ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Vidul materiei intelectuale

On Decembrie 25, 2013, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Recompune leadershipul într-un nou ansamblu calitativ superior, fără să dezvolţi un grad mare de dependenţă faţă de o realitate paralelă complexă.

Un salt fenomenal peste un imens ocean este numai o parte a distanţei parcursă în câţiva ani de studiu laborios spre lumea secretelor, ce s-a concretizat într-un fel de dependenţă intelectuală. Iar din dorinţa de a înţelege mai bine "excepţionalul" trecut prin filtrul purificator al "singularului", sub ghidul unor idei integratoare ce dădeau sens tuturor aspectelor ezoterice, am izbutit să dovedesc numeroase experimente ştiinţifice ce vizau alchimia.

Erau atât de ispititoare încercările alchimiştilor de a prepara aurul, dar, totuşi, pe mine mă ispitea cu totul altceva, un alt indicator de referinţă, un factor de dezvoltare la un nivel mult mai înalt. Mă ispitea caracterul misterios al unei lumi cu reguli de neînţeles. Mă atrăgeau analiza structurală, formulele magice şi reţetele de poţiuni, complicatele pregătiri care precedau tendinţele inverse. În special complexul de relaţii care defineau un anumit sistem în raport cu elementele sale componente.

Philosophiae Transmutatione

În urmă cu mai bine de o sută de ani, un chimist a arătat că apa încălzită până la temperatura de 1000 de grade începe să se descompună în elementele sale – în hidrogen şi oxigen. Dar gazele rezultate din descompunere, rămânând în contact cu lichidul, au la această temperatură o anumită presiune datorită căreia descompunerea se opreşte.

Contemplând la ceea ce relevă această relaţie dintre elemente, şi înţelegând pattern-ul din spatele procesului de reacţie, mi-am pus inima să cerceteze, să adâncească înţelepciunea şi rostul lucrurilor. Tainele fundamentale ale creaţiei. Ce anume face posibilă încadrarea elementelor de compoziţie într-un nou ansamblu, împreună cu relaţiile dintre ele, astfel încât să formeze o nouă structură a Marii Opere? Lipsit de orice fel de constrângeri şi prejudecăţi, am purces la a dezvolta un nou algoritm alchimic cu ceea ce aflasem.

Singur îmi livram cunoaşterea prin însuşirea fundamentală a materiei nedelimitată de timp. Cu greutate, am pătruns într-un spaţiu generos oferit sistemelor, câmpurilor, conectorilor şi efectelor multiple. Dar nu aveam puterea să mă ocup de tot ceea ce implică administrarea şi gospodărirea lor. Uneori cădeam prada confuziei. Însă marea dificultate consta tocmai în transformarea elementelor prin a căror unire mistică se obţine concentratul premium ce poartă sigla lui Hermes, Philosophiae Transmutatione.

Spun asta mai ales pe fondul unei nelinişti justificate, a furiei instinctive de a parcurge suprafaţa aspră a unui teritoriu ştiinţific în toate sensurile posibile, dezlănțuită cu toată puterea pe care o dau incertitudinea, dilema, haosul, variabilitatea şi complexităţile. Să fi fost doar o nădejde deşartă şi amăgitoare? O halucinaţie a creierului? O continuă derulare a unor idealuri mult prea abstracte?

Leadership: Construcţia ta intelectuală are o înţelegere restrânsă?

Comunicarea dintre om şi ştiinţă, la nivelul cercetării empirice care schematizează derularea logică a studiilor de proiectare a leadershipului sub aspect calitativ, creează un soi de dependenţă faţă de o realitate paralelă. Ce ar putea fi dezamăgitoare dacă nu are ca rezultat buna performanţă şi creşterea producţiei de creaţii.

