ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Vidul materiei intelectuale

On Decembrie 25, 2013, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Recompune leadershipul într-un nou ansamblu calitativ superior, fără să dezvolţi un grad mare de dependenţă faţă de o realitate paralelă complexă.

Un salt fenomenal peste un imens ocean este numai o parte a distanţei parcursă în câţiva ani de studiu laborios spre lumea secretelor, ce s-a concretizat într-un fel de dependenţă intelectuală. Iar din dorinţa de a înţelege mai bine "excepţionalul" trecut prin filtrul purificator al "singularului", sub ghidul unor idei integratoare ce dădeau sens tuturor aspectelor ezoterice, am izbutit să demonstrez numeroase experimente ştiinţifice ce vizau alchimia.

Secretele sunt expresia unei realităţi pe care nimeni nu o crede posibilă.

Erau atât de ispititoare încercările alchimiştilor de a prepara aurul, dar, totuşi, pe mine mă ispitea cu totul altceva, un alt indicator de referinţă, un factor de dezvoltare la un nivel mult mai înalt. Mă ispitea caracterul misterios al unei lumi cu reguli de neînţeles. Mă atrăgeau analiza structurală, formulele magice şi reţetele de poţiuni, complicatele pregătiri care precedau tendinţele inverse. În special complexul de relaţii care defineau un anumit sistem în raport cu elementele sale componente.

Leadership: Cine eşti cu adevărat în relaţie cu o lume foarte complexă, dacă nu câştigi lupta cu ceea ce nu accepţi la tine să fie parte a unei opere supra-personale?

În urmă cu mai bine de o sută de ani, un chimist a arătat că apa încălzită până la temperatura de 1000 de grade începe să se descompună în elementele sale – în hidrogen şi oxigen. Dar gazele rezultate din descompunere, rămânând în contact cu lichidul, au la această temperatură o anumită presiune datorită căreia descompunerea se opreşte.

Contemplând la ceea ce relevă această relaţie dintre elemente, şi înţelegând pattern-ul din spatele procesului de reacţie, mi-am pus inima să cerceteze, să adâncească înţelepciunea şi rostul lucrurilor. Tainele fundamentale ale creaţiei. Ce anume face posibilă încadrarea elementelor de compoziţie într-un nou ansamblu, împreună cu relaţiile dintre ele, astfel încât să formeze o nouă structură a Marii Opere? Lipsit de orice fel de constrângeri şi prejudecăţi, am purces la a dezvolta un nou algoritm alchimic cu ceea ce aflasem.

Singur îmi livram cunoaşterea prin însuşirea fundamentală a materiei nedelimitată de timp. Cu greutate, am pătruns într-un spaţiu generos oferit sistemelor, câmpurilor, conectorilor şi efectelor multiple. Dar nu aveam puterea să mă ocup de tot ceea ce implică administrarea şi gospodărirea lor. Uneori cădeam pradă confuziei. Însă marea dificultate consta tocmai în transformarea elementelor prin a căror unire mistică se obţine concentratul premium ce poartă sigla lui Hermes, Philosophiae Transmutatione.

Leadershipul este un test de cultură important din domeniul ştiinţei care poate stabili precis cât anume din personalitatea ta se datorează influenţelor străine şi cât anume se datorează descoperirilor experimentate în cadrul procesului de reinventare personală.

O singură luptă trebuia să duc pe fondul unei reaprecieri a căutărilor alchimice, pe fondul cunoştinţelor dureroase şi pe fondul unei perpetue nemulțumiri, pe fondul informațiilor bine nuanțate din cultura generală care determinau finalitățile științei (vocabulare de specialitate, glosare, tezaure, dicţionare, bănci de date etc).

Era lupta cu sinele în numele credinţei. Nu puteam să accept ideea că tot ceea ce mă învăţase credinţa să fie parte a unei opere suprapersonale. Nu mai eram un om al aşteptărilor şi al pronosticurilor, ci un om al cărţii, al condeiului şi al cuvântului nemurit prin scris.

Spun asta mai ales pe fondul unei nelinişti justificate, a furiei instinctive de a parcurge suprafaţa aspră a unui teritoriu ştiinţific în toate sensurile posibile, o lume dezlănțuită cu toată puterea pe care o dau incertitudinea, dilema, haosul, variabilitatea şi complexităţile. Să fi fost doar o nădejde deşartă şi amăgitoare? O halucinaţie a creierului? O continuă derulare a unor idealuri mult prea abstracte?

Leadership: Construcţia ta intelectuală are o înţelegere restrânsă sau mai largă în funcţie de ceea ce eşti dispus să sacrifici la nivel de ataşament faţă de nevoia de a construi o viziune care nu doar se opune unui lucru, dar care vrea să schimbe un întreg fenomen?

Comunicarea dintre om şi ştiinţă, la nivelul cercetării empirice care schematizează derularea logică a studiilor de proiectare a unei noi perspective de interpretare a ideilor sub aspect calitativ, creează un soi de dependenţă faţă de o realitate paralelă. Ce ar putea fi dezamăgitoare dacă nu are ca rezultat buna performanţă şi creşterea producţiei de creaţii.

Aici viziunea capătă un rol de primă importanţă fiindcă trebuie să contureze un viitor realist, credibil şi atractiv care să fie accesibil pentru oricine. Iar alchimia este o practică ocultă pe care nu puteam decât să o privesc oarecum confuz, dar în acelaşi timp trebuia s-o duc mai departe ca să-mi construiesc o nouă înţelegere asupra ştiinţei şi cunoaşterii. Bineînţeles, nu pot să nu remarc faptul că întregul fenomen al căutării de senzaţional, răspundea la fel de bine experienţei căutării de sine care conducea tot timpul la epuizare.

E ca şi cum ai trăi viaţa altcuiva, altundeva, într-o dimensiune superioară în care tot ceea ce gândeşti se manifestă imediat cu ajutorul unui nou limbaj revoluţionar. Sau cu ajutorul unei noi tehnologii, sau prin crearea unei noi percepţii, neaşteptate, a realităţii. Iar această preconcepţie este departe de a constitui o “modă” dacă nu aduce, printr-o simplificare a constatărilor pe care le prilejuieşte asimilarea alchimiei, o audienţă cât mai mare.

Să încerci să cuprinzi o materie nouă, întinsă ca suprafaţă de propagare a cunoaşterii, înseamnă să înveţi să accepţi paradoxurile colţuroase de care te vei izbi mereu. Construcţia intelectuală are o înţelegere restrânsă, neputând fi evaluată şi analizată cu atenţie decât de acei susţinători care îmbrăţişează aceeaşi viziune şi mentalitate. Numai de către acei cercetători care ştiu să descompună materia fără să nege valoarea Marii Opere.

Fenomenul pe care trebuie să-l schimbi ca să te poţi reinventa este punctul de plecare al "Marii Opere" care face legătura dintre un ideal de realizare intelectuală şi miracolul unui limbaj revoluţionar care își propune să descrie o realitate aparte, mai degrabă decât să convingă intenționat prin măiestrie şi creativitate.

Vidul materiei intelectuale desemnează acea lipsă de concordanţă dintre gândirea net superioară a liderului şi gândirea normală a grupului ţintă. În leadership trebuie să ştii să te cobori la nivelul de înţelegere al majorităţii pentru a fi urmat în toate acţiunile întreprinse. Alchimia este doar o formă de a te implica activ în evoluţia personală, dar nu reprezintă mijlocul potrivit pentru a-i schimba pe cei din jurul tău.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate