ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Zbuciumul sufletelor tenace (III)

On Aprilie 28, 2013, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Estimează-ţi riguros valoarea de ordin personal şi profesional, luând seama la înţelesul pe care îl acorzi întâlnirii cu tine însuţi.

Îndreptând totul către un fundal întunecat, prin inducerea unui flux de o anumită frecvenţă, Gavin Finch răzbate dincolo de simplitatea concluziei. Dincolo de aparenţe, dincolo de stratul impenetrabil al imensului zgârie-nori unde suspecţii săi îşi ţin la adăpost gândurile şi simţirile. Apoi el clasează aceste pulsiuni într-un top al celor mai terifiante temeri, împingându-şi suspecţii în zona în care rezistenţa lor este înfrântă. Cufundaţi parcă într-o transă profundă aceştia sunt nevoiţi să scoată la iveală tot adevărul.

Laura Quinn este suspectul principal în cazul furtului de diamante. Încăpăţânat, urmând chemarea voinţei sale spintecătoare, Finch face legătura între Laura şi elementul invizibil. Identifică lucrul desprins din ansamblu prin nesfârşite variaţii întortocheate şi complicate, pe care singur le construieşte cu dibăcia unui pescar care încearcă să descopere noi modalităţi de a prinde rechini. Şi chiar atunci când fenomenul izolat răzbate din întuneric, imediat când simte o dedublare a personalităţii celui interogat, îl învăluie pe acesta cu un fior de gheaţă, de umilă resemnare.

Expert în materie de condiţionare la nivele profunde, Finch cercetează zidul dintre necunoscut şi existent, zidul despărţitor de orice fel de teritoriu. În el totul anunţă Renaşterea, în timp ce toţi suspecţii săi resimt Sfârşitul. Aşa cum alchimiştii recurg la un limbaj codat şi cifrat, la imagini misterioase şi hieroglifice, firea enigmatică a lui Finch suscită numeroase îndoieli, trezeşte nelinişti, reacţii de îngrijorare în rândul celor supuşi nemilosului interogatoriu.

Siguranţa lui Finch se află tocmai acolo, în momentele tulburi, de suspans, la care îşi supune în mod lucid suspecţii. Extazul prin care trece în toată această misiune tensionantă, guvernat de nişte „legi” care par să protesteze, îl împinge spre zona medie a anchetei. Ordonă atacul, cu artileria grea, obuze şi grenade, combinate subtil, până îşi oboseşte ţinta, până o lasă fără vlagă. Laura cedează presiunii la care o supune Finch şi, încet, încet, îşi dezvăluie caracterul uman slab.

Leadership: Limitele pe care le experimentezi provoacă în tine spărtura care îţi înlesneşte plonjarea în lumea opţiunilor tangibile?

Modelul de ofensivă adoptat în scopul îmbunătăţirii accesului la o zonă nouă de influenţă, prin cablul invizibil al controlului de sensibilitate, prin reglajul presiunii care operează cu precădere la nivel moral şi emoţional, producând o adevărată transformare la nivel funcţional, are acea însemnătate a unei resituări a întregii tale persoane în deschiderea către suferinţa altuia.

Această rară fineţe psihologică dezvoltată în scopul revelării unei imense realităţi, în expunerea sistematică a unor adevăruri vitale, însuşite abuziv în propriul folos, se poate transforma într-o compromitere a echilibrului puterii de care trebuie să dai dovadă.

Valoarea ta de "atac" la adresa unei conştiinţe vinovate de modificări ale adevărului, acţionată prin intermediul voinţei de a-ţi împlini datoria până la capăt, îşi exercită întreaga responsabilitate până la ultima fază de implementare a constrângerilor care îţi permit să decizi tu singur asupra cursului vieţii individului.

Ar fi bine să te gândeşti dacă nu cumva, lăsându-te purtat de valul puterniciei, leadershipul tău nu alunecă în panta involuţiei, sau chiar mai rău, spre un blocaj total - acela al incapacităţii de a te distanţa de ceea ce nu poţi ierta. Însuşirea de a ierta este o caracteristică umană la mare preț în toate, dar nu şi atunci când te împiedică în atingerea scopurilor tale.

Încearcă să ieşi din realitate, fără să te rupi de tot de ea. Dacă alegi iertarea, înseamnă că preferi să fugi de acea formă a experienţei de a judeca totul la rece şi de a pune degetul pe rană - aceasta este realitatea pe care o confirmă toţi liderii care pun accentul pe asumarea responsabilităţii, asigurând balansul necesar, normal între drepturi şi obligaţii.

Iar dacă alegi ignoranţa sau uitarea, puse pe seama fragilităţii emoţiilor de tip “apropiere-deschidere", acţionând mai mult ca facilitator al unei relaţii profesionale transparente, făcând abstracţie de obiectivitatea a ceea ce este în esenţă o judecată nepărtinitoare, atunci tendinţa ta va fi cu atât mai mult să crezi că te poţi transforma într-un om bun, aşa cum se aruncă înainte orbul care vrea să salveze planeta.

Asta ar înseamnă să fugi din realitatea cea mai dură şi să te pierzi într-o lume a idealităţii şi moralităţii pe care ţi-a făurit-o din prea multă bunăvoinţă.

Ca lider ar de ales între două opţiuni tangibile, cărora le poţi estima suficient de riguros valoarea în momentul în care îţi evidenţiezi calităţile: o luptă de răsturnare a dezordinii pentru a se reveni la ordine, sau o prelungire a trăirii spre un deznodământ departe de regrete, dar compromiţător. Ia seama la înţelesul pe care îl acorzi întâlnirii cu tine însuţi !

Când experimentezi limitele tale extreme, fizice şi psihice, poţi răspunde cu o atitudine de tip laissez-faire, adică să te implici formal în cursul evenimentelor. Sau cu o atitudine de tip sacrificial, astfel nu vei mai fi un om de temut, ci unul amiabil, dar cu riscul de a fi perceput drept slab. Sau poţi să răspunzi cu o atitudine de tip pragmatic-agresiv, ceea ce face din tine o persoană pretenţioasă şi intransigentă.

Zbuciumul sufletelor tenace poate fi înţeles ca o greutate ce atârnă de gâtul suferinţei pentru a o scufunda si mai tare, datorându-se atitudinii ferme a liderului care încearcă să ia partea adevărului, şi, prin aceasta, fapt ce ajută la redimensionarea optimă a valorii sale. Este de fapt trecerea unui amestec de însuşiri prin pânza experienţelor care dau consistenţă înţelesurilor de "constrângere”, „intimidare” şi „inhibiţie”, care numai prin oxidarea cantităţii lor devin benefice pentru definirea potenţialului personal.* Notă:Flawless (2007)"

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us