ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

You Can Be My Lucky Star Tonight

On Iunie 28, 2018, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Învaţă să crezi cu îndrăzneală în profunzimile din care poate răsări o măreţie nebănuită.

Ca să vă daţi seama ce se petrece în mintea mea, mai întâi trebuie să înţelegeţi ce se întâmplă în sufletul meu, şi să trăiţi aceeaşi poveste. Dacă nu sunteţi familiarizaţi cu tăcerea atât de subtilă şi de totală, încât să simţiţi că vi se taie respiraţia, atunci încercaţi să pătrundeţi în biroul meu, ca într-o casă închisă, lăsându-vă cuprinşi de acea lipsă de inspiraţie, disperare soră cu moartea, judecată tulbure, ca alternativă a unei lumi apuse care, încet-încet, face loc alteia, atât de diferită și nu întotdeauna mai bună.

Numele meu probabil nu vă spune nimic, Walter Elias Disney, fiindcă abia m-am întors din New York şi mai am doar 40 de dolari în buzunar. Din ce în ce mai pregnant am nevoie de repere spirituale care să mă ajute să nu mă las înghiţit de rătăcirea cea mai dureroasă, abandonarea cea mai tristă într-un labirint al deşertăciunii unde singurele repere sunt uitarea de sine şi de ceilalţi, urmate în final de sacrificiul suprem.

Oare voi muri aici, în acest spaţiu plin de electricitate statică, plin de promisiuni şi vise care nu prind contur, în acest vid absolut, loc imens, nemăsurat, redat de-o culoare fără calităţi specifice?

S-ar părea că încerc să scot cu caznă, la lumină, un început de inspiraţie, un cuvânt, unul singur, apăsător, grav, îndepărtat, indispensabil. O linie fără mlădiere, neînduplecată. Dar sunt legat de un fel de greutate ascunsă sub o umbră imensă de îndoială, o nesiguranţă ameţitoare izvorâtă dintr-o modestie pauperă, o ancoră ruginită, prinsă de o funie neagră în subteranul unei lumi neinteresante şi inerte.

Leadership: Poţi să iniţiezi un select în stadiul de faliment al vieţii tale care să returneze valoarea TRUE în situaţia unei modificări a contextului în care sunt amplasate coordonatele unei noi “înălţimi”?

Cu certitudine, atitudinea mea este cea a pictorului care îşi căută într-un deplin anonimat vocaţia şi determinarea, uitarea deziluziei suferite, în intenţia de a sugera că arta se fundamentează pe un act al pătrunderii dincolo de realitatea vizibilă, într-un spaţiu al ideilor ce merită răspândite. Dar cu ce?

Nimicul e mai întâi un gol al vieţii, apoi o stare de confuzie, culminând cu o pierdere de sine temporară în clipele în care eram locuit de puterea pătrunzătoare a muzei. Un soi de rădăcină adâncă, pierdută în zona inefabilului. Iar durerea de a fi umilit, trădat, neajutorat în faţa acestui pluton de execuţie numit deznădejde, se pierde într-un sens incomplet şi nelămurit, într-un imposibil de prevăzut.

Viziunea nu se mai concentrează spre ceva palpabil înainte de a fi pusă în întinderea unei foi de desenat ci, asemenea vechilor cărţi de învăţătură, ea se îndreaptă spre îndemnurile la calmă aşteptare. Şi nimic altceva în plus.

Golul spaţiului, vrăjmaşul cel mai cumplit al artistului, acel univers intim unde se pare că nu se întâmplă nimic, poate fi umplut doar printr-un vicleşug al credinţei pe care îl regăsim ca stimul de mare intensitate în scrisoarea lui Paul Gauguin din 1888 adresată lui Émile Schuffenecker: "Arta este o abstracţie - extrageţi-o din natură în timp ce o visaţi şi gândiţi-vă mai mult la actul de creaţie decât la rezultat. Aceasta este singura cale de a vă ridică spre înălţimi şi de a face ceea ce face meşterul nostru Divin: a crea."

Leadership: Viziunea si chemarea artistică te pune în situaţia unei noi forme de expresie a carei amprentă se regăseşte în imaginea pe care o creezi din fidelitatea faţă de ceea ce se petrece chiar în preajma ta?

Şi dintr-o dată, în tot acest spaţiu redus, în acest aer cenuşiu care mă determină să-mi fie teamă de însăşi masca vieţii şi de natura puterii mele de cugetare, apare o mică atracţie, o mică şansă de a-mi salva mintea, o flacără de speranţă, o mică imagine a întregului meu suflet sensibil, o jucărie veselă, o sursă bogată de inspiraţie - foarte ieftină, un organism plin de viaţă, născocitor şi intrigant în acelaşi timp.

Personajul micuţ şi şmecher, dar cu nuanţe grave, simbol al căminului şi al prosperităţii, pare să caute ca într-un joc palpitant de logică răspunsul la o singură întrebare: unde pot găsi caşcavalul fără să intru într-o capcană?

You can be my lucky star tonight ! În sfârşit o lumină în bezna unei lumi confuze, o sclipire mai blândă dincolo de o mască comică, într-un dincolo nelămurit de lumea fenomenologică. O alternativă a unei lumi aflate în cumpănă, o mutaţie în genele care controlează sinteza fanteziei, un spaţiu al unei construcţii imaginare providenţiale, toate sunt fabricate într-o singură matriţă, transpuse într-un singur personaj. Mickey Mouse. Un sistem de motivaţie patentat de o gândire unică prin sensibilitatea care o emană un suflet de care te ataşezi definitiv şi irevocabil.

"În mijlocul necazurilor şi confuziei stătea o figură mică, voioasă şi şugubeaţă. Vagă şi nedefinită la început. Dar a crescut şi a crescut, iar în final s-a constituit într-un şoricel zburdalnic, exuberant. Ideea m-a prins cu totul."

Leadership: Ţii cont intotdeauna de gradul de toleranţă şi modul în care îţi exprimi afectivitatea faţă de un factor “întâmplător” care îşi umple eternitatea din multiple corespondenţe artistice, simbolice şi providenţiale?

Din prima clipă este atins esenţialul. Mă simt îndesat într-un spaţiu dintre două respiraţii ale iluziei vieţii, de parcă aş căuta cuvinte şi gesturi deja trăite şi coapte pe îndelete, dar care şovăie să se arate într-o anumită lumină, din umilinţa de a fi depăşit tocmai de calităţile unui personaj excepţional, de basm.

E vorba de un luptător pentru libertatea de expresie, întâmplător decis chiar în miezul compoziţiei, în care trebuie să pulseze forma şi culoarea. Dar mai ales povestea. Marea vrăjitorie în artă este să te pui în locul personajului tău pentru a crea un nou model de abordare personalistă, un nou model de poeticitate.

Acel „touch” al artistului este vital nu numai în opera pe care o zămisleşte prin suferinţă şi singurătate, prin culoare sau prin cuvinte, ci mai ales în conştiinţa înfăptuirii durabilităţii unui concept, unui simbol, unui Brand personal. El captează viziunea unui psiholog care atinge şi cea mai ascunsă cută a celui căruia-i face portretul: o viață, un ideal, o legendă. Dar mai ales sensibilitatea rafinată a unui pictor care din câteva linii de creion conturează mai întâi un portret, apoi evoluţia captivantă a unui personaj transformat dintr-o situaţie artificială într-o existenţă reală.

O profundă şi misterioasă solidaritate pare să-mi făgăduiască un destin de-a dreptul fabulos, desprins dintr-un vis atât de frumos că mi-aş dori să adorm la loc şi să-l continui, la fel cum se derulează evenimentele într-un film de Oscar bine regizat. Astfel, încep să mă regăsesc într-un motto al lumii care pretinde a fi guvernat de o mică eternitate, o mică intervenţie divină în sufletul unui artist care părea că nu-şi va mai găsi vreodată inspiraţia. Dar a trebuit să fiu pe cont propriu ca să ajung să-mi trăiesc legenda.

Din magnificul laborator sufletesc al artistului unde iau naștere bazele unor noi forme de expresie, o parte imensă se alocă în memoria unei fiinţe dragi care uimeşte prin simplitatea care o face accesibilă lumii.

Iar cealaltă parte, călăuzită de lumina divină spre o intensă experiență mistică în care visul devine realitate, are ca singură constantă schimbarea care dă sens vieţii, exprimată prin următoarea formulă care alunecă doar prin lumea ideilor şi a creativităţii, din a cărei scânteiere artistul îşi face debutul în panteonul gloriei:

"Floarea ce înfloreşte în condiţii vitrege e cea mai rară şi mai frumoasă dintre toate !"

You Can Be My Lucky Star Tonight aduce in prim plan norocul de care au parte numai aceia care au ajuns la constatarea că orice idee este bună doar dacă o duci până la capăt. În ceea ce priveşte creativitatea, totul porneşte de la nimic, mai bine zis de la o frustrare, dar pe parcurs ea se transformă într-un diamant dacă cauţi un răspuns cu toată inima şi dacă te uiţi în direcţia care trebuie.

“O parte importantă din mine a rămas copil, fiindcă am avut curajul să visez.” (Walt Disney)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us