ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Visul, producător al unui lungmetraj narativ

On Mai 28, 2021, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Naraţiunea care îţi ghidează viziunea poate să prindă contur atunci când logica visului din pictură se întâlneşte cu logica visului din cuvânt.

Mi-am așezat fiinţa într-un neobișnuit context narativ, cu scopul de a surprinde metaforic procesul creator al unei imaginii artistice veridice: reproducerea vieţii reale într-o dimensiune a iluziei atotputernice şi a mirajului înaltului spre care tinde evolutia unei noi forme de conştiinţă. Acest fapt se asociază cu ivirea unei noi mentalităţi, mai atentă la aspectele legate de redarea realităţii de dincolo de iluzie, de dincolo de orizontul vizual, dincolo de dimensiunile măsurate în spaţiu-timp.

Este ca şi când m-aş fi refugiat într-un vis în care protagonistul este un artist al penelului, scos din neuitare, capabil să redea acel contrast între “viaţă” şi “fără de viaţă” într-un tablou plin de culoare.

Or şederea fiinţei mele “în afara” terenului vizibil al conștiinţei diurne, proiecţia ei raţională într-un vis și disiparea ei în imaginarul infinit, pe măsura unei metafizici capabilă să întrunească o certitudine asemănătoare cu aceea a ştiinţei, mi-a schimbat total concepţia despre adevărul aparenţelor înşelătoare. Este clar că întreaga mea fiinţă, corespondentul ei pe planul unei conştiinţe spirituale a schimbării, intră mai amănunţit în analiza unui procedeu de alteritate numit Uphasetsirah (realizarea Unităţii Sinelui în acea parte a lumii invizibile).

Exact. Astfel s-a petrecut acea revelaţie care mi-a schimbat viaţa, şi a cărei lumină străluceşte în adâncul unui suflet prins în mrejele artei, decis să îşi caute cărarea pe acea zonă a imaginii ce se hrănește constant din structurile constituite ale lumii vizibile şi ale lumii invizibile. Şi, conştientizând starea de vis în care lumea este magică, mai ales după ce o forţă nevăzută mi-a îngăduit cu greu să realizez transcenderea dincolo de spaţiul fizic, mi-am amplasat fiinţa într-o măsură absolută, nelimitată, a luminozităţii imaginii pe care o proiectez în lumea exterioară.

Într-adevăr, visul este un stimulent pentru mintea unui artist perspicace care vrea să profite de un efect identic celui de clar-obscur, pe care numai literatura sau pictura îl poate revela. Aşa că mă refugiez într-un vis transpus pe pânză în timp ce neglijez restul...

Leadership: Imaginea pe care o generezi în conformitate cu determinarea perspectivelor de abordare a realităţii, depinde strict de sugestivitatea unei manifestări vizionare a imaginaţiei pe care o poţi asuma sub formă de naraţiune?

Creaţia mea este însăşi visul pe care vi-l împărtăşesc ca pe o taină, sau ca pe o certitudine. Iar povestea fabuloasă a unei viziuni ontologice este creaţia unui visător care renunţă la realitate pentru a urma o lume fantastică, dar extrem de spectaculoasă, pentru că este lumea propriului Sine.

Mă refer la faptul că visul meu, aşa cum este el: mărunt în descriere, dar fascinant prin întindere şi diversitate, pare să facă parte din conţinutul unui alt vis, din care trezirea nu este altceva decât o opţiune de rezervă. Visul mă îndeamnă să pun în mișcare imaginarul, eventual să realizez imposibilul.

Şi în vis mi-a apărut un om care se visa el însuşi parte dintr-un vis care se repeta continuu, şi s-a repetat, şi s-a repetat până când omul a decis să deseneze sau să picteze o reprezentare a ceea ce se întâmplă în sufletul său. Ca un fel de Hocus Pocus în care moartea învinge viaţa prin crearea unui sine virtual puternic, prin activarea unui "sine narativ" care nu respectă cronologia reală.