E ca şi cum ai trăi viaţa altcuiva, altundeva, într-o dimensiune superioară în care tot ceea ce gândeşti se manifestă imediat cu ajutorul unui nou limbaj revoluţionar. Sau cu ajutorul unei noi tehnologii, sau prin crearea unei noi percepţii, neaşteptate, a realităţii. Iar această preconcepţie este departe de a constitui o “modă” dacă nu aduce, printr-o simplificare a constatărilor pe care le prilejuieşte asimilarea alchimiei, o audienţă cât mai mare.

Să încerci să cuprinzi o materie nouă, întinsă ca suprafaţă de propagare a cunoaşterii, înseamnă să înveţi să accepţi paradoxurile colţuroase de care te vei izbi mereu. Construcţia intelectuală are o înţelegere restrânsă, neputând fi evaluată şi analizată cu atenţie decât de acei susţinători care îmbrăţişează aceeaşi viziune şi mentalitate. Numai de către acei cercetători care ştiu să descompună materia fără să nege valoarea Marii Opere.

Leadership: Încerci să dai viaţă unui lucru care se poate anula pe sine?

Pregătirea temeinică într-o anumită ramură a activităţii se poate încadra într-un sindrom rigid de dependenţă dacă constatările şi aprecierile privind noile posibilităţi de asimilare şi conectare a ideilor inovatoare produse de-a lungul vremii, contrapuse schemelor formale aplicate de ceilalţi, sunt supuse unor distorsiuni interioare, conştiente sau inconştiente.

Vâlvătaia interioară, ca un foc nestins, pasiunea pentru studii se poate domoli sau chiar dispărea dacă dezvolţi un grad mare de dependenţă faţă de o autoritate de nivel superior, faţă de o gândire mult prea aprofundată.

Dovadă în acest caz este renumitul alchimist Fulcanelli, a cărui constatări şi observaţii se bucură şi astăzi de un interes enorm în lumea ştiinţifică. El ţinea deseori să precizeze: “Cărţile maeştrilor nu sunt scrise pentru toţi, deşi toţi sunt îndemnaţi să le citească.” Nu-i de mirare că şi-a păstrat cu înverşunare secretele ştiinţei, cu caracter mistic sau simbolic. Dar ceea ce evidenţiază întrucâtva sentimentul său de superioritate este faptul că, la fel ca toţi alchimiştii, Fulcanelli s-a exprimat într-o manieră mai puţin tangibilă publicului larg. Şi chiar el ţinea să afirme că ultimul său manuscris nu va fi niciodată publicat deoarece nimeni nu ar înţelege conţinutul său.

Prin aceasta s-ar traduce şi expresia “a da viaţă unui lucru care se poate anula pe sine”. Ştiinţa prea avansată îţi trasează noi orizonturi, dar totodată îţi anulează garanţia că poţi fi înţeles, restricţionându-ţi dorinţa de a da răspunsuri şi îndrumare. Să îi mulţumim minţii noastre, plină de aspiraţii, purtată de imaginaţie şi idei către zone inaccesibile de înţelegere, că ne atenţionează despre faptul că ea nu poate cuprinde pe deplin acele aspecte care au impact direct în modul de relaționare cu cei din jur.

Mintea, echivalând cu promovarea identităţii însăşi a creaţiei noastre, trebuie să ne semnaleze întocmai care sunt graniţele şi limitările noastre. Apoi, cu dreptul, să păşim împreună cu ea în căutarea Vrăjitorului din Oz, dar cu pretenţia de a nu aventura prea mult în necunoscut, precum Gulliver în ţara Liliputanilor. Cine se lasă prins în urzelile şi legăturile superiorităţii gândirii, cu mii de fire mărunte conectate la perspectivele cele mai îndepărtate, cu greu se va mai scula din somnul obscurei sale raţiuni.

Vidul materiei intelectuale desemnează acea lipsă de concordanţă dintre gândirea net superioară a liderului şi gândirea normală a grupului ţintă. În leadership trebuie să ştii să te cobori la nivelul de înţelegere al majorităţii pentru a fi urmat în toate acţiunile întreprinse.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us