ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Zbuciumul sufletelor tenace (II)

On Aprilie 27, 2013, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Dezleagă adevăratul înţeles din spatele acelor vagi derute care îi despart pe oameni de cele două constante: “a fi” şi “a nu fi”, fără să te pierzi tu însuţi într-o mare de îndoială.

Cantitatea de energie negativă radiată de Finch dă naştere unei reacţii chimice adverse. Starea de surescitare a suspectului principal, Laura Quinn, fierbe la maximum, ea are nevoie de un inhibitor care să stopeze reacţia. Tăria ei de caracter se descompune în elemente inofensive, toate celelalte însuşiri implicate în procesul de restructurare se separă brusc în unităţi de sine stătătoare, cu funcţionare independentă, lentă şi nesigură. Numai ea ştie ce se petrece în adâncul ei.

La formarea covalenţelor este posibil ca perechea de electroni participanţi să provină de la un singur atom. Un zbucium straniu îl încearcă chiar şi pe cel mai de temut vânător. Finch nu se mulţumeşte când Laura îi răspunde cu nonşalanţă, cu aceeaşi monedă, dar mult mai derutant. Căci el, omul plămădit din fildeş, dispreţuieşte această dulce şi blândă ecuaţie, cuprinsă între calm, inteligenţă şi subtilitate. Extazul succesului nu mai vibrează într-însul. Nu-şi mai poate monitoriza pulsul. Nervii se neliniştesc. Creşte concentraţia de oxigen din sânge, totul în el se înfierbântă.

Zbuciumul condiţionat, meteoritul acesta ce trece peste Terra incognita a simţurilor lui Finch, se intensifică numai în momentele biciuitoare trăite de Laura Quinn - tot mai electrizată, tot mai limitată, lipsită spontan de forţă vitală atunci când câmpul lui de energie negativă îi invadează fiinţa, devenind atotstăpânitor.

Abia în acest moment de înaltă încărcătură, energie şi vibraţie, densitatea propriului său orgoliu îi maximizează plusurile. Toată concentraţia de substanţe reactante se agită, apoi se dublează. Totul în el capătă amploare, ca şi cum ar fi străbătut de un curent electric de mare intensitate.

Urmează un nou atac. Lansând un adevărat vârtej de curenţi cu voltaj crescut asupra Laurei, el încearcă să înlăture instantaneu toate particulele însufleţitoare din sistemul imunitar al fiinţei ei. Dar ea scapă de şocurile de curent la care este supusă, cu un singur preţ: dilema morală.

Doi spadasini întărâtaţi

Fundamentul Laurei este imprecis. A cerceta substraturile fiinţei ei este aproape imposibil. Pentru că peste impulsurile şi gesturile ei iniţiale se suprapune voinţa electrizantă a lui Finch care-i scurtcircuitează aproape toţi stimulii, toţi parametrii de funcţionare. Îi modifică tiparul de gândire, inhibă activitatea conexiunilor existente în spaţiul ei de manifestare, până ce o aduce la pragul apropierii de adevăr.

O adevărată revoltă se stârneşte în Laura, în timp ce la polul opus, în Finch, un zbucium sinistru se zbate între îndoială şi asumare. Două suflete zbuciumate se află faţă în faţă ca doi spadasini întărâtaţi. Dintre care unul atacă, celălalt se apără. Care va mânui mai bine sabia voinţei? Care stăpânire de sine va fi mai puternică?

Evoluţia leadershipului tău poate fi redusă la o alternanţă cumulativă de cauze şi efecte?

Îndrepţi totul către un fundal întunecat? Firea ta suscită numeroase îndoieli, trezeşte nelinişti, reacţii de îngrijorare? Dispreţuieşti acea dulce şi blândă ecuaţie, cuprinsă între calm, inteligenţă şi subtilitate? Încerci să înlături toate particulele însufleţitoare din sistemul imunitar al celorlalţi? Felul tău de a fi stârneşte în ceilalţi o adevărată revoltă, un zbucium sinistru?

Sistemul de funcţionare al omului este pus sub semnul întrebării atunci când el se află în faţa vicisitudinilor unei conjuncturi temporare adverse. Rezultatul interferenţei celor două unde “a fi” şi “a nu fi”, care se exclud una pe cealaltă, se potriveşte vibraţiei lui interioare. Vibraţie care, la rândul ei, acţionând cu intensitate, îi deschide mintea şi sufletul. Sau îi activează acea stare anormală de uzură psihică şi emoţională.

