ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Valoarea unei dimensiuni care îşi extinde efectele

On August 20, 2014, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Descoperă aspectul concret şi realist al compoziţiei leadershipului care face posibilă accesarea unei noi dimensiuni de evoluţie, încât elementele sale de valoare să poată atinge scopul propus în proporţia dorită.

Serghei Eisenstein urmărea înainte de toate transpunerea cinematografică a montajului de "şocuri". Vorbea chiar despre o ştiinţă a şocurilor. Astfel montajul de atracţii căpăta o nouă exprimare pe peliculă. Filmul "Greva" este de fapt un film experimental. Eisenstein spera că a descoperit conţinutul unui film în seria de şocuri înlănţuite într-o secvenţă şi îndreptate asupra sensibilităţii spectatorilor. Ordonarea acestui material trebuie făcută în legătură cu principiul care duce la efectul dorit. Iar forma era înţelegerea şi realizarea acestor elemente, în limitele materialului specific, astfel ca ele să poată atinge scopul propus în proporţia dorită.

Marele regizor vedea în aceasta aspectul concret şi realist al compoziţiei. Era deci preocupat, încă de la primul său film, de problemele compoziţiei. Şi nu se poate să nu remarcăm totodată această obsesie a preciziei matematice, care l-a însoţit în toată creaţia sa. *

Tu influenţezi procesul trecerii de la o linie discontinuă la una continuă în leadership prin creşterea opţiunilor valorice ale ştiinţei?

Bagajului cultural, la un nivel mai profund, cunoaşterea de sine şi opţiunile valorice ale ştiinţei pe care ţi-ai însuşit-o, pot atinge multe din formele de manifestare a unei realități de ordin superior în procesul trecerii de la o linie discontinuă la una continuă în leadership. O linie discontinuă este un proces de constituire a unei ştiinţe care nu-şi găseşte finalitatea în nicio creaţie impresionantă, pe când o linie continuă prezintă o infinitate de posibilităţi diferite de exprimare, percepţie şi cunoaştere prin care se poate crea o nouă compoziţie artistică.

Această realitate, învăluind conştiinţa şi deschizând noi posibilităţi de accesare a unui larg fond de cunoaştere, bine structurat, extinde experienţa şi valoarea liderului spre o dimensiune a reinventării care, în prima secundă pare neexplorată, nepopulată. Dar totuşi cu mari valenţe de „punct de cotitură” spre o nouă artă.

Se înţelege că o asemenea lărgire a domeniului în practică, pentru dezlegarea misterului artei, creând efecte de tranziţie spre o nouă formă de reprezentare şi punere în valoare a ştiinţei, va face mai puţin dificilă abordarea unor noi stiluri, sprijinite exclusiv pe norme de cercetare şi pe raţiune. Leadershipul este, mai întâi de toate, un model experimental de verificare a nivelului de ştiinţă la care ai ajuns, şi apoi un model de serie care trebuie să depăşească graniţele gândirii clasice.

Opţiunea valorică a ştiinţei ce maximizează rezultatele actului de creaţie, prezentată în mod inedit într-o versiune compactă a conceptului numit "Flux de prelucrări", se află între o abordare speculativă ori generalizatoare, şi experienţa concretă a dialogului dintre artă, viaţă, morală şi sentiment. De aceea, aspectul concret şi realist al unei compoziţii este dat de efectul pe care doreşti să-l obţii de la protagonişti încât să poţi multiplica efectul produs asupra spectatorilor.

Leadership: Cum se reflectă relaţia dintre valoarea calităţii tale şi descătuşarea potenţialului de creaţie în faţa ştiinţei care îşi extinde relevanţa?

Să descoperi conţinutul a ceea ce se numeşte, mai nou, „reinventare”, apoi să îndrepţi o anumită formă de impact asupra sensibilităţii celor care sunt expuşi la procesul de prelucrare şi valorificare a ştiinţei, făcută în legătură cu principiul care duce la efectul dorit, reflectă de fapt atingerea unei noi dimensiuni de evoluţie, a cărui creator eşti.

Iar forma pe care o ia leadershipul depinde de înţelegerea şi realizarea acestor deziderate, în limitele materialului de construcţie a unei noi gândiri, astfel ca ele să poată atinge scopul propus în proporţia dorită.

Orice act de creaţie, presupunând multă concentrare şi răbdare, are un început care se realizează prin deducţie, raţiune sau inspiraţie, în urma experienţei şi observaţiei. Cu cât avansezi mai mult în munca de cercetare, cu atât ştiinţa ta îşi extinde relevanţa, adică devine atât un produs destinat satisfacerii nevoilor de afirmare profesională, cât şi un prilej de introspecţie defensivă. Dar în mod cu totul necesar ştiinţa devine un instrument redutabil care atribuie un plus de valoare vieţii tale şi a celor din jur. Leadershipul este indicatorul efectului semnificativ al acestei valori.

O ştiinţă care îşi extinde relevanţa seamănă cu descoperirea conţinutului unui film îndreptat asupra sensibilităţii spectatorilor: înseamnă să vezi ceea ce nu există la oameni, dar care poate să schimbe viaţa lor într-o nouă versiune a actului de a trăi experienţa emoţiei.

Valoarea unei dimensiuni care îşi extinde efectele dă măsura a ceea ce realizezi, a ceea de devii prin actul creaţiei şi a ceea ce oferi în limitele calităţii conţinutului ştiinţei exploatate, astfel încă să poţi atinge scopul propus - promovarea leadershipului - în proporţia pe care o cer nevoile momentului.

Leadershipul, devenit o veritabilă ştiinţă cu dimensiuni nemăsurabile, este recunoscut ca performant atunci când este îmbrăţişat şi urmat de toţi cei implicaţi în atingerea unui ţel comun. Este un domeniu în care „şocurile inovative”, bine argumentate, pot aduce un plus de valoare numai atunci când ele au un impact pozitiv asupra motivaţiei şi productivităţii celorlalţi.

Punctul terminus când un lider se poate considera împlinit, este momentul în care toţi susţinătorii progresului au certitudinea împlinirii idealului pe care şi l-au propus.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us