ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Under Pressure

On Iulie 25, 2016, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

Raportează-te la ceea ce ți se întâmplă, ocupând locul exact în centrul efectului general al evenimentelor pe care trebuie să le accepţi ca fiind şansa de a-ţi îndeplini destinul profetic.

Aproape toată lumea era contaminată, rănită, gemând de durerea morţii, datorită unei forţe majore care transformase totul într-un pustiu al resemnării, o forţă apărută în mod particular pe care doar oamenii de ştiinţă ar fi putut s-o îmblânzească, dar nu s-o elimine. Împotriva unei morţi inevitabile nu poţi lupta, pustiul însuşi devine o forţă a resemnării, transformând totul într-o lume contaminată, în pofida ştiinţei actuale despre care ai fi crezut că a avansat atât de mult. Ştiinţa nu găsise niciun leac. Încă. Fac referire aici la filmul World War Z.

Într-o lume care nu se poate reanima de la sine, exercitând o influenţă dominantă nefastă asupra impresiei generale, unde înţelegerea sensului unei etici a jertfei se subordonează măreţiei creaţiei ştiinţifice, întotdeauna supravieţuieşte un mic Zorro - dar fără mască, ci dotat cu capacitate ridicată de analiză şi sinteză, care poate să oprească extinderea răului.

Numele lui este Gerry Lane. Fost angajat al Naţiunilor Unite. El se lansează într-o cursă contra cronometru pentru a găsi "The Cure", trecerea spre normalitate, revenirea tuturor acelor undead being la viaţă.

Omul care înţelege durerea lumii pe planul conştiinţei se raportează la leadership prin accesarea evenimentelor grave la nivel de comparaţie cu un campion olimpic care este forţat să se reveleze drept o minune a experienţei de sacrificiu.

Acest om de ştiinţă, atât de stupefiat de ceea ce se întâmplă, dar în acelaşi timp entuziasmat peste măsură, se implică cu toată fiinţa lui, ca un adevărat chimist, în căutarea formulei revelatoare a compoziţiei antidotului, substanţa binefăcătoare, încercând a înţelege totalitatea cauzei determinante a epidemiei. Practic, el merge pe firul cauzei care generează efectul prin descompunerea ei în elementele constitutive: materiale şi umane interconectate.

După panica de la început, când întreaga lume părea a se învârti necontrolat în jurul unei nebunii înăbuşite şi misterioase, progresând continuu dinspre suferinţă spre tragic, o curiozitate ciudată îl ia în stăpânire pe Gerry, o atracţie irezistibilă faţă de diverse tipuri de reacţii umane şi aspecte cantitative ale acestor reacţii, precum şi clase de compuşi organici cauzali, care îi dau posibilitatea de completare a cunoştinţelor profesionale. Şi, în consecinţă, este vizibil efortul său de a găsi sens celor ce se întâmplă peste tot în jurul lui.

Leadership: Ești creativ în încercarea de a înţelege „totalitatea” unei cauze determinante prin descompunerea ei în elemente constitutive, astfel încât să generezi o altă atitudine la nivel de fiinţă care îşi înfruntă destinul ca un efect conjugat al providenţei şi al acţiunilor umane?

Întotdeauna liderul ocupă locul exact în centrul efectului general al evenimentelor pe care trebuie să le accepte ca fiind şansa de a-şi îndeplini destinul profetic. El nu se poziţionează niciodată ca victimă, ci ca unic moderator al evenimentelor incerte, trecând dincolo de tehnici şi de tot ceea ce se mişcă în jurul unui rezultat aflat în zona imprevizibilităţii. Un rezultat ce așteaptă să fie găsit şi acceptat de majoritatea celor conectați la dimensiunea lui de propagare.

Dacă impresia pe care o lasă toate aceste „dezordini” lumeşti este strâns legată de imprecizia găsirii cauzelor ei declanşatoare, datorată noutăţii cu totul frapante, atunci efortul de a da sens celor ce se întâmplă îi revine numai unui om înzestrat cu toate laturile pozitive pe care un savant ar trebui să le deţină: dorinţa de a căuta, chiar dacă este străbătut de fiorul tragic dat de conştiinţa faptului că nu mai are nimic de găsit.

Acel „eu însumi” mai bun din punct de vedere personal și profesional, la care omul aspiră cu un discernământ adecvat situației declanşate de o cauză aparte, este dirijat contrar forţei care transformă totul într-un pustiu al resemnării. A fi creativ în încercarea de a înţelege totalitatea cauzei determinante, aflate mai presus de voința ta, prin descompunerea ei în elemente constitutive, este clar modul tipic în care sinele tău atotputernic abordează totul.

Leadershipul reproduce imaginea rezultatului proceselor de găsire a „totalităţii” unei cauze determinante, derulate la două niveluri:

Pe de o parte, moderatorul evenimentelor incerte percepe informaţia care nu este la îndemâna oricui, într-un anumit fel, în contextul preferinţelor, experienţei şi informaţiei deţinute din alte surse decât cele dinspre cauza pe care o studiază. Pe de altă parte el proiectează şi transmite o imagine dorită, favorabilă, ceea ce echivalează cu ieșirea din starea de orbire, adică cu dependenţa rezultatelor cercetării de posibilitățile de redescoperire de sine.

Liderul se poate considera un profet atunci când reuşeşte să previzualizeze rezultatul posibil al unui efect compensatoriu şi benefic, în funcţie de evoluţia unui eveniment nesigur, făcând posibilă delimitarea dintre protecţie şi control, dintre lumea prezentă şi cea trecută.

Numai într-o stare Under Pressure omul își canalizează întreaga atenție pentru a-şi surprinde inteligenţa şi reacțiile la acțiunile sale în cadrul evenimentelor dificile.

Un asemenea om învață, în primul rând, să se raporteze la ceea ce i se întâmplă, la ceea ce vede în jur, la ceea ce trebuie să știe. Apoi, învață să se recunoască el însuşi în tot ceea ce descoperă, găsindu-şi cu ușurință locul în spațiul de producție a unor noi mostre de raţionament.* Notă: World War Z

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate