ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Your Mirror

On Septembrie 05, 2017, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Adevăratul izvor al creaţiei este viața din care trebuie să extragi o concluzie corectă cu aceeași atitudine de asumare a realităţii cu care încerci să-ți accepţi reflexia în oglindă.

Culoarea vieţii mele corespundea întregului căruia îi lipsea o parte, asemenea unei premise fără concluzie, constituind o diminuare a posibilităţii de modelare a materiei realităţii pe care o înarmasem preventiv cu forța fenomenului substanțial al creaţiei. I've got to be strong / Even if I know that this feeling is wrong !

Împovărător, îmi impuneam transformarea într-un om diferit printr-o confirmare a faptului că însăşi efectul realităţii prin acțiunea creaţiei era o formă modificată a aspiraţiei spre transcendenţa potrivită „oglinzii sufletului” căreia, însă, nu-i puteam găsi întrebuinţări estetice.

Studiind cu atenţie fiecare "right or wrong" al naturii mele, învăţând să cântăresc şi să măsor frumuseţea sau urâţenia gândurilor şi emoţiilor - întreţinute de impulsurile instinctive cărora le dădeam curs la fiecare "dincolo" de unda idealităţii absolute, am început să mă transpun tot mai mult în peisajul straniu al unui tablou cu subiect de roman.

Un roman apăsător care te ţine prins în atmosfera sa greoaie la fiecare schimbare de pagină, din care artistul din mine, lăsându-se afectat de experienţa confruntărilor celor două omniprezenţe, plămădeşte conceptul: "Look in the mirror".

Neîndoios, deplina formare a personalităţii mele era marcată de o transformare a modului în care mă raportam la viaţa trăită prin artă, înainte de a ajunge la acea înălțime a manifestării artistice la care se urcă de obicei artiştii plini de vanităţi.

La temelia ei contribuia, într-o perpetuă mişcare de revoltă, acea scânteie reală a visului nedomesticit de atingerea unei viziuni a beatitudinii asupra lumi, acel activ de credinţă focalizat pe instrucţiunile unei funcţii de pragmatism: "I've got to stand up for myself". Arta era o sursă de însufleţire, nu o dovadă de slăbiciune.

Leadership: Modelul gândirii tale conţine totalitatea caracteristicilor esenţiale ale obiectului supus reflecţiei?

Bineînţeles, în felul meu de a fi şi a plăsmui după modelul gândirii ce conţine totalitatea caracteristicilor esenţiale ale obiectului supus reflecţiei, eram deosebit de ambiguu, având întotdeauna două sensuri ataşate caracterului perspectivist al existenței, ca pe un test de autocontrol:

O excentricitate bazată pe existenţa unei prejudecăţi: "I've got to not care" şi o formă subtilă de a smulge vieții plăcerile extreme, de a insista, de a căuta şi mai asiduu minunea unei renaşteri în veşnicie. Şi, dacă aş fi găsit-o, să îndrăznesc un răspuns la marea întrebare a spiritelor iluministe, sondând legile bipolarităţii: "Îmi sunt mie însumi duşman sau prieten?"

Artistul este întotdeauna nebănuit de complex în timpul consacrării activităţii imaginative, în tot ce face, gândeşte, simte, proiectează, din care evadarea o constituie uneori accesul la o dimensiune a vieţii scăpată de limitele spaţiului şi timpului.

Arta de a te explora în oglindă pentru a te revela presupune să recunoști acel „what is wrong” care te împiedică să fii încoronarea creaţiei.

Sensul „încoronării creaţiei” este acela de a crea o legătura puternică între intensitatea sensibilităţii care te poartă spre forme cu impact emoțional și vocea conştiinţei care propune abordarea unor teme cu timbru moral.

În timp ce valoarea variabilei de tip pointer: "We've got to be strong / Even if our reasons seem wrong", are ca unitate de măsură ironia unei înfruntări neobosite, a luptei Îngerului cu Iacob, constituind conformarea la regulile unui joc al ficţiunilor prin care artistul se apără pe sine de singurul duşman al condiţiei sale de geniu: viziunea unei lumi lipsite de calitate.

Lorenzo Bernini, printre cei mai mari artiști ai barocului, cunoscut mai ales ca sculptor, s-a decis să judece la un moment dat "Ghicitoarea" lui Caravaggio prin evidenţierea exacerbării fanteziei şi a adevărului natural:

"Adesea în natură găseşti părţi care ies în evidenţă, când n-ar trebui să fie aşa, sau altele care ar trebui să iasă, fără ca acest lucru să se întâmple. Cel ce ştie să deseneze bine lasă deoparte ceea ce apare în realitate şi n-ar trebui să fie aşa, şi desenează ceea ce ar trebui să fie şi nu apare..."

Leadershipul artistic înseamnă să găsesti perfecţiunea în ceea ce lipsește dintr-o imagine pentru ca ea să fie autentică.

Destinul meu şi cel al creaţiei mele, în exerciţiul temei pentru care o reflecţie de tip heideggerian ar fi putut reprezenta un suport de excepţie, căpătau astfel o nuanţă subiectivă indicată în comuna excludere din rândul lumii, din care lipseau extrem de multe elemente de personalizare. Din construcţia acestui tandem s-ar fi putut cu uşurinţă omite elementul central al unei vieţii reuşite, esenţialul expunerii unei imagini artistice, un verset fundamental al sublimului.

Se vede că mai aveam multe de învăţat până să ajung la cunoştinţa adevărului pe care îl exprimase demult criticul literar Vissarion Belinski: „Lucrările autentic artistice nu au nici frumuseţi, nici lipsuri, dar cel căruia îi este accesibilă integralitatea, va remarca numai frumuseţea.”

Your beauty lies within you.

Adevăratul izvor al creaţiei este viața din care trebuie să extragi o concluzie corectă cu aceeași atitudine de asumare a realităţii cu care încerci să-ți accepţi reflexia în oglindă.

Your Mirror este cartea de vizită pentru imaginea de sine construită după modelul unei experiențe de viață, pe fondul fineţii cu care pictorul stăpânește tehnica pensulației, din care poţi învăţa să vezi dincolo de chestiile de suprafaţă.* Notă: Simply Red - Your Mirror

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us