri serioşi şi pricepuţi. De cele mai multe ori, însă, s-ar putea să descoperi că trainerul nu este deloc un bun profesionist, ci doar un excelent manipulator care nu urmăreşte altceva decât să-şi însuşească profituri materiale de pe urma oamenilor creduli şi neştiutori care pot fi cu uşurinţă înşelaţi.

Am întâlnit persoane care rămân profund impresionate atunci când un trainer le furnizează diverse informaţii, fără să ştie că de fapt acele informaţii se regăsesc în mai toate cărţile din domeniu apărute pe piaţă, sau informaţii preluate şi neprelucrate (uneori puţin studiate) de la adevăraţii profesionişti.

Cum să recunoşti un profesionist? Un foarte bun trainer nu reproduce ideile altora. Ci îşi aduce el însuşi contribuţia la explicarea unor elemente sau procese din domeniul respectiv. Iar fiecare dintre aceste elemente, rezultând dintr-o tehnică a asocierii expresive, este un spaţiu cu o personalitate grăitoare de sine, despre care în decursul existenţei îţi faci o idee în raport cu perspectiva pe care o ai asupra realităţii. Aceste elemente trebuie sa se suprapună cu finalizarea imaginaţiei într-un concept.

În artă, ca şi în domeniul predării şi al coachingului, nu contează doar reprezentarea imaginaţiei, ci mai ales calităţile impregnate imaginaţiei din care emană idei, viziuni şi teorii. Aceste calităţi sunt fluiditatea, plasticitatea şi originalitatea.

Leadership: Poţi face dovada unicităţii ideilor tale printr-o reprezentare puternică a imaginaţiei din punct de vedere al sintaxei artistice?

Încă de la mijlocul secolului al XIX-lea datează o idee ingenioasă: arta este un "lux", pentru că producerea ei era apanajul unor fiinţe rare, a unor oameni dotaţi de către natură cu aptitudini aparte - cei ce posedă "geniu" sau cel puţin "talent".

Am întâlnit traineri care au participat la rândul lor la diverse cursuri de specialitate în străinătate şi se reîntorc în ţară unde prezintă cap coadă tot ceea ce au predat cei dinaintea lor. La fel ca telefonul fără fir, astfel de indivizi, care la prima vedere ne eclipsează cu totul, nu fac altceva decât să redea la cursurile lor - cuvânt cu cuvânt - tot ceea ce au prezentat alţii, mult mai buni decât ei. Iar uneori denaturează realitatea. Ei îşi oferă în „avans” valoarea printr-o inginerie desăvârşită de a prosti lumea, prezentându-se drept buni cunoscători, axaţi pe o anumită problematică.

Se pot numi aceştia „curaţi” profesionişti? Se poate spune despre arta lor de a transmite cunoştinţe că este un „lux”? Au acea scânteie de geniu?

Îţi atrag atenţia să nu cazi în plasa falşilor experţi, foarte abili în a fura ideile altora şi prezentându-le ca şi cum ar fi ei autorul lor. Repet. Faptul că un trainer vorbeşte mult, frumos şi cu intonaţie nu înseamnă absolut deloc că este şi un bun profesionist.

Adevărații profesioniști fac dovada unicității ideilor lor printr-o reprezentare puternică a imaginaţiei din punct de vedere al sintaxei artistice, care presupune a pune în relaţie după o ordine prestabilită o selecţie de elemente, motive, forme de expresie, după o logică a pregnanţei maxime care face posibilă o interpretare unică.

Leadership: Poţi să folosești şi să împărtășești o tehnică simbolică plecând de la faptul că fiecare lucru, oricât de insignifiant sub aparența lui precară, ascunde o alteritate fundamentală?

Un trainer adevărat reuşeşte să-i convingă pe oameni că realmente este un bun profesionist. Iar un bun profesionist îşi foloseşte libertatea de gândire, se remarcă prin ideile proprii şi originale, nicidecum "împrumutate" de la alţii. Un trainer adevărat are mai mult ca sigur un blog şi cel mai probabil a scris şi câteva cărţi.

Este însă foarte greu să depistezi un bun profesionist dacă nu eşti foarte bine pregătit şi dacă nu eşti în temă cu toate noutăţile din domeniu. De aceea te sfătuiesc ca înainte să participi la diverse cursuri de pregătire să te informezi cu privire la toate aspectele care te interesează.

Parafrazându-l pe scriitorul Mika Waltari, aş spune că informaţiile pe care unii traineri le oferă sunt ca pietrele aruncate în apă. Când arunci o piatră în apă, se aude un zgomot puternic şi apa se agită, dar după câteva clipe suprafaţa apei devine netedă şi nu se mai vede nicio urmă pe care piatra s-o fi lăsat.

Dacă informaţiile furnizate de trainer nu-ţi folosesc la nimic înseamnă că ele au făcut doar un mic „zgomot” , înseamnă că întreaga lui ştiinţă nu lasă urme în gândirea ta. În acest caz trainerul nu este deloc un bun profesionist.

Totuşi, am întâlnit şi traineri extraordinar de buni, care într-adevăr au avut ce spune şi participanţii au avut ce învăţa de la ei; ei nu transmiteau pur şi simplu informaţie, ci ştiau să o facă interesantă, cât mai provocatoare, cât mai “orange”, ştiau să capteze atenţia ascultătorului. De fiecare dată când m-am aflat în preajma lor, am ştiut că voi afla lucruri noi. Ei sunt însă o raritate, mai ales la noi în ţară, în acest moment.

N-aş dori să lungesc prea mult acest articol, de aceea mă voi opri aici. Sper să ai norocul să cunoşti traineri care vin cu idei noi şi originale şi care merită să fie ascultaţi. Fereşte-te de impostori !

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us