ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Vrăjitoria unui creator de capodopere

On Octombrie 26, 2014, in Hr - Resurse Umane, by Neculai Fantanaru

Îmbunătăţeşte-ţi capacitatea de a pătrunde în dimensiunea creaţiei avansate, combinând ceea ce convine unei tendinţe care porneşte de la intuirea subiectului şi merge până la semnificaţie.

Cum arată opera care este în fond secretul forţei filmului „Alexandr Nevski”? Regizorul Serghei Eisenstein scria într-o notaţie inedită că este vorba de vrăjitorie, de faptul că, asemenea tobei vrăjitorului, răsună una şi aceeaşi idee. Totul se învârte în jurul unei singure idei. Niciun cuvânt, nicio replică, niciun episod în care să nu fie vorba de duşman şi de necesitatea de a-l învinge: în planuri, în proiecţie, în amintiri, în acţiuni înseşi.

Nicăieri nu poţi întâlni o asemenea unitate de idei într-o astfel de varietate de întâmplări, într-o formă atât de vădită. Aceasta captivează hipnotic. Iar în ceea ce priveşte compoziţia aceasta înseamnă că avem de a face cu o fugă de o amploare cum, poate, nici la mine însumi nu se poate întâlni nicăieri. Nu există nicio replică, nicio situaţie care să nu redea „under a new angle the same theme”, iar metoda montajului este metoda fugii. *

Leadership: Îţi extragi cunoaşterea superioară din structurile experienţei de redare a unor noi  forme de expresie?

Tipul uman care vrea să se autodepăşească trebuie căutat în lumea creaţiilor de mare profunzime, ele însele o combinaţie de trimiteri spre nişte analogii complicate, care implică o participare  intelectuală intensă. Iar încercările necontenite de a pătrunde în dimensiunea creaţiei avansate, de la substanţă la structură, de la simpla alternativă la necesitate, prin folosirea unor mijloace amplificare a ineditului, utilizate corect, contribuie la satisfacerea pretenţiei omului de a-şi atribui largi competenţe.

Punctul de referinţă al ştiinţei practicate - ideea, care se cere a fi urmată cu stricteţe, îmbogăţită cu noi reprezentări de noţiuni, nu mai este determinată doar ca element dominant al unei creaţii „under the angle of inclination of your Being ”. Ci constă într-o modalitate specifică a cunoaşterii de ansamblu, din anumite structuri ale experienţei de redare a unor noi sensuri şi forme de expresie (folosite pentru a defini ideile şi valorile, în prezenţa unor concepte inspirate).

Acestea din urmă capătă importanţă prin proiecţiile vectorilor de impact, de tip „Get Shared Key” care, aducând noi opţiuni de personalizare a creaţiei, pot efectua diverse actualizări ale finalităţii ei.

Totul se învârte în jurul unei singure idei atunci când mesajul verbal şi cel nonverbal se susţin reciproc până la iniţierea formării unei noi versiuni de accesibilitate a valorii de unicat atribuite actului de creaţie.

Câştigarea experienţei necesare pentru redarea aceleiaşi teme, sub noi forme de expresie, are o influenţă binefăcătoare asupra creaţiei intelectuale, spre gasirea unor noi variante de producere de a impactului de ansamblu şi a tendinţelor de performanţă. În timp ce vectorii de impact, de tip „Get Shared Key” se sprijină pe înţelesurile care ar trebui să te pună pe gânduri, mult mai complexe şi mai numeroase, întrucât propun alte alternative de raţionament, bazate pe probe şi concluzii logice, combinând ceea ce convine unei tendinţe care porneşte de la intuirea subiectului şi merge spre semnificaţie.

Leadershipul nu mai poate fi privit doar sub forma unui conţinut bine determinat de idei şi idealuri puse în slujba cunoaşterii avansate, ca o calitate a învăţăturii pe care o transmiţi. Obiectul analizei fiind acum o suită discontinuă de aspecte pro şi contra, prefigurând imperativul constituirii unei ştiinţe interpretative, care urmează condiţiile şi particularităţile unei modelari a percepţiei despre ce ar trebui să comunici, introducând mentalitatea lucrului bine făcut.

Ceea ce comunici trebuie să aibă un sens mai profund de unitate, surprinzând necesitatea de a învinge o rezistenţă exterioară şi tendinţa de renunţare : în planuri, în proiecţie, în amintiri, în acţiuni înseşi.

Vrăjitoria unui creator de capodopere surprinde acele elemente, nuanţe şi caracteristici ale creaţiei oglindite în propria ta conştiinţă, dar mai ales în dimensionarea bine controlată a ideilor care se învârt în jurul viziunii şi valorilor pe care reuşeşti să le transmiţi susţinătorilor. Este apanajul marilor maeştri în arta conducerii, capabili sa modeleze si sa dea noi forme de expresie creaţiei lor.


* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us