O bombardare constantă cu stimuli de natură să lanseze “iremediabilul”, înfăşurând omul într-o spirală a incertitudinii şi instabilităţii, aruncându-l pe nişte serpentine ameţitoare, obositoare, greu de suportat, îndreptând totul din el către un fundal întunecat. Va avea ca rezultat înfrângerea rezistenţei, capitularea în faţa unui adversar mai puternic şi etalarea tuturor aspectelor personalităţii sale.

Fundamentul omului este imprecis. A cerceta substraturile sale este aproape imposibil. Pentru că întotdeauna tiparul său de gândire, care îşi creează o reflexie amplificată sub forma emoţiei, nu este predominant, nu este bătut în cuie. Fundamentul poate fi oricând reactualizat, alterat, îngustat, extins, destabilizat, poate fi oricând scurtcircuitat de o voinţă mai puternică, de o gândire mai abstractă, mai tenace.

Aflat sub imperiul unei astfel de entităţi potrivnice care te constrânge să renunţi, ai puterea să mai lupţi? Plin de îndoială, nesiguranţă, tulburat de multe rătăciri, alegi să crezi că lucrurile pot şi vor fi schimbate în bine? Caracterul tău este la fel de puternic ca al Laurei Quinn?

Te laşi electrizat de voinţa superioară a celorlalţi, sau ripostezi cu o intensitate mai mare? Care sunt cauzele şi împrejurările care pot constitui circumstanţe atenuante? Pot ele duce la insolvenţa ta morală? Dai celorlalţi motiv să recurgă la judecăţi intransigente?

Liderul artizan. Liderul artist. Liderul amator. Liderul veritabil.

Liderul-artizan produce creaţie la comandă, doar ca să se cumpere, indiferent de calităţile formei. Opera lui nu e gândită şi realizată în aşa fel încât să înfrunte criza, austeritatea, rutina, şi să dureze. El apelează, din această cauză, la unelte pentru finisări uşoare şi materiale perisabile şi uşor de prelucrat, la un curaj radical şi la un tip de persuasiune extrem de speculativ, obţinut prin modificări minore ale situaţiei, pentru a-şi satisface dependenţa de a deţine controlul. Cel puţin o perioadă.

Liderul-artist întotdeauna creează pentru a ne oferi spre contemplare forma originală a operei sale. Iar liderul-amator vrea să înveţe totul, dar este mereu lipsit de vlagă în imposibilitatea de a se ridica deasupra lui însuşi.

Numai liderul-veritabil participă activ la competiţia cu sine însuşi. El explorează zonele cele mai sensibile ale existenţei sale, mai ales în sezoanele secetoase - singura cale de a înlesni o legătură puternică cu sinele.

Leadershipul se află în dezechilibru atunci când esenţa împlinită a omului este supusă unei mari încercări: rătăcirea. Atunci când constantele de frumuseţe şi bunătate morală se pierd în negura neputinţei de a schimba în bine viaţa, atunci când omul nu poate recunoaşte ferm adevărul din dualitate, se produce acea îndoială nesfârşită, acea tulburare a liniştii interioare, care îl desprinde complet de sine însuţi, de real şi de credibil.

Iar lideri veritabili sunt oameni capabili să-şi gestioneze efectele propriilor rătăciri, suportând cu stoicism efectele propriei crize structurale. Abia în momentele de înaltă încărcătură, energie şi vibraţie, îşi maximizează ei plusurile.

Zbuciumul sufletelor tenace evidenţiază tendinţa de a transforma evoluţia în involuţie, atunci când zbuciumul tău existenţial pare că începe să se înăsprească. Astfel se creează o adevărată degringoladă în careul trăirilor şi gândurilor sale, o adevărată luptă între tine şi propriul tău Ego.

Dacă vrei să ştii care este nivelul de leadership la care te afli, dacă vrei să ştii în ce categorie de lideri te încadrezi, atunci dezleagă adevăratul înţeles din spatele acelor vagi derute care îi despart pe oameni de cele două constante: “a fi” şi “a nu fi”, fără să te pierzi tu însuţi într-o mare de îndoială.* Notă:Flawless (2007)"

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us