Cred că la asta se referea scriitorul Jorge Luis Borges atunci când îşi încheia povestirea despre un vestit magician:

“În zorii unei dimineţi fără păsări, magicianul văzu încingându-se, de-a lungul zidurilor, un incendiu concentric. Preţ de o clipă, se gândi să se refugieze în apele râului, dar apoi înţelese că moartea venea să-i încununeze bătrâneţea şi să-l mântuie de zbuciumul vieţii. Se îndreptă spre flăcări. Dar acestea nu-i sfâşiară trupul, ci îl mângâiară şi îl acoperiră, fără căldură şi fără combustie. Cu uşurare, cu umilinţă, cu groază, înţelese că şi el era o simplă aparenţă, ca un altul îl crease în visele lui.”

Leadership: Naraţiunea care dă sens creaţiei tale îşi câştigă întâietatea vizavi de expunerea clasică şi impersonală a operei de artă, evidenţiind relaţia dintre ceea ce se întâmplă faptic şi sugestivitatea unei imagini care îţi poate îmbunătăţi viziunea?

Atunci când vine vorba despre realitate un singur lucru este cert: nu putem cere înfăptuiri pe plan material decât dacă luăm în considerare ceea ce ni se relevă prin vise, prin simbol, prin sincronicităţi şi coincidenţe. Iar ceea ce se arată ca o simplă aparenţă în lumea realităţii, poate să fie de fapt scânteia magică a unui vis din care nu te mai poţi trezi niciodată.

Evident. Aş putea cu uşurinţă să-mi continui monologul într-un vis capabil să se prelungească la nesfârşit. şi nu mai puţin să mă îmi asum un anumit tip de cunoaştere şi iniţiere în aventura căutării Sinelui. La fel cum artistul reuşeşte prin intermediul picturii abstracte să transmită anumite mesaje privitorilor, pentru a le crea diferite stări emoţionale. la fel aş putea să dau şi eu formă unui conţinut narativ splendid într-un cadru al amintirii, deci activând în mod aproape incomparabil nişte conţinuturi uitate de viaţă.

Aţi observat că naraţiunea mea poate să prindă contur atunci când logica visului din pictură se întâlneşte cu logica visului din cuvânt?

Într-un spaţiu unde anumite anxietăţi se exteriorizează, aici artistul reuşeşte să sugereze densitatea materiei fără a recurge la încărcări păstoase, la zgârieturi agresive sau acumulări excesive de opoziţie ale realităţii, ci îmbinând cu succes tonurile delicate ale acuarelei cu adevărate explozii de culoare. Aşadar, visul atrage atenţia lumii prin modul în care îmi reflectez dinamica intelectuală în oglinda unor spaţii care induc acel touch de artă şi cultură în cadrul intim al unui flux de imagini simbolice.

Încă ceva. Visul în care îmi cufund sufletul, gândurile şi emoţiile, nu este un set fără sens de imagini fantastice care apar în legătură cu slăbirea rolului conștiinței, ci mai degrabă este un mijloc de transcendere a limitelor gândirii mele raționale, apreciat ca act intelectual care surprinde relațiă dintre ceea ce se vede şi ceea ce este ascuns privirii necunoscătoare de artă.

Din perspectiva unui creator, naraţiunea este o modalitate temporalo-spaţială de expunere a unei lucrări de artă pe un teren privat: al unui vis care este ascuns de către conţinutul manifest al acestuia. Sau, mai bine zis, naraţiunea este expunerea unei imagini artistice în interiorul unei realităţi care depăşeşte aria cunoscută a timpului şi spaţiului.

Visul producător al unui lungmetraj narativ este mijlocul unui artist de a pune în evidență pe pânză vibrațiile sentimentului de “Deja-Vu” ce reflectă combinaţia dintre ceea ce el trăieşte ca experienţă şi cele simţite de el ca amintiri durabile.

Nu uita că imaginea fabuloasă care îţi îmbunătăţeşte viziunea este chiar imaginea unui artist care îşi poate însuşi zeci de personalităţi în planul mai multor realităţi care se suprapun.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate