ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Under suspicion

On Martie 07, 2014, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Extinde nivelul de conştientizare a realităţii pe care o reprezinţi, în funcţie de nivelul de acceptabilitate a realităţii percepute de cei din jurul tău.

Mă întrebam dacă era adevărat. Poate să vă pară ciudat dar nu-mi prea venea să cred. Simţeam că exista în sufletul Elliei convingerea că Greta cu toate iniţiativele ei practice nu fusese îndeajuns de apreciată. Ellie, eram convins de asta, ar fi acceptat orice idee pe care şi-ar fi dorit-o ea însăşi să o aibă. Greta îi insuflase Elliei dorinţa de rebeliune. Iar Ellie singură dorise să se revolte, numai că nu ştia cum s-o facă.

Însă, acum, când ajunsesem s-o cunosc pe Ellie mai bine, înţelesesem că era una din acele persoane simple care aveau rezerve neaşteptate. Aveam convingerea că Ellie ar fi fost în stare să-şi manifeste opinia dacă într-adevăr ar fi vrut aşa ceva. Problema era că nu dorea prea des să se facă simţit acest lucru şi m-am gândit după aceea cât de dificil era pentru cineva să înţeleagă aşa ceva. *

Leadership: Aprobi “facsimilul” unei realităţi care nu a fost întru totul analizată?

Orice lider îşi micşorează considerabil avantajul indus de factorul “devotament”, dacă din planul secund al imaginii pe care şi-o construieşte despre alţii nu face lumină asupra aparenţelor. Fără să caute să descopere omul real din spatele acestor aparenţe coruptibile, ţinând morţiş să aprobe “facsimilul” unei realităţi care nu a fost întru totul sau deloc analizată, liderul îşi reduce şansele de a accede la profunzimea cunoaşterii umane.

În domeniul conducerii, cheia eficienţei în a percepe corect omul stă în capacitatea de a te adapta la realitatea subtilă a acestuia, examinată doar din perspectiva convingerilor personale.

Dacă nu vrei să te transformi într-un om superficial care pune preţ pe aparenţe fără conţinut, trebuie să-ţi creezi o imagine a omului dincolo de zidul gros al presupunerilor, dincolo de pereții pretențioși ai falselor constatări aflate la baza unor judecăţi sumare, dincolo de ceea ce poate oferi psihologia, logica, ştiinţa recunoaşterii intenţiilor din spatele comportamentului uman.

Leadership: Accepţi ideea de extindere a zonei tale de încredere de la “known” la “unknown”?

Reciproca e mult mai pregnant resimţită. Conform legii lui Coulumb, modulul forței electrostatice între două sarcini electrice punctiforme este direct proporțional cu produsul celor două sarcini electrice și invers proporțional cu pătratul distanței dintre sarcini. Aşa şi cu aprecierea pe care ţi-o acordă ceilalţi oameni, uneori în defavoarea relaţiei tale cu ei, este direct proporţională cu triumful idealului lor, comparativ cu realitatea, şi invers proporţională cu încrederea pe care o transmiţi.

La rândul tău, devii ţinta unor amănunţite şi sistematice observaţii şi evaluări. Ajungi să te întrebi dacă este adevărat ceea ce cred alţii despre tine, cu toată neliniştea pe care o poate simţi un om care se îmbolnăveşte peste noapte, sau care e diagnosticat cu o boală transmisibilă pe care nimeni nu şi-o doreşte. Poate să ţi se pară ciudat, dar nu-ţi prea vine să crezi, cu atât mai mult cu cât nimeni nu-ţi dă asigurări că nu sunt motive de îngrijorare.

Simţi că există în sufletul celorlalţi o anumită convingere, aspră, neliniştitoare, dincolo de limita admisibilului, care asemenea unei oştiri înarmate ce se ridică contra împărăţiei ei, îţi pune la încercare tăria de caracter, puterea de a face faţă presiunilor şi de a-ţi menţine individualitatea şi trăsăturile esenţiale intacte.

Ideea de extindere a zonei tale de încredere de la “known” la “unknown” evidenţiază incertitudinea care apare în momentul conştientizării unui efect pe care, în fond, nu-l doreşti. Ca o consecinţă a unei aprecieri formale, bazate pe necunoaştere, dezinformare sau interpretare.

Oamenii se racordează la realitatea pe care tu o transmiţi, definită şi redefinită după propriile lor criterii, deseori subiective, prin formarea unor tipare comparative, prin disocierea aprecierii calităţii tale şi alterarea acesteia. Această tendinţă de a te simţi cumva neîndreptăţit, limitat, exclus din cercul încrederii, se justifică prin acceptarea termenilor şi condiţiilor de înţelegere şi conştientizare a realităţii percepute de ceilalţi.

Dacă vrei ca leadershipul să nu se transforme într-o conexiune criptată de false supoziţii, extinde-ţi nivelul de conştientizare a aspectelor mai puţin vizibile pe care le construiesc ceilalţi oameni, considerate problematice, din perspectiva accesului lor la propria ta realitate.

Under suspicion evidenţiază importanţa de a te arăta în lumina reală a ceea ce eşti şi a ceea ce ai devenit, pentru a înlătura orice îndoială legată de tine şi acţiunile tale. Doar extinzând nivelul de conştientizare a realităţii pe care o reprezinţi vei putea identifica corect oamenii şi realităţile lor.* Notă: Agatha Christie - Endless Night

